Superpadouši na jedno použití

obrtisk_3166
Ačkoli film Sebevražedný oddíl sklízí velké množství negativních recenzí, jeho stejnojmenná komiksová předloha si vede velmi dobře. Jaký je komiks, pracující s těmi největšími superpadouchy, od DC Comics?

Komiksovou knihu Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů (v originále Suicide Squad 1: Kicked in the Teeth) vydalo u nás roku 2016 nakladatelství BB/art. Autorem scénáře je Adam Glass, kresbu vytvořili Ig Guara, Clayton Henry, Cliff Richards, Andrei Bressan, Federico Dallocchio a Ransom Getty. Publikace se objevila na pultech knihkupectví ve stejné době, kdy přišel do kin stejnojmenný film.

Obvykle v komiksech vystupuje čestný či alespoň rozporuplný, ale k dobru nakloněný hrdina, bránící svět a jeho obyvatele před různými zlotřilými superpadouchy, kteří obvykle naštěstí špatně skončí. Komiks Sebevražedný oddíl je jiný v tom, že hlavními postavami v něm jsou právě různí superpadouši z rozmanitých komiksových sérií od DC Comics. Stejné je to, že většina z nich špatně skončí. V komiksu vystupují jak známé hvězdy, jako je například Deadshot nebo Harley Quinn, tak i méně známé postavy, jako je King Shark či Boomerang. Tito antihrdinové tvoří jednotku X, tajný oddíl, naverbovaný z věznice plné padouchů odsouzených na doživotí, tedy postradatelných a vzhledem k naplněnosti nápravného zařízení i nahraditelných.

20160829_121307

Na rozdíl od filmu je komiksová jednotka proměnlivá co se složení týče. Občas někdo umře a je nahrazen jiným zločincem. Stálicemi v týmu jsou však Deadshot, Harley Quinn a El Diablo. Za pomyslné nitky pak tahá Amanda Wallerová, členka dvou tajných organizací a dějově velmi důležitá postava, která zadává jednotce X úkoly. A co kdyby se její žoldáci, pracující za podstatné zkrácení doby trestu, chtěli uchýlit k nějaké nekalosti a utéci? Pro ten případ má každý z nich v krku mikrobombu. I jejího použití se čtenáři dočkají.

20160829_121331

Již v úvodním příběhu, odehrávajícím se na sportovním stadionu, je nastavena laťka akce velmi vysoko. Propuká podivná zombie epidemie a ústřední zloduši se s ní mají vypořádat po svém. Po skončení mise následuje bezprostředně další úkol, čtenář tedy proplouvá z jednoho příběhu do druhého bez větších předělů. S akčním dějem koresponduje i živá a dynamická kresba. Ačkoli kreslířů je několik, čtenář téměř nepostřehne, že by se styl kresby zásadně měnil. Do vší té akce se podařilo autorům vklínit i rozvíjející se vztahy mezi hlavními hrdiny a intriky vlády a jiných padouchů. A možná přijde i sám Joker. Nebo jeho část…

20160829_121433

Celkově mohu říci, že komiks Sebevražedný oddíl se zavděčí fanouškům natěšeným na pořádnou dávku poněkud násilné akce. Zajímavá je možnost porovnat komiks se stejnojmenným filmem, který se komiksem spíše inspiruje, a co se například vztahů mezi hlavními hrdiny týče, vyznívá úplně jinak.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSebevražedný oddíl: Kopanec do zubů

Dallocchio, Federico – Glass, Adam

BB/art, 2016

Napsat komentář