Thriller utkaný z pavučiny lží

v-pasti-lzi-perex
Cassin život se po smrti matky, o niž pečovala, konečně dostává do normálu. Je šťastně vdaná, pracuje jako učitelka a těší ji život. Když v hustém lijáku zvolí cestu domů nebezpečnou silnicí přes les, netuší, jak moc se jí promění život…

Na širokém nebi současných autorů píšící psychologické thrillery se i českému čtenáři zatřpytila nová hvězda jménem B. A. Paris. Na světovou scénu vkročila velice razantně románem Za zavřenými dveřmi o domácím násilí a tato prvotina jí otevřela dveře do čtenářského povědomí v celosvětovém měřítku. Koncem března vyšla v českém překladu Karolíny Medkové také její druhá kniha s názvem V pasti lží.

Ústřední postavou příběhu je třicetiletá Cass. Nemá otce a maminka, která byla v posledních letech svého života postižena demencí, již také zemřela. Po letech, které věnovala péči o jiné, konečně našla své místo v životě. Vdala se, pořídila si dům a našla práci. Oslava konce školního roku se protáhla, a když se uprostřed temné noci navíc vzbouří živly, rozhodne se spěchající Cass projet úzkou lesní silnicí domů. Manžel ji varoval, ať tudy nejezdí, a proto mu ani druhý den ráno nemůže říct, co záhadného cestou prožila. Jaké je její zděšení, když zjistí, že žena, kterou viděla před půlnocí stát s vozem uprostřed lesa, byla nalezena brutálně zavražděná!

Tajemství, s nímž se nemůže nikomu svěřit, Cass uvězní v pasti a její nervy navíc bičují každodenní drobné nepříjemnosti. Tu zapomene, že někoho pozvala na večeři, jindy neumí pustit pračku – že by se o ni také pokoušela předčasná demence, jako to viděla u své matky? A co ty telefonáty, kdy na druhém konci někdo je, ale nic neříká? Volá jí skutečně vrah, jak si myslí? Bude Cassin život ještě někdy normální, nebo je odsouzena k zešílení?

Jsem ještě natolik při vědomí, abych si uvědomovala, že i když mě prášky drží při životě, zároveň mě pohřbívají zaživa. Nebo rozhodně pohřbí moje manželství. Jak dlouho můžu čekat, že Mattew vydrží moje neustále podivnější chování? (str. 177)

Čtenář někde mezi řádky tuší pravdu, ale stejně až skoro do úplného závěru nemůže říct se stoprocentní jistotou, že ví, kdo je vrah a co se vlastně v životě Cass odehrává a proč. Dlouhou dobu nic netuší ani hlavní hrdinka a jen sebou nechává manipulovat. Má pocit, že si nemůže být ničím, co říká a dělá, jistá, a úlevu hledá v otupení léky. Po jejich předávkování, u kterého neví, zda si ho opravdu nezpůsobila sama, se rozhodne osudu vzepřít.

A zaujatý pozorovatel si řekne: „No konečně!“, protože by ji rád popostrčil k nějaké akci již dříve. Čtenář totiž nechápe, proč hrdinka nedokáže vyjít s pravdou ven – vždyť pravda osvobozuje. Stačilo by se při prvních pochybnostech o vlastní paměti zeptat, zda jsem skutečně dotyčné na večeři pozvala já či zda jsem se zavázala k tomu, že na návštěvu přinesu zákusky, a hned by bylo jasné, že tady lže ještě někdo jiný. Jenže ve chvíli, kdy máme drobná tajemství, není tak jednoduché vyjít z ochranné skořápky a roztrhat pavučinu lží. Proto je to pro Cass tak těžké a pro její okolí tak snadné ji ovládat a manipulovat.

Autorka rozehrála partii psychologického dramatu na velmi omezeném prostoru a dovedla jej k dokonalosti. S minimem postav drží čtenáře v zajetí příběhu a dokonale ho překvapí rozuzlením. Dovedně vykreslené pohnutky postav podtrhují uvěřitelnost příběhu, který by se mohl přihodit kdekomu z nás. Vždyť kdo nemá před druhým skutečně žádné tajemství…?

I když román V pasti lží není tak napínavý a bezvýchodný jako autorčina prvotina, přesto stojí za pozornost, protože je reálnější a vtáhne čtenáře více do děje s vědomím, že by klidně i on mohl být na místě Cass. Drobných manipulací ve vztazích totiž není ušetřen nikdo, jen si málokdo uvědomuje, kam až to může zajít.

Pokud máte rádi napínavé hádanky, nenechte si ujít ani druhý román irsko-francouzské autorky, který se ocitl ve společnosti knih Stephena Kinga v nominaci na Goodreads Choice Awards 2016 v kategorii thriller (cena čtenářů Amazonu).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV pasti lží

Paris, B. A.

Motto, 2018

Napsat komentář