Válka mezi superhrdiny a superpadouchy je na spadnutí

9788025716540
Jméno fantasy a sci-fi spisovatele George R. R. Martina zaštiťuje knižní sérii Divoké karty, odehrávající se v postapokalyptickém světě, kde většina obyvatel Země podlehla mimozemskému viru. Někteří však díky nákaze získali mimořádné schopnosti.

Druhý díl série Divoké karty, pojmenovaný Trumfová esa, vydalo nakladatelství Argo v srpnu roku 2016. Editorem knihy, která byla poprvé vydána již roku 1987, je George R. R. Martin, americký spisovatel sci-fi a fantasy literatury. George Raymond Richard Martin vystudoval žurnalistiku, ale od začátku sedmdesátých let se živí psaním. Největší věhlas mu přinesla série fantasy románů Píseň ledu a ohně, která se dočkala i seriálového zpracování od HBO. Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, ceny Brama Stokera či World Fantasy Award. Bibliografický seznam George R. R. Martina je velmi obsáhlý, mezi jeho nejznámější díla patří kromě již zmíněné ságy například tituly Písečníci, Rytíř Sedmi království, Ledový drak, Píseň pro Lyu, Soumrak na Worlornu a Sen Ockerwee. Na knihy Rytíř Sedmi království a Ledový drak si po kliknutí na jejich názvy můžete přečíst na našich stránkách recenzi.

Děj knižní série Divoké karty se odehrává krátce po skončení druhé světové války ve světě, kde devadesát procent obyvatel naší planety zemřelo na nákazu mimozemským virem. Dalo by se tedy říci, že se jedná o alternativní historii. Zatímco někteří přeživší skončili těžce postiženi (Jokeři), u jiných se vyvinuly mimořádné schopnosti, které z nich udělaly superhrdiny. A nebo také superpadouchy. Ne všichni „nadlidé“ (Esa) se rozhodli využít svých schopností ku prospěchu zbývajícího lidstva, někteří jej chtějí ovládnout. Zatímco střet o nadvládu nad světem je za dveřmi, k Zemi se blíží mimozemská bytost Roj…

Kniha Trumfová esa se skládá z povídek různých autorů, kteří ale sledují dvě soudržné dějové linie. Čtenář tak má možnost porovnat styly rozličných spisovatelů, jež se odlišují nejen volbou výrazových prostředků, ale například i atmosférou příběhu, jeho tempem a podobně. Z podání příběhů je zřejmé, že autoři se snažili vytvořit co nejrealističtější science fiction, co se jednání hlavních postav týče. Charaktery v knize jsou složité, každý má jinak nastavený práh pro to, co je schopen udělat a co už překračuje meze jeho morálky.

Ačkoli druhá kniha série bezprostředně navazuje na knihu první, jsou mezi nimi velké rozdíly v jejich celkovém vyznění. Zatímco první díl byl více individualistický, povídky v díle druhém spojuje společná zápletka, tedy vesmírné monstrum blížící se k naší planetě a boj mezi jednotlivými frakcemi přímo na ní. Co však zůstává, je čtivou formou podaný děj (ačkoli čtivost kolísá s ohledem na to, kdo danou povídku psal), který sice pochází z pera různých autorů, ale i přesto drží jednotný tón. Zajímavé a mnohdy i vtipné jsou odkazy na historii Spojených států amerických, jež příběh prolínají.

Knihu doporučuji především fanouškům superhrdinských příběhů. Čtenáře, které ke knize dovedlo jméno George R. R. Martina na obálce, je však třeba varovat, že co se týče obvyklého stylu tohoto autora, jedná se o velmi odlišné dílo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivoké karty II.
Trumfová esa

Martin, George R.R.

Argo, 2016

Napsat komentář