Další dobrodružství jednorukého detektiva

Francis_Bic
Žokejova zarputilost a schopnost snášet bolest a přehlížet zranění je jednoznačnou výhodou, musí-li se řízením osudu poohlédnout po nové kariéře. Zvlášť, jde-li o kariéru soukromého detektiva.

Další z téměř nekonečné řady románů Dicka Francise Bič (Whip Hand, 1979) vydal Knižní klub 26. ledna 2015. Překlad pochází tradičně z dílny Jaroslavy Moserové-Davidové. U Knižního klubu se jedná o první vydání tohoto titulu, ale českého překladu a vydání se tato kniha dočkala již pětkrát.

Podrobnosti z autorova života jsme si představili již několikrát v narůstající řadě recenzí jeho knih. Před rokem šlo o knihu Do černého (Longshot, 1990), na sklonku loňského roku o titul Smrtící zkouška (Trial Run, 1978) a těsně po novém roce pak o příběh Poslední šance (Odds Against, 1965). Dnes představovaná kniha Bič je přímým pokračováním poslední ze zmíněných. Jedná se o druhý příběh bývalého žokeje Sida Halleyho, jenž se dal plně na dráhu soukromého vyšetřovatele a svoji praxi provozuje, jak jinak, hlavně v prostředí spojeném s dostihovým sportem a lidmi kolem něho. Jak už jsme už bylo dříve řečeno, na tento příběh pak navazují ještě knihy V nemilosti (Come to Grief, 1995) a Rozkazem (Under Orders, 2006), stejně jako Francisovým mladším synem Felixem dopsaný příběh Dick Francis’s Refusal z roku 2013.

Sid Halley se v příběhu s názvem Bič pouští do několika souběžných vyšetřování a, jak je v jeho případě obvyklé, jednotlivé linie vyšetřování se začínají proplétat, aby se nakonec spojily v  zásadní rozuzlení. Jednou z prvních klientek této série pátrání je Rosemary Casparová, jež Sida požádá o prošetření svého podezření, že koně svěřené jejich stáji někdo cíleně mrzačí a likviduje, navzdory tomu, že jsou ve vítězné kondici. Nebo snad právě proto, jak se ukazuje. Další z žádostí, kterou Sid Halley prakticky ve stejnou dobu obdrží, je přání kapitána Lucase Wainwrighta, ředitele bezpečnostní dostihové služby Jockey klubu, aby Sid prověřil, pokud možno neoficiálně, spolehlivost jednoho ze zaměstnanců, konkrétně jednoho ze zástupců ředitele, Eddyho Keithe. Do třetice se Sid na žádost svého bývalého tchána a své bývalé ženy pouští do hledání podvodníka, jenž využil důvěřivosti mladé ženy a použil její jméno k rozjezdu podvodného podniku, aby posléze se všemi penězi zmizel. Vyšetřování postupně nabere děsivé obrátky a postaví Sida do mnoha těžkých situací a donutí jej zásadním způsobem zhodnotit rizika a hranice, po které je až ochoten zajít. Jak je u Dicka Francise obvyklé, kniha stojí na kvalitních jazykových základech, obejde se bez hrubých výrazů a v místech, kde nabízí erotické scény, není nevkusná. Gradace dějové linie je navíc mistrně zvládnuta, hlavní postava rozhodně nepůsobí uměle a nese s sebou zcela lidské emoce. Nejde tedy o plochého papírového hrdinu, ale o reálně působící osobu se všemi nedostatky, strachy i nezměrnou silou vůle.

Kniha je určena všem milovníkům detektivního žánru, fanouškům Dicka Francise samozřejmě v první řadě. Domnívám se, že i přesto, že se jedná o druhý díl volné série, lze ji použít i jako vstupní bod pro četbu celého Francisova díla – rozhodně ve čtenářích probudí touhu přečíst nejprve celou sérii příhod Sida Halleyho a hned po té se pustit do ostatních knih tohoto plodného britského autora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBič

Francis, Dick

Knižní klub, 2015

Napsat komentář