Jokerova šílená bývalka

obrtisk_3101
Doktorka Harleen Frances Quinzel, známá jako Harley Quinn, je jediným člověkem, kterému Joker, úhlavní nepřítel Batmana, důvěřuje. Když se s ní však tento superpadouch rozejde, musí Harley najít způsob, jak se s rozchodem vyrovnat. Pomoci jí v tom může nečekaně zděděný dům v Brooklynu…


Komiksová kniha Harley Quinn: Šílená odměna, kterou vydalo roku 2015 nakladatelství BB/art, je společným dílem scénáristů Jimmyho Palmiottiho a Amandy Coonerové, kreslíře Chada Hardina a hvězdného týmu největších komiksových es, kteří se rovněž podíleli na kresbě (například Stephane Roux, Amanda Connerová, Sandu Florea, Dan Panosian, Walter Simons, Art Baltazar, Adam Hughes a další). Kniha obsahuje komiksy číslo nula až osm.

Harley Quinn je komiksová ženská antihrdinka, která se v komiksu poprvé objevila roku 1992 po boku Jokera, úhlavního nepřítele známého Batmana. Kromě toho, že je Jokerovou přítelkyní a důvěrnicí, je i kamarádkou dalšího Batmanova nepřítele, Poison Ivy. Její pravé jméno je doktorka Harleen Quinzel a posedlou Jokerem se stala, když se jakožto psychiatrička podílela na jeho diagnóze a léčbě. Jokerova manipulace z ní udělala strůjkyni jeho útěku z Arkhamského vězení a šílenou vražedkyni.

V knize Šílená odměna Harley prožívá období po rozchodu s Jokerem. Nečekaně zděděný činžovní dům na Coney Islandu v Brooklynu v New Yorku jí připadá jako skvělé útočiště, kam se může schovat před svým trápením. Bohužel však nic není jednoduché a o životě šílené vraždící maniačky to platí obzvlášť. Na Harleyinu hlavu někdo vypsal šokující odměnu a všichni vrazi z široka daleka ji chtějí získat. Naštěstí jsou tu její věrní přátelé, mezi kterými figuruje Poison Ivy, odhodlaní Harley pomoci.

Harley1 001

Postava Harley Quinn je velmi nevyzpytatelná, čímž se otevírá pole pro čtenářův údiv nad vývojem situace. Jde sice o násilnickou psychopatku, zároveň je to ale i milovnice zvířat, která neváhá nastěhovat si domů celý útulek, a ochranitelka bezmocných, schopná ztrestat rodinu, jež se dle jejího názoru nedostatečně stará o svou nemocnou babičku. Jednoduše jde o ten typ superpadoucha, s nímž se čtenáři velmi snadno ztotožní.

Co se týče kresby, zajímavý je hned nultý sešit, v němž se sešli ti nejslavnější kreslíři, aby každý z nich na jedné stránce ztvárnil svou verzi Harley Quinn. Další sešity již kreslil Chad Hardin, jehož kresba je dynamická, vtipná, emocemi nabitá a detailní. Ve srovnání s kresbou je děj poněkud jednoduchý, hlavní dějovou linii ale doplňují drobné vedlejší zápletky, které tuto fádnost rozbíjí. Hlavním prvkem komiksu je akce, násilí a drsnější humor, je tedy s podivem, že v něm prakticky nenajdete sprosté slovo. Spojení brutality a verbální slušnosti působí poněkud podivně, ale není to nic, co by komiks nějak deklasovalo.

Komiksovou knihu Harley Quinn: Šílená odměna doporučuji nenáročným čtenářům, kterým jde především o zábavu a kteří nehledají hlubokou filosofii. Jde o umně nakreslený akční komiks, opatřený zdařilým překladem Martina D. Antonína, jenž slibuje skvělou zábavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarley Quinn 1: Šílená odměna

Connerová, Amanda – Palmiotti, Jimmy

BB/art, 2015

Napsat komentář