Lanýže, Číňani a tajné služby

Tuscan_vineyards_at-sunset
Lanýže jsou plodnice hub rostoucích skrytě v zemi. Nejvíce se jich urodí pod duby ve francouzském Perigordu. Jsou ceněnou kulinářskou lahůdkou. Zároveň však na tolik vzácnou, že se kvůli ní i vraždí!

Tedy možná nejen kvůli ní, jak zjistíte v knize britského autora Martina Walkera z cyklu Bruno, Chef de police. Martin Walker (*1947) pravidelně spolupracuje s BBC či CNN a je autorem několika uznávaných knih literatury faktu. Žije ve Washingtonu, ale každé léto tráví ve svém domě v Dordogni ve Francii. A znalost této půvabné končiny využívá ke psaní originálních detektivek. I naši čtenáři již měli příležitost se s nimi  seznámit – v překladu vyšla kniha Víno, sýry, lanýže a jedna vražda a Temný vinohrad. Obě ze stejné série jako román, který nese název Černý démant a vyšel těsně před prázdninami v nakladatelství Dokořán.

Bruno Courrèges je městský policista v městečku St Denis, a ač po úspěšném vyřešení předchozích případů měl nabídky odejít do Paříže k tajné policii, nikdy by ho neopustil. Miluje zdejší kraj a jeho obyvatele. Proto je v pohotovosti, když musí zdejší největší zaměstnavatel ukončit provoz pod nátlakem ekoaktivistů. Blíží se Vánoce a děti propuštěných dělníků z pily nečeká nic veselého.

Ještě větší Brunův zájem však vzbuzuje podezření jeho loveckého přítele Hercula Vendota – v blízkém městečku St Alvére se děje cosi nekalého při obchodu s lanýži. Kvalitní černé lanýže zvané „Černý démant“ zde někdo míchá s podřadnými čínskými houbami. A když je pak Hercule brutálně zavražděn, rozjíždí se pátrání na plné obrátky. Vzhledem k tomu, že vysloužilý válečník byl i tajným agentem, zájem na rychlém nalezení vraha mají i ta nejvyšší místa.

Nebyl by to ovšem Bruno, trenér rugby a tenisu, lovec, milovník dobrého jídla, skvělý kuchař, znalec místních poměrů a možná i žen, aby se celý případ nepokusil rozmotat sám. Zvlášť, když mu zavražděný Hercule v poslední vůli odkázal svůj „Lanýžový deník“ a auto. To první však není k nalezení! Zřejmě si to s sebou odnesl vrah…

Martin Walker napsal opět skvělou detektivku, která se nejlépe hodí na prázdniny. Přestože se její děj odvíjí v předvánočním čase, nebude vám u ní zima, ale příjemně se naladíte na dovolenou. Prim mimo vyšetřování hraje jídlo, vaření a tajné recepty. Pokud seženete lanýže, máte šanci si je dokonce i vyzkoušet!

Ale nejen vaření je zpestřující součástí děje. Také místní tradice, sport a hlavně humor – to vše dokresluje celou atmosféru francouzského venkova, který si Martin Walker tak zamiloval. Ovšem na své si přijdou i ti, kteří preferují vyšetřování s nenadálými zvraty, nebezpečnými okamžiky a statečnými strážci zákona. Všeho výše zmíněného je v knize opravdu dostatek.

Navíc je vidět, že autor umí psát nejen odborná politická pojednání, ale dokáže i tu nejvyšší politiku vysvětlit obyčejným čtenářům se všemi jejími důsledky pro prosté občany. Vůbec tím navíc nenarušuje děj, ale naopak jej vhodně doplňuje.

Každý čtenář si v knize Černý démant najde to své: ženy romantiku, muži akci a všichni humor a pohodu, kterou o dovolených vyhledáváme.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerný démant

Walker, Martin

Dokořán, 2014

Napsat komentář