Kdo zavraždil kanibala?

lazar
Jsou věci, které byste zažít opravdu nechtěli. Jednou z nich je bezpochyby nalézt při ohledání místa činu v kanibalově ledničce hlavu své manželky…

Autorem severského detektivního románu Lazar, který vydalo roku 2018 nakladatelství Host, je Lars Kepler. Pod tímto pseudonymem se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, kteří společně napsali již pět bestsellerových kriminálních románů. Křestní jméno pseudonymu odkazuje ke spisovateli Stiegu Larssonovi (autor trilogie Millennium), kterému se dvojice chce přiblížit kvalitou i motivy svých děl. Příjmení si manželé vypůjčili od Jana Keplera, jenž pro ně symbolizuje nové objevy. Z již vydaných románů Larse Keplera jmenujme tituly Hypnotizér, Lovec králíků, Písečný muž, Playground, Svědkyně ohně či Stalker.

Když policisté objeví v malém špinavém bytě na předměstí Osla tělo mrtvého muže, nečekají, že v jeho mrazáku naleznou lidské ostatky. Mrtvý byl nejen vykradačem hrobů a sběratelem šílených trofejí, ale i kanibalem. Jednou z jeho trofejí je lebka Summy Linnové, manželky detektiva Joony Linna. Několik dní po vraždě kanibala je švédská policie přizvána ke konzultaci nad dalším podobným případem. V kempu nedaleko Rostocku byl zavražděn sexuální násilník. Stopy obou vražd vedou k Joonu Linnovi, který velmi brzy pochopí, že ten, kdo je jejich původcem, má být již dávno mrtvý.

Právě k tomuto zjištění hlavního hrdiny odkazuje název románu. Lazar – muž, který vstal z mrtvých. Zdá se, že k životu se opětovně probudil starý známý z předchozích románů Jurek Walter. Je ale možné, aby přežil několik střelných zranění od Joonovy parťačky Sagy? Mrtvol s identickými zraněními postupně přibývá. Co Jurek sleduje svou vražednou cestou po Evropě? Hledá si mezi vrahy a násilníky svého pomocníka?

Lazar zachovává kvalitu předcházejících románů, či lépe řečeno ji po drobném výkyvu v thrilleru Playground vrací na původní úroveň. Styl manželské spisovatelské dvojice je opět typicky severský. Krátké věty vytvářejí dramatickou kadenci, přičemž se autoři vyhýbají zbytečnému balastu. Surové popisy děje nepůsobí přehnaně, naopak tvoří jakési přirozené melancholické a drsné pozadí, charakteristické pro kvalitní severské kriminální příběhy. Psychologie hlavních postav je složitá. Autoři se neomezují na zjednodušující škatulkování „dobrý člověk“ – „špatný člověk“. Rozpory v osobnostech postav čtenáře mohou místy mást, právě to však dodává románu na autenticitě. Ostatně ani v reálném životě nejsou lidé zrovna jednoduché bytosti. Již úvodní scéna, kdy je v mrazáku zavražděného kanibala nalezena hlava Joonovy manželky, dává tušit, že příběh bude nejspíše emočně vypjatý. Manželé nechají své postavy balancovat na hranici morálky a pokušení, přičemž sám čtenář má leckdy problém rozeznat, co by bylo přijatelným řešením situace.

Kriminální román Lazar doporučuji čtenářům, kteří se nebojí temné atmosféry a paranoidních pocitů. Autorské duo pod pseudonymem Lars Kepler předvádí mistrnou hru s emocemi čtenářů. Dokáže vyděsit i líčením bez násilných scén.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLazar

Kepler, Lars

Host, 2018

Napsat komentář