Ukázka z knihy O lišce Matyldě a medvědu Šimráčkovi

O lisce Matylde a medvedu Simrackovi

Dvojčata Terezka a Vojta jsou dvě malá zlobidla, co svou maminku dokážou pěkně potrápit. Zabaví se, až když objeví, že jejich plyšáci jsou živí, a kromě velkého přátelství s nimi zažijí i nespočet dobrodružství.

Přinášíme vám ukázku z knihy O lišce Matyldě a medvědu Šimráčkovi
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Pohádkové čtení.

Jak se maminka málem zlobila

Terezka proběhla kuchyní hbitě jako srnka a hned za ní tam prosvištěl i její bratr Vojta. Ten ale nebyl tak opatrný a shodil hrníček, ve kterém měla maminka oddělené žloutky. Chystala se totiž upéct perník, který měly děti nejraději. Hrníček chvíli tancoval, snažil se udržet rovnováhu, ale nakonec skončil na podlaze. Ve žluté kaluži se rázem koupaly i porcelánové střepy.
„Co to zase vyvádíte?“ zlobila se maminka.
Dvojčata se na maminku podívala a jednohlasně se omluvila: „Promiň!“
Maminka se musela usmát. Bylo legrační, jak se obě její děti vždycky ve všem shodly. Terezka hned navrhla řešení: „Zaběhneme do obchodu pro nová vajíčka.“
„A koupíme nový hrníček,“ dodal Vojta.
Maminka se na ně usmála a řekla: „To není potřeba. Vajíček mám ještě dost a bez jednoho hrníčku to taky zvládneme. Pro začátek mi bude stačit, když tady nebudete běhat. Běžte si hrát do pokojíčku.“
Když dvojčata odešla, maminka tu spoušť uklidila, rozklepla si další vajíčka a pokračovala v přípravě perníku. Vojtíšek s Terezkou si zatím v pokojíčku pustili pohádku v rádiu. Dali si na zem deku a poslouchali. Byla to pohádka o princi, který vysvobodil princeznu. Oba poslouchali, ani nedutali. Mamince bylo to ticho podezřelé, a tak se šla do pokojíčku raději podívat. Opatrně nakoukla škvírou ve dveřích. Když viděla, že děti spořádaně poslouchají pohádku, zase spokojeně odešla. Míchala těsto a přitom si říkala, že má štěstí. Takové dvě úžasné děti má jen málokdo.
Když pohádka skončila, Terezka hned dostala nápad: „Já budu jako princezna a ty budeš princ!“
„Já nechci být žádný princ!“ protestoval Vojta.
„Ale princové mají meč,“ připomněla mu šibalsky sestřička.
„Ale kde vezmu meč?“ zeptal se Vojta.
To už Terezka nevěděla. Zato jí bylo jasné, kde sežene šaty. V maminčině skříni. Byly tam jedny bílé, s krásnými oranžovými kytičkami. Maminka je měla na sobě ve svatební den a vypadala v nich jako princezna. Zatímco se Terezka odplížila do maminčiny skříně, Vojta podnikl tajnou výpravu do obývacího pokoje. Pod oknem stála v květináči veliká kytka. Aby nerostla nakřivo, byla podepřená dlouhou tyčí. Přesně taková by se Vojtovi hodila na výrobu meče. Potřeboval si ji vypůjčit. Oblékl si mikinu s kapucí, kterou si přehodil přes hlavu. Chtěl být dobře maskovaný. Odstranil provázek, kterým byla tyčka přivázaná ke kytce, a opatrně ji vytáhl. Se svým úlovkem se vrátil do pokojíčku. Jeden konec tyčky, ten, který byl zapíchnutý v květináči, byl špinavý od hlíny. Rukojeť tedy vyrobil na druhé straně. Stačila k tomu obyčejná pastelka. Tu k tyči přivázal tkaničkou z jedné tenisky, kterou nosil na tělocvik.
Když si Terezka oblékla maminčiny šaty, nemohla se na sebe vynadívat. Připadala si jako opravdová princezna. Šaty jí byly ale trochu velké, a tak si je při každém kroku přišlápla. Jednou dokonce tak, že přitom spadla. Vojta si jako správný princ věděl rady v každé situaci. Odložil meč, ale jen proto, aby vzal do ruky nůžky.
„Co to děláš?“ zděsila se Terezka. Vojtu ale nic nezastavilo.
Odstřihl látku z šatů pěkně kolem dokola. Během chvilky to bylo hotovo a Terezka mohla zase volně chodit. Zbytek látky odhodil na zem.
„Tohle je drak a já ho přemůžu!“ oznámil Terezce, která se jeho šermování chichotala. Vojta si dával záležet, aby to vypadalo komicky. Nabíral draka ze všech stran, občas u toho schválně upadl, aby Terezka viděla, jakou mu dalo práci se s drakem utkat. Protože měl meč špinavý od hlíny, drak ani podlaha nezůstaly bez poskvrnky. Zrovna když byli Vojta s Terezkou v nejlepším, vrátil se z práce tatínek. Maminka slyšela rachocení klíčů v zámku, a tak mu šla naproti. Rodiče se přivítali a oba společně nakoukli do pokojíčku. Mamince ale ztuhl úsměv na tváři. Viděla svoje krásné svatební šaty, které napůl visely na Terezce a napůl ležely na špinavé podlaze.
„Co se to tady děje?“ vykřikla maminka nazlobeně.
„Vojta přemohl draka,“ vysvětlila ochotně Terezka.
„Jakého draka? To jsou moje svatební šaty!“
Maminka byla zlostí bez sebe, ale tatínkovi to až tak nevadilo.
„Vždyť se zase tolik nestalo,“ chlácholil maminku a v duchu se radoval. Divil se, proč si maminka svatební šaty schovává. Nechtěl, aby se znovu vdala za někoho jiného. Chtěl mít maminku jen a jen pro sebe. Mamince vytryskly slzy z očí. Terezka se k ní přitulila z jedné strany, Vojta z druhé a oba se jednohlasně omluvili: „Promiň!“ Dneska už po druhé. Maminka se musela usmát. Všechno bylo rázem zapomenuto. Dvojčata se hned pustila do úklidu a maminka zatím odešla do kuchyně, aby zkontrolovala perník. Přitom přemýšlela, že si aspoň bude moci koupit nové šaty.

O autorce

pospisilova-zuzanaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih
Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádky, Záchranářské pohádky.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada


grada

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává  např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka  BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO lišce Matyldě a medvědu Šimráčkovi

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář