Krásy přírody na dosah

Krajiny srdce
Prázdniny, volno a teplé počasí. Ideální kombinace k poznávání české a slovenské krajiny. Pokud máte rádi přírodu, neváhejte sáhnout po knize Krajiny srdce, ve které vám řada autorů představí krásy naší země doprovázené fotografiemi. A kdo ví, třeba naleznete inspiraci na zajímavý výlet.

Dlouhodobě prospívají jen ty krajiny, které lidé mají rádi, připomíná v úvodu knihy Václav Cílek. V roce 1986 vyšel v Brně poprvé časopis Veronica věnovaný nejenom ochraně přírody a krajiny, ale také specifickému vnímání světa, jehož součástí jsou i písně a přátelství. Od počátků časopisu píšou do pravidelné rubriky, později nazvané Krajina mého srdce, své vzpomínky, pocty a úvahy lidé z nejrůznějších oborů, včetně básníků jako Ludvík Kundera nebo hudebních skladatelů jako Pavel Blatný. Víc než sedmdesát autorů a téměř dvacítku fotografů spojuje láska k zemi, která je jim domovem a provází je od dětství. Jejich vyznání jsou pozvánkou i průvodcem českou kotlinou i jejím pohraničními lesy, moravskými kopci i úvaly, slovenskými horami. Chvíli čteme, ale pak se nás zmocní touha a vyrazíme ven do krajin spřátelených srdcí, které zachycují snímky Mistrů, jako byli Vilém Heckel či Vilém Reichmann. Knihu provázejí kresby Jana Steklíka. Podobně všestranný a mnohovrstevný krajinářský projekt nemá v naší literatuře obdobu.

 

Ukázka z knihy

Ve tři odpoledne nasedám do autobusu na Slavonice. V Praze se teploty pohybují kolem nuly, ale kousek za Pelhřimovem se rozsněží. Snažím se nalézt siluetu Křemešníku a vzpomínám na Bílkovy reliéfy i Vaňkův román Na krásné samotě. Přede mnou leží všechna ta úžasná místa jako Cerekev, Počátky, Batelov, Třešť či Telč a já lituji, že má cesta končí ještě před tajemnou, v čase zamrzlou Jemnicí. Lidé postupně vystupují, takže nakonec v celém autobuse sedíme jen dva. Sněžení je čím dál hustší, řidič nabírá zpoždění, ale jsme v klidu, protože víme, že na kroucených silničkách Vysočiny se spěchat nesmí. Krajina je bezútěšná, obloha ztratila modravý nádech a už je jen šedá, zatímco smrkové lesy, táhlá pole i vesnice zapadané sněhem mají slabě hnědavý odstín. Na silnici není skoro žádný provoz, skupinky srnek se pasou přímo u silnice, a když na ně dopadnou světla autobusu, tak kousek poodběhnou, ale rychle se zklidní. Kdysi jsem v tomto kraji prožil celý rok. Každou volnou chvíli jsem vyrážel do okolí a hodně jsem putoval ve stopách Otokara Březiny. Paní v jihlavském antikvariátu mi doporučila tehdy vzácné vydání Zahradníčkovy poezie. Veden spíš jenom náhodami jsem začal objevovat reynkovský a florianovský okruh.

Krajiny srdce

Autoři: Václav Cílek, Ivo Dostál, Václav Štěpánek

Počet stran: 396
Vazba: brožovaná
Formát: 200×200 mm
ISBN: 978-80-87683-58-3
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Krajiny srdce vydalo nakladatelství Novela bohemica.

 

O autorech

Václav Cílek působí jako geolog a spisovatel. Je jedním z nejrespektovanějších popularizátorů vědy, kterou uvádí do souvislostí s literaturou a uměním, za což získal Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Z vlastních děl lze jmenovat Krajiny vnitřní a vnější, Prohlédni si tu zemi a Posvátná krajina. Inicioval vydání a je editorem knih Tři svíce za budoucnost (2012), Něco se muselo stát (2014) a podílel se i na dalších publikacích nakladatelství Novela bohemica jako Sabaloka a Šestý nilský katarakt (2012) a Perspektivy české energetiky. Současnost a budoucnost (2014).

Zdroj informací: nakladatelství Novela bohemica

Ivo Dostál je vzděláním lesník, povoláním hydrolog, cítěním ekolog, milovník krásných knih, grafiky, horňáckého folklóru aj., pěstitel všeho, ale hlavně okrasných dřevin, organizátor a kurátor výstav díla Miloslava Sonnyho Halase , Jana Slováka nebo Taj-ťün Hejzlarové, mapovatel výskytu evropských orchidejí, užovky stromové aj., člen redakční rady časopisu Veronica, člen nezávislého mediálního družstva Kulturní noviny. Psal a publikoval např. o povodních či málo známých okrasných dřevinách. Podílel se na knihách Tři svíce za budoucnost (2012) či Něco se muselo stát (2014).

Zdroj informací: nakladatelství Novela bohemica

Václav Štěpánek narozen 1955 je český novinář, historik a balkanista.


Nakladatelství Novela bohemica založil v roce 2009 literární publicista a redaktor Zdenko Pavelka, dlouholetý editor Salonu, literární přílohy deníku Právo. Nakladatelství je od počátku zaměřeno především na vydávání a podporu původní české beletristické, esejistické a memoárové tvorby, po prvních letech existence se jeho produkce rozšířila také o překladové tituly. Ve středu zájmu stojí kvalitní literatura starší i nejnovější a významné osobnosti českého kulturního života v širších souvislostech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrajiny srdce

Cílek, Václav – Dostál, Ivo – Štěpánek, Václav

Novela bohemica, 2016

Napsat komentář