Harley Quinn tentokrát v roli ochránkyně zákona

harley1
Z postavy stojící ve stínu velkého Batmanova protivníka Jokera se postupně stala svébytná postava, která dokáže fungovat i bez svého „stvořitele“. Střelenou antihrdinku, která je sympatická stejně jako nevyzpytatelná, si snadno zamilujete.

Po komiksové knize Harley Quinn 1: Šílená odměna (recenzi na titul si můžete přečíst po kliknutí na tento odkaz), která obrátila zraky komiksových fanoušků směrem k Jokerově odvržené partnerce, přichází kniha druhá, pojmenovaná Výpadek. Scénáristy komiksu jsou Amanda Connerová a Jimmy Palmiotti a o kresbu se postarali Chad Hardin a John Timms (společně s několika dalšími kreslíři). Titul vydalo roku 2016 nakladatelství BB/art.

Amanda Connerová zahájila svou profesionální uměleckou dráhu jako ilustrátorka newyorských reklamních agentur. Její láska ke kresleným postavičkám ji však posléze dovedla do světa komiksu, kde se uchytila například ve firmách Archie, Marvel a Claypool Comics. Pracovala již na mnoha významnějších titulech napříč žánry (například Vampirella a Painkiller Jane). Její práce pro DC Comics zahrnuje tituly Codename Knockout, Birds of Prey, Terra a řady Power Girl a Před strážci: Hedvábný přízrak. Další scénárista, Jimmy Palmiotti, je Amandiným snoubencem. Palmiotti je oceňovaným scenáristou, komiksovým kreslířem a spoluzakladatelem Event Comics, Black Bull Media, Marvel Knight a PaperFilms. Jeho současná práce pro DC zahrnuje řady Batwing, All Star Western a Harley Quinn.

hq1

Chad Hardin studoval umění na univerzitě v Jižním Utahu, kde získal bakalářský titul v oboru ilustrátor. Titul magistra výtvarných umění získal na umělecké akademii Sanfranciské univerzity. Pracoval na titulech jako Reign in Hell, The Spirit a Demon Knights. John Timms se narodil na Kostarice, tvorbu kreslených filmů vystudoval ve Venezuele a mnoho let se věnoval dvourozměrné animaci při výrobě reklam a seriálů. Ve světě komiksu zažívá svůj první rok.

hq2

Harley Quinn si svůj nový život na Coney Island patřičně užívá. Na ilegálních bruslařských zápasech drtí jednu soupeřku za druhou, vystupuje v erotickém varieté a občas se nechá unést nějakým tím psychopatem, který je do ní zamilovaný. Ta pravá zábava však začne, když Harley prakticky před nosem přistane počestná ochránkyně práva Power Girl. Jako by bylo nečekaného štěstí málo, blonďatá superhrdinka ztratila paměť a nechala si bez větších problémů namluvit, že společně s Harley tvoří superhrdinské duo potírající zločin.

hq5

Ačkoli je Harley Quinn koncipována jako záporná postava (partnerka superpadoucha Jokera), v nových příbězích s ní nelze nesympatizovat. Je šílená tím správným způsobem, který u čtenáře vyvolá salvy smíchu. Záměr je zřejmý i z jednotlivých příběhů, které komiksovou knihu tvoří – nejsou „seriózní“, neřeší problém existence či neexistence našeho světa, nejde o miliony lidských životů nebo o autobus plný dětí – jsou zkrátka bláznivé, plné vtipných průpovídek a nečekaných situací. Kreativita a fantasie scénáristů i kreslířů si nekladla žádná omezení.

hq4

Jelikož se na knize podílelo více kreslířů, není grafický styl jednotný. Což ovšem není na závadu – je zajímavé sledovat, jak každý z nich pojímá postavu Harley Quinn trochu jinak. Zatímco jeden stvořil Harley s plnými ženskými tvary, jiný trochu ubral na přednostech a přidal na výrazu v obličeji. Pokaždé však podoba antihrdinky pěkně koresponduje s příběhem a často tvoří velkou část humorné složky děje.

Komiksová kniha Výpadek je dalším povedeným příspěvkem do světa šílené Harley Quinn. Na čtenáře čeká smršť bláznivých scének – dočká se i bonusu v podobě pohledu do budoucnosti. Jak dopadne další setkání Harley Quinn s jejím milovaným Jokerem?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarley Quinn 2: Výpadek

Connerová, Amanda – Palmiotti, Jimmy

BB/art, 2016

Napsat komentář