Stávám se veganem

Stávám se veganem
Kdo je to vlastně vegan? Jak moc těžké je se jím stát? A co vůbec lidi vede k tomu, aby se vzdali živočišných produktů?

Na tyto a mnohé další otázky se snaží odpovědět nová knížečka (jedná se spíše o brožurku než knihu v pravém slova smyslu) Ruedigera Dahlkeho Stávám se veganem, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Knihu bych spíš než do kuchařských knih přiřadila do knih o zdravém životním stylu. Už i sám podnázev „4týdenní program pro zdravý a dlouhý život“ napovídá, jakým směrem se chce autor ubírat.

Kniha je rozdělena do dvou velkých celků, na začátku jsme seznámeni s teorií – čtenář se dozví fakta o živočišném průmyslu, o pozitivních vedlejších efektech veganství, o snižování rizika rakoviny, ale také zde najde odpovědi na to, zda při omezení živočišných produktů nebude ve stravě něco chybět.

V praktické části se naučí, jak přejít na veganskou stravu krok za krokem, čím nahradit klasické živočišné produkty jako maso, uzeniny, mléko a další. Tato část je zakončena programem na 4 týdny veganské stravy, kterou autor doporučuje vyzkoušet i lidem, kteří se třeba dlouhodobě potýkají se zdravotními problémy. Na konci knihy nechybí receptář, který zahrnuje kompletní denní menu od snídaní, přes svačinky, obědy až po večeře.

Kniha jako taková je vhodná spíše pro úplné začátečníky, čtenáře, kteří nemají vůbec představu o tom, co to veganství je. Domnívám se, že většině vegetariánů či veganů, kteří se zajímají o zdravý životní styl, žádné nové odpovědi nepřinese. Snad jen inspiraci na nové, netradiční recepty, které jsou ale mnohem lépe zpracovány v jiných veganských kuchařkách.

Na konkrétních receptech mi nejvíce vadí to, že ne všechny jsou doprovázeny fotografií. Nemohu mluvit za ostatní kuchařské nadšence, ale já osobně mám ráda, když dopředu vím, jak má nově zkoušené jídlo vypadat, na jakou dobrotu se mohu těšit.

Naopak jako pozitivní vyzdvihuji to, že recepty doprovází zajímavé informace, např. jak daný pokrm vylepšit, jak si použitou surovinu vypěstovat doma, jaké zdraví prospěšné látky obsahuje ta která surovina nebo to, zda je pokrm určený k zamrazení, a mnoho dalšího.

Pokud tedy hledáte stručnou příručku k tomu, jak přestat jíst maso či změnit životní styl, určitě vám tato kniha přijde vhod.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStávám se veganem
4týdenní program pro zdravý a dlouhý život

Dahlke, Ruediger

Grada, 2014

Napsat komentář