Bláznivé dobrodružství s Harley Quinn již potřetí

harley_quinn3
Nakladatelství BB/art vydalo již třetí komiksovou knihu s ambivalentní hrdinkou Harley Quinn v hlavní roli. Tentokrát se kromě sešitů z hlavní série setkáme i se speciálními vydáními komiksů.

Autory scénáře k titulu Harley Quinn 3: Láska na první ránu jsou Amanda Conner a Jimmy Palmiotti. Na kresbě se podílelo široké spektrum komiksových kreslířů (například Chad Hardin či John Timms), kteří vložili do jednotlivých komiksů svůj osobitý styl a nápad. Komiksovou knihu vydalo roku 2018 nakladatelství BB/art. Její součástí jsou nejen čísla hlavní série Harley Quinn, ale i čísla ze speciálních sešitů (konkrétně jde o tři speciální čísla a tři čísla hlavní série).

Publikace Harley Quinn 3: Láska na první ránu se svým konceptem od předcházejících titulů (Harley Quinn 1: Šílená odměna a Harley Quinn 2: Výpadek, na které si můžete na našich stránkách přečíst recenze) poměrně liší. Nejde o souvislé vyprávění nějakého příběhu prostřednictvím komiksu, ale spíše o sbírku čísel, která spolu (až na výjimky) tematicky příliš nesouvisejí. Výhodou tohoto přístupu je, že čtenář může sledovat práci mnoha kreslířů, jejichž přístup k postavě Harley Quinn je často ojedinělý a přináší do souboru komiksů zajímavé osobité prvky. Jelikož většina sešitů uvedených v této komiksové knize nedisponuje příliš propracovaným příběhem, občas to vypadalo, že právě předvedení kreslířských dovedností jednotlivých umělců převažovalo nad dějem.

Harley_Quinn1

Konzistentní dějovou linii si držela tři čísla hlavní série (v originále publikována jako čísla 14, 15 a 16), která rozebírala existenciální otázky, ve kterých se hlavní hrdinka Harley Quinn potácela. Oproti předcházejícím komiksovým knihám ubylo vtipných zápletek, na druhou stranu lze pochválit skvělý překlad, který si udržel svou vysokou úroveň i přes evidentní obtížnost textu.

Celkově se nemohu ubránit dojmu, že hlavní hrdinka postupně změkčila – myslím, že komiksu by prospělo, pokud by se opět vrátil ke konceptu „zvlčilé“ psychiatričky, který fungoval. Ostatně to ve své anotaci slibuje již další komiksová kniha s Harley Quinn, která by měla u nakladatelství BB/art vyjít pod názvem Umřít s úsměvem již v polovině letošního května.

Komiksová kniha Harley Quinn 3: Láska na první ránu je zajímavým příspěvkem do série o psychiatričce na scestí. Publikace prezentuje především variabilitu tvorby ilustrátorů, kteří se na projektu podílejí. Kniha sice nepředstavuje koherentní příběh (na ten si budou muset fanoušci ještě počkat), ale na druhou stranu se čtenáři mohou těšit na poněkud jiné pojetí jejich oblíbené (anti)hrdinky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarley Quinn 3: Láska na první ránu

Connerová, Amanda – Hardin, Chad – Palmiotti, Jimmy – Timms, John

BB/art, 2018

Napsat komentář