Získejte soubor dosud nevydaných Fitzgeraldových povídek

za-tebe-bych-zivot-dal-a-jine-ztracene-povidky-perex
Ani takový spisovatel, jako byl Francis Scott Fitzgerald, se vždy nedočkal vydání svého díla. Některé jeho povídky skončily zapomenuty na dně redaktorských šuplíků, jiné byly dokonce odmítnuty. Přesto stojí za přečtení a vy se o tom můžete přesvědčit.

New York bez pozlátka

Dosud nevydané povídky, ztracené ve víru času, ve stozích pozůstalosti či v šuplících soudobých časopiseckých redaktorů, kteří nedocenili jejich kvality. Přední autor jazzového věku a otec ztracené generace se v nich představuje jako bravurní vypravěč a stylista. Texty pokrývají období od dvacátých let až do konce Fitzgeraldovy spisovatelské dráhy a vytvářejí pestrý, dynamický obraz amerických dějin nepokřivený opatrnými editory.

Povídky o rozvodu a zoufalství, o udřených dnech a osamělých nocích, o chytré mládeži, jež během Velké hospodářské krize nedokáže najít práci a nemůže ani studovat na vysoké škole, o dějinách Ameriky a jejích válkách, hrůzách i příslibech, o sexu a následném manželství – nebo taky bez něj – a o divoké, planoucí životnosti a třeskuté bídě New Yorku, který Fitzgerald miloval a pro jehož možnosti, mělkost i šerednost měl takové pochopení. Ukazují jej nikoli jako stárnoucího „smutného mladíka“, vězícího ve zlatých časech své vlastní nedávné minulosti, ale jako vůdčí osobnost moderní literatury ve všem jejím experimentování a vzrůstající komplexnosti.

Fitzgerald tu vykračuje ze škatulky autora „jazzového věku“ a postavy jednají a mluví přirozeněji, bez cenzury a líbivého pozlátka. O to je však výpověď v nich obsažená autentičtější.

 

Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky

Autor: Francis Scott Fitzgerald

Vydalo: nakladatelství Plus
Překlad: Petr Eliáš
Počet stran: 464
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 9/2018
ISBN: 978-80-259-0957-7

Přečtěte si více o knize Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Plus patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si stáhnout také ukázku.

Plus_Albatros-Media

Nakladatelství Plus se zaměřuje na kvalitní literaturu různých žánrů od humoristických románů po krimi. Přináší významná díla světové literatury i českou prózu, klasická díla z žánru strašidelné povídky a také se věnuje objevné literatuře non-fiction a komiksům.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy.

 

Ukázka z knihy

Po senzačním startu spisovatelské kariéry v roce 1919 Francis Scott Fitzgerald stále častěji zapadal do škatulky autora „jazzového věku“, jak svou dobu sám nazval. Čtenáři i redaktoři od něj očekávali běžné románky, v nichž nuzní chlapci obluzují bohatá děvčata a v nichž duní večírky plné pozlátka a lehkých ženštin. Když se v temnější a hlubší dekádě pokusil o něco jiného, tentokrát již jako zralý muž, který zažil dost bolesti, zjistil, že rozbít tenhle dávno zažitý stereotyp bude nesmírně obtížné. Mladý autor ve víru vysokoškolského života na Princetonu (Na prahu ráje), posléze polovička nového zlatého páru (Krásní a prokletí) a nakonec i tvůrce a kronikář jazzového věku (povídkové sbírky z dvacátých let a Velký Gatsby) ve většině literárních životopisů i v myslích mnoha čtenářů přechází rovnou ke sbírce esejů Prasklina. Fitzgerald chtěl, jak sám řekl, „vykopat novou studnu, narazit na novou žílu“. Jeho snahu však bohužel ocenil málokdo. (str. 7)

 

O autorovi

Francis Scott Fitzgerald je jedním z nejvýraznějších představitelů tzv. „ztracené generace“. Ve svých románech a povídkách z „jazzového věku“ zobrazil dvacátá léta 20. století tak, jak je prožívala tehdejší zlatá mládež. Řada jeho děl byla zfilmována, například Velký Gatsby, Něžná je noc či Podivný případ Benjamina Buttona. Recenzent v časopisu The Times o jeho povídkách napsal: „Fitzgerald svým myšlením přeběhl dobu… co do psaní povídek byl skutečný mistr.“
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky

Francis Scott Fitzgerald je dnes považován za jednoho z nejlepších amerických spisovatelů 20. století a některé jeho romány se dočkaly filmového zpracování, přesto ani on se leckdy netrefil do vkusu časopiseckých redaktorů, kterým posílal své povídky. Některé z nich, ač byly přijaty, nebyly nikdy otištěny, jiné zkrátka neodpovídaly vkusu oné doby nebo nesplnily očekávání, ale vy si je i tak můžete dnes přečíst.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Plus patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu
Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky
probíhá od 2. do 15. října 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa tebe bych život dal a jiné ztracené povídky

Fitzgerald, Francis Scott

Plus, 2018

Získejte soubor dosud nevydaných Fitzgeraldových povídek - DISKUZE

Počet reakcí: 11
  1. humhejova napsal:

    Dobrý den, děkuji za knížku o Ježíškovi, již dnes budeme
    z ní číst v jedné mateřské školce.

  2. kriszpin napsal:

    Dobrý den,

    kniha došla mockrát děkuji :)

  3. GabinaS napsal:

    Krásný den, moc děkuji za knihu „Hlavně to nikomu neříkej“. Dorazila rychlostí blesku a v pořádku. Přeji příjemnou neděli všem :)

  4. Marci55 napsal:

    Děkuji za knihu Rokovy výlety do historie , dorazila dnes.

  5. zurekpetr napsal:

    Dobrý den, vyhraná kniha úspěšně dorazila.
    Děkuji moc.

  6. Marketa2644 napsal:

    Děkuji za knihu Umělec na ostří nože, po urgenci v nakladatelství konečně přišla.

  7. zurekpetr napsal:

    Také mi tato kniha dosud nedošla.

  8. kriszpin napsal:

    Dobrý den,

    vyhrála jsem tuto knihu a ještě mi nedošla, informovala jsem se na poště a tam taky nic, můžu se poptat jak to vypada? Díky K.

Napsat komentář