Svět knihy, sobota – nejen severská literatura

reed_nordic_stanek
Veletrh Svět knihy probíhal ve čtyřech dnech na výstavišti v Praze-Holešovicích. Celý se nesl v duchu severské literatury, ale byl věnován také fenoménu české krimi. Potkat jste se tu však mohli s mnoha zajímavými osobnostmi.

Protože dcera byla oceněna v soutěži o nejlepší studentskou recenzi severské knihy, vypravily jsme se na Svět knihy společně. Součástí její výhry byla možnost uskutečnit rozhovor s některým ze sedmnácti spisovatelů, kteří na veletrh ze „severu“ přijeli. Protože píše pro gymnaziální časopis, nabídku moc ráda využila. Jejím partnerem do dialogu byl Sjón, celým jménem Sigurjón Birgir Sigurðsson, z Islandu.

rozhovor

Štěpánka, Sjón

rozhovor_vsichni

Překladatelka, Štěpánka, Sjón

Rozhovor proběhl v tiskovém centru a dozvěděly jsme se, že Sjón má Prahu moc rád, je obdivovatelem díla Bohumila Hrabala a autorem nejen knih pro dospělé, ale i pro děti. Byl velmi milý a na všechny otázky ochotně odpovídal, třebaže jej zpovídala šestnáctiletá slečna.

reed_nordic_stanek

Na centrálním stánku #ReadNordic pak bylo vyhlášení výsledků soutěže za přítomnosti hostů: Siri Pettersonové (Ódinovo dítě), Sjóna (Múza z lodi Argó) a Kima Leineho (Proroci z fjordu Věčnosti). Michal Švec ze Skandinávského domu přečetl i krátké úryvky ze tří nejlepších recenzí. Myslím, že nám rostou schopné recenzentky, neb všechny výherkyně až do desátého místa byly dívky.

vyhlasovani

Sedící: Siri Pettersenová, Sjón, Kim Leine, stojící s mikrofonem: Michal Švec

sjon_podpis

A podpis od Sjóna

 

A pak už jsme mohly volně procházet a kochat vším, co veletrh nabízel. Stánky jednotlivých nakladatelů byly plné knih za akční ceny, a pozor, leckde se také nacházela osobnost připravená dát zájemcům autogram.

Ivan_Kraus

Ivan Kraus

jiri_grygar

Jiří Grygar

paseka

Nakladatelství Paseka

A velké stánky, přichystané pro besedy na různá témata, byly lákavou atrakcí pro ty, kteří třeba ani nechtěli nakupovat, ale jen si poslechnou nějaké to zajímavé povídání. Bohužel, ne vždy bylo vše dobře slyšet a mnohdy diváci z posledních řad více vnímali moderátory z jiných besed než z té, na kterou se dívali. Perfektně nazvučený byl například Velký sál v centru pavilonu, kde jsem si nenechala ujít besedu na téma Hvězdy české krimi s jejími autory: Michaelou Klevisovou (Ostrov šedých mnichů), Josefem Klímou (Radikální řez), Štěpánem Kopřivou (Rychlopalba) a Michalem Sýkorou (Modré stíny, Ještě není konec).

ceska_detektivka

Zleva: Michaela Klevisová, Josef Klíma, Štěpán Kopřiva, Michal Sýkora a herec Miroslav Hanuš

ondrej_neff

Křest trilogie Tajemství pěti světadílů, Ondřej Neff

astrologie

Křest audioknihy Pikantní astrologie, Daniela Fischerová

A určitě byl prostor na autogramy hostů ze zahraničí či na fotografii s oblíbeným autorem.

sandra_brown

Sandra Brown

jan_cimicky

Jan Cimický

vladimir_veit

Vladimír Veit

Hana_Hindrakova

Hana Hinráková

PetraBraunova_wifina

Petra Braunová a děti z pořadu Wifina

Pokud vás už bolely nohy, mohli jste posedět ve stánku #ReadNordic, kde bylo možné ze „stěny“ vytáhnout jakoukoli knihu některého ze severských hostů a začíst se. Nebo před stánkem Vaříme s knihou, kde na vás navíc čekala příprava jídel dle oblíbených knih. Pochopitelně vše bylo spojeno s ochutnávkou a autogramiádou autora.

citarna_nordic

#ReadNordic

varime_na_svete_knihy

Mirka van Gils Slaíková: V hlavní roli chřest

Zkrátka a dobře: bylo tu na co se dívat, čím se zabavit a s kým se setkat. Své oblíbené autory tu potkaly jak děti, tak i jejich rodiče či dokonce prarodiče. Jestliže jste se na letošní knižní veletrh Svět knihy nevypravili, možná byste to měli za rok napravit…

vystaviste

Výstaviště

Foto: autorka

Doporučení:
Share

Napsat komentář