Bruno ze St Denis v boji s teroristy

bruno 4 obalka v1_1.indd
Na poklidném francouzském venkově jsou objeveny dávné hroby a ekoteroristé útočí na farmy produkující „foie gras“. Do toho si tu sjednali dostaveníčko ministři Francie a Španělska a Bruno má zase plné ruce práce.


Knihy anglického novináře Martina Walkera (*1947), žijícího střídavě v USA a ve Francii, z cyklu Bruno, Chef de police, jsou vždycky plné francouzského jídla, humoru, optimismu a vlídnosti, která nám v běžném životě většinou tolik chybí. Ač se jedná o plnokrevné detektivky, které nepostrádají napětí a překvapivé zvraty, nikdy na čtenáře nepřenáší beznaděj a depresi. I proto jsem si je oblíbila a vždy netrpělivě vyhlížím překlad dalšího pokračování.

Na letošní prázdniny nakladatelství Dokořán připravilo knihu s názvem Přeplněný hrob, která, jak naznačuje podtitul Bruno, Chef de police a tajemství francouzského venkova, opět pomůže čtenáři proniknout hlouběji do tajů kraje Perigord. Už jsme měli tu čest ochutnat různé kulinářské speciality tohoto kraje v knihách Víno, sýry, lanýže a jedna vražda, Temný vinohrad a Černý démant. Takřka pokaždé sváděli malí venkovští farmáři boj s evropskými předpisy a někdy i nadnárodními koncerny, které hrozily zlikvidovat jejich soukromé hospodaření.

Tentokrát si Martin Walker vzal na mušku „výrobu“ oblíbené pochoutky „foie gras“ – speciálních kachních jater – a na pomoc povolal rovnou militantní ochránce přírody. Bruno musí řešit, kdo farmářům boří ploty a pouští kachny. Stopy vedou do mezinárodního archeologického tábora, kde studenti, pod vedením profesora Horsta, odhalují propojení neandrtálců a kromaňonců. Ale objevili i hrob muže, který s neandrtálci nic společného neměl – a jak to tak vypadá, stane se předmětem Brunova vyšetřování…

Do těchto domácích problémů Brunovi přibydou ještě starosti o mezinárodní bezpečnost, když se v blízkém zámečku chystá schůzka ministrů Francie a Španělska. Mají zde podepsat dokument o společném postupu proti teroristům, a tak je nasnadě, že se právě teroristé chystají schůzku překazit. Jenže v kom ještě v tomto pokojném koutu Francie doutnají baskické kořeny natolik, aby se zapojil do zamýšlené akce teroristické organizace ETA? Na to bude muset rychle přijít právě Bruno, znalec místních poměrů, milovník dobrého jídla a ctitel krásných žen.

Ale také filosof života:

Kolik těch koster musí ležet rozptýleno po celé Francii, generace za generací tu válčily a na bitevních pláních musí být země poseta kostmi. V Normandii a u Dunkerque z poslední války, u Verdunu a Sommy z Grande Guerre, u Gravelotte a Sedanu z pruských válek; války a jejich mrtví se tu hromadí už po staletí – Španělé a Angličané, Normané a Arabové, Hunové, Galové a Římané… Francie se rozkládá na hromadách kostí, pomyslel si; jsme pokračovatelé všech těch mrtvých, co žili před námi. A historie se opakuje: oddíl vojáků se zbraněmi připravenými ke střelbě uhání tichou périgordskou krajinou, aby vynutil poslušnost francouzskému státu. (str. 182)

V knihách Martina Walkera naštěstí vždy vše dobře dopadne. Sem tam sice někdo utrží nějaké to zranění, ale v podstatě jde o pohodové letní čtení. Narušují jej ovšem ve větší míře překlepy (občas musíte přemýšlet, jak měla věta asi znít). Mám však pocit, že velké množství přehozených písmen trápí z nějakého mně neznámého důvodu většinu nyní vydávaných knih…

V Brunovi si však můžete spravit chuť (výsledný dojem) úžasnými recepty, které přímo voní ze stran knihy až pod váš nos. Tentokrát to budou recepty na úpravu zmiňovaných „foie gras“ a jehněčího ramínka se zeleninou.

Myslím, že Martin Walker nepíše jen obyčejné detektivní romány, ale vytváří dokonalé čtenářské delikatesy. Základem je dobrá znalost prostředí i mentality obyvatel, skvěle zvládnutá literární stránka (jak popisy, tak vtipné dialogy), ale hlavně láska a úcta k dědictví, které nám odkazují naši předci, ať již žijeme kdekoliv.

Jestliže tedy hledáte trochu napínavé čtení okořeněné romantikou, humorem a podtržené dobrým jídlem, u něhož byste si mohli dát skleničku vína před spaním, pak nový Bruno z pera Martina Walkera je to pravé pro vás.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřeplněný hrob
Bruno, Chef de police, a tajemství francouzského venkova

Walker, Martin

Dokořán, 2015

Napsat komentář