Muž beze jména

plavec_finish
Plavec není jen další severská krimi. Je to skládanka sestavená z útržků autorova života, dětství, zážitků a vnímání lidí. Skládanka, která je téměř načichlá jeho touhou po napětí a dobré četbě. Jen těžko uvěříte, že tahle kniha je debut. A budete chtít další… Právě dnes vychází!

Joakim Zander: „Právě ve mně začal růst příběh.“

Příběh začíná tisíckrát na tisíci různých místech. Začíná pokaždé, když si pomyslím: „To si budu pamatovat.“ A pamatuji. Příběh začíná na ulici v Damašku v době, kdy mi bylo patnáct. Sladký zápach odpadků a shawarmy. Začíná na horkém balkoně s výhledem na park El Jahez. Začíná, když se mě Tareq zeptá, jestli bych si chtěl zastřílet a ukáže mi nylonovou tašku plnou švýcarských automatických zbraní svého otce.

Jiné místo, jiná doba. Dům v Söderköpingu, malém švédském městečku. Děsné, nekonečné jaro. Ležím v posteli, čtu si. Hraju fotbal, tenis, basketbal – jasně, to všechno. Ale jen tak. Jediné, co chci doopravdy, je číst si. Je mi třináct a závěr Špiona, který se přišel ohřát mě rozpláče. Nejen tu noc, kdy knihu dočtu, pláču celý týden. Přečtu román znovu; potřebuji všechno pochopit, rozluštit kód. Na stránkách se skrývá klíč k tomu, jak mě autor knihy může uchvátit ještě více než pouhým napětím, jen prostřednictvím napětí. A tehdy se rozhodnu. V tu chvíli si to ještě neuvědomuji, ale právě ve mně začal růst příběh.

—————————————————-

Hranice mezi státy mizí stejně jako hranice mezi přítelem a nepřítelem, pravdou a lží, minulostí a přítomností.

Začátek osmdesátých let, Damašek. Bezejmenný americký špion opouští své dvouměsíční dítě a nechává je nejistému osudu. Celý život ho pak tíží vina a vydává se kamkoliv, kde mu nebezpečí a stres umožní zapomenout – do Libanonu, Afghánistánu či do Iráku.

O třicet let později se Klaře Walldéenové, mladé švédské zaměstnankyni Evropského parlamentu, nečekaně ozve její bývalý přítel Mahmúd Šammúš a naléhavě ji požádá o schůzku. Sdělí jí, že se dostal na stopu citlivých informací o amerických tajných operacích…

 

Joakim Zander

joakim_zanderJoakim Zander (nar. 1975) pochází ze Stockholmu, vyrůstal v malém městečku Söderköping, ale také v Sýrii a Izraeli, střední školu absolvoval v USA. Po ukončení vojenské služby ve švédském námořnictvu vystudoval práva na univerzitě v Uppsale a doktorát získal na univerzitě v Maastrichtu. Jeho disertační práci The Application of the Precautionary Principle in Practice (Aplikace zásad obezřetnosti v praxi, 2010) vydalo nakladatelství Cambridge University Press a Zander za ni získal cenu Rabobank. Pracoval v Evropském parlamentu a Evropské komisi v Bruselu. Nyní žije se svou ženou a dětmi v Lundu ve Švédsku. Plavec je jeho první román. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem, v Německu se v prestižním žebříčku nejprodávanějších titulů týdeníku Der Spiegel udržela patnáct týdnů. Práva na vydání se prodala do třiceti zemí a filmová práva koupila americká produkční společnost.
(Zdroj informací a fotky autora: nakladatelství Host)

 

Rozhovor s autorem

Jak vás napadla postava Klary? Proč jste si zvolil ženskou protagonistku?
Od začátku se mi zdálo přirozené, aby to byla žena, kdo ve skutečnosti posouvá děj dopředu. Už mě nebaví číst pořád dokola o chlapech. Další debutant-muž, který píše o svém alter egu… to prostě znělo hrozně nudně, přehnaně. Kromě toho mi to takto připadalo uvěřitelnější. Právě ženy mají v Bruselu taková zaměstnání. Navíc se mi v té době narodilo první dítě, dcera, a chtěl jsem pro ni napsat silnou ženskou postavu. Co se týče Klařina zázemí, nevyrostl jsem na ostrovech, ale velmi blízko a trávil jsem na ostrovech hodně času. Znám je dobře.

Vždycky jste chtěl napsat thriller?
Ne, ne tak docela. Jen si myslím, že mi tento žánr poskytl větší jistotu, přece jen je to má první kniha. Thriller má daný jistý scénář, je v něm vnitřní napětí vytvářené tím, když je někdo pronásledován, když někdo musí běžet o život, když hrozí, že bude prozrazeno tajemství. Chtěl jsem a potřeboval jsem vnitřní pohon, který thriller poskytuje. A myslím si, že i kdybych psal mimo žánr, stejně bych potřeboval do textu dostat ten pocit naléhavosti, ten drive. To znamená, že pro mě bylo důležité, aby v knize bylo víc než jen samotný děj. Nechtěl jsem napsat jen čtivou knihu. Chtěl jsem dát postavám opravdovou hloubku. A důležitý pro mě vždycky byl i jazyk.

Když už mluvíme o jazyku, nejpřekvapivější perspektivu v knize má bezejmenný americký špion, Plavec. Jak jste se k němu dostal?
Začal jsem psát o Klaře a Georgeovi. Napsal jsem několik kapitol. Ale cítil jsem, že by to chtělo něco jiného, z čeho příběh bude vycházet. Přemýšlel jsem o Damašku a horkých odpoledních, kdy se kvůli vedru všichni potili a sotva se hýbali. Rozhodl jsem se, že tam příběh začne. První kapitolu s postavou Plavce jsem napsal jedním tahem. Potom jsem začal přemýšlet nad tím, jak ho do knihy dostat jako postavu, ke které se vrátím. Napadlo mě, že on bude lepidlem, které všechno spojí dohromady.
(Zdroj rozhovoru: tisková zpráva nakladatelství Host)

 

Plavec

Autor: Joakim Zander
Přeložila: Luisa Robovská

Cena: 329 kč
Počet stran: 383
Vazba: vázaná
Datum vydání: 5. 3. 2015
Vydání: první
ISBN: 978-80-7491-246-7

 

Knihu Plavec vydalo nakladatelství Host.

 

 

—————————————————-

Strhující tempo a bezchybná struktura. Plavec je trhák odehrávající se na různých místech po celém světě, v němž vystupují postavy plné života, které bez kompromisů odhalují mučivou spletitost naší moderní politické scény.

Kimberly McCreightová, autorka knihy Případ Amelia

 



 Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlavec

Zander, Joakim

Host, 2015

Napsat komentář