Když jdou děti do hajan…

Jaké by měly být pohádky čtené dětem na dobrou noc? Krátké, mírumilovné, milé, s dobrým koncem. A právě takové jsou i nové pohádky od zkušené autorky dětských knih a zároveň psycholožky Zuzany Pospíšilové…

Našim pravidelným čtenářům jistě nemusíme Zuzanu Pospíšilovou představovat. Napsala již desítky básniček, pohádek a příběhů pro děti, od série knih vysvětlujících nejrůznější přísloví (například O lakomém křečkovi či Jak se stal kozel zahradníkem), přes rozverné pohádky určené začínajícím čtenářům (Lumpíček a Rošťanda, Čarodějnice Eulálie a další), nebo sérii vzdělávacích knih v edicích Hravá škola či dvojjazyčného čtení až po napínavé detektivky pro děti (série DeTeKTiVoVé nebo příběhy školního strašidla-detektiva). Na konci minulého roku vyšla v nakladatelství Portál kniha pro děti od tří do osmi let Pohádky do hajan s milými ilustracemi Lucie Dvořákové.

Na tuto knihu s lákavým názvem a velmi zdařilou obálkou (jemné fialové tóny evokují večerní usínání) jsem byla upřímně zvědavá. Přeci jen není snadné přicházet se stále novými nápady a příběhy, a navíc v takovém množství… Může se pak stát, že kvantita převáží nad kvalitou a v příběhu se objeví prvky, které jsou ve své snaze o originalitu trochu diskutabilní. (Jako příklad lze uvést DeTeKTiVy, kteří sice zachrání peníze, ale na druhou stranu se tajně toulají po nocích a lžou rodičům, což u literárních postav, které aspirují na to stát se hrdiny dětských čtenářů, rozhodně není ideální chování.) Zajímalo mne tedy, zda tentokrát vyhraje kvalita nad kvantitou.

V knize na děti čeká 40 samostatných příběhů rozdělených do osmi tématických okruhů: Sváteční pohádkyPohádky ze skříněHudební pohádkyPohádky ze vzduchuPohádky z vodyPohádky z podzemíSportovní pohádky a Pohádky ze zoo. Pohádky jsou krátké – v rozsahu od dvou do čtyř stran včetně ilustrací, délka je tedy ideální nejen pro předčítání malým dětem před spaním, ale i jako čtení vhodné pro začínající čtenáře.

Zuzana Pospíšilová předkládá svým dětským čtenářům nejen příběhy s poučením (nekrmte v zoo zvířata, lhát se nevyplácí, své věci je potřeba uklízet, …), ale i milé příhody, v nichž se hlavnímu hrdinovi vyplní jeho sen, prožije hezký den či se mu stane něco záhadného, rozumem nevysvětlitelného, současně však jemu příjemného. Některé příběhy i pobaví, například ten o žížalákovi, který ztloustl z rybího tuku, nebo o velbloudovi, který cvičil zdravotní cviky na hrbatá záda tak pečlivě, až mu zmizely hrby. Autorka zkrátka nabízí pestrý mix nejrůznějších pohádek, od těch, na které po dočtení možná brzy zapomenete, až po ty, které si zamilujete a budete se k nim rádi vracet.

Pohádky do hajan rozhodně patří mezi zdařilejší díla Zuzany Pospíšilové. Ke kladnému dojmu krom textu přispívá i vzhled knihy – kromě již zmíněných barevných ilustrací Lucie Dvořákové čekají na čtenáře u každé pohádky výtvarné předěly mezi jednotlivými okruhy či názvy kapitol v téže barvě, v jaké je uveden v obsahu knihy název tématického okruhu, do nějž příslušná pohádka patří.

Pozornému oku jistě neuniknou menší chybičky v sazbě či v anotaci na zadní straně knihy, v níž je počet okruhů zredukován na sedm (chybí Pohádky ze skříně).

Celkově se ale jedná o půvabné pohádky, které dětem zpříjemní cestu do hajan.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky do hajan

Pospíšilová, Zuzana

Portál, 2014

Napsat komentář