Voda, nezbytnost lidského žití

Voda a krajina 2
Voda – člověk bez ní nemůže žít a hospodaření s ní se stává globálním problémem. Autoři dnešní knihy představí návod, jak k vodě přistupovat, a to i za použití malého finančního obnosu. Text doprovází krásné fotografie.

Hospodaření s vodou se stává celosvětovým problémem. Lidé berou vodu jako něco daného, na co mají automaticky nárok. Současně by s ní chtěli lépe hospodařit, ale většinou to neumí. Kniha Voda a krajina představuje návod, jak k vodě přistupovat i v čase očekávaných klimatických změn, a to i s malými finančními náklady. Soustřeďuje se na zadržování vody v krajině, ale zejména na přirozené úpravy říční krajiny. Dočtete se, jaké jsou vlastnosti vody, struktury ledu nebo jak vůbec vznikly ryby. Kniha je doprovázena řadou fotografií nejen z Čech, ale i z pouštních oblastí Sahary či amerického Jihozápadu. Je určena lidem, kterým voda začíná scházet, i těm, kteří mají rádi řeky, ryby, ledňáčky a celou českou krajinu.

Ukázka z knihy

Tato kniha je o návratu ke zdravé krajině s dobrým vodním hospodářstvím. Soustřeďuje se na jednoduché postupy, jak v krajině udržet víc vody a jak obnovit říční krajinu, a to jak z pohledu lidí, tak mihulí nebo ledňáčků. Přirozená krajina lépe tlumí období nadbytku i nedostatku vody. Při psaní této knihy jsme vycházeli ze dvou základních východisek. Tím prvním je klimatická změna a tím druhým jsou očekávané změny dotační politiky Evropské unie i České republiky. (str. 9)
Voda a krajina 1
Přečtěte si pokračování ukázky.

Doporučujeme

Václav Cílek se krajině a přírodě věnuje i ve svých dalších publikacích.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Voda a krajina

Autoři: Václav Cílek, Zdenka Sůvová, Tomáš Just

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 297×110 mm
ISBN: 978-80-7363-837-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Voda a krajina vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorech

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře,religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů.

Mgr. Zdeňka Sůvová (*1978) vystudovala zoologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Zabývá se archeozoologií a paleoekologií, a to v prostoru evrpoském i blízkovýchodním.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVoda a krajina

Cílek, Václav – Just, Tomáš – Sůvová, Zdenka

Dokořán, 2017

Napsat komentář