Další ze série dívčích deníčků

Drby Nahled
Knihy pro děti psané formou humorných deníků momentálně letí. Otázkou ale je, zda je možné do této formy přinést ještě něco nového, nebo je každý další deník jen variací na stále se opakující téma.

Nakladatelství Mladá fronta do deníkové mánie přispělo vydáním překladu knihy Drby z dívčích záchodů s podtitulem Blogastický román pro všechny holky od americké autorky Rose Cooperové, která žije v slunné Kalifornii a miluje čokoládu. Je matkou tří synů, a možná proto píše a ilustruje knihy pro dívky. Tedy alespoň Drby z dívčích záchodů jim jsou přednostně určeny.

Pisatelkou osobních poznámek do deníčku je Sofia Beckerová, která chodí do prvního ročníku Middletonské střední. Rozhodla se psát všechny zaslechnuté drby do školního blogu, ale aby si nejprve utřídila myšlenky, píše si tajný deník do obyčejného sešitu. Seznámí nás se svojí nejlepší kamarádkou Nonou i s bohatou Miou St. Claire, která jí pije krev svým „snobským“ vystupováním i tím, jak pošilhává po nekrásnějším klukovi ze třídy – Andrewovi.

Své deníkové poznámky zdobí ilustracemi a prokládá zápisy z blogu, nechybí tak i reakce čtenářů. Sofia chce se svým blogem dobýt vysoké popularity, a tak tajně odposlouchává na dívčích záchodech, přestože to znamená chodit do „zasmraděné kabinky“, kam by jiná dívka ani nevkročila. Podle všeho je Mia zamilovaná do Mika Sprata (druhý nej kluk ve třídě), kterého tajně miluje Nona, a maminka některé z dívek je prý těhotná. Jak se bude vyvíjet vztah Sofia – Andrew, který jí „něžně“ říká „Blívie“, a která ze spolužaček se může těšit na přírůstek do rodiny, to se možná dozvíte, když se deníčkem prolistujete až na konec.

Musím říct, že na knihách tohoto typu se mi líbí především jejich grafické ztvárnění. Je vždy originální a nápadité. Osobité obrázky, dokonce linky a náznak kroužkové vazby, to vše je opravdu působivé. Mnohem méně jsem nadšená z obsahu. Řekla bych, že autoři nemají moc fantazie, a tak od sebe navzájem opisují. Schéma: pisatelka – krásná a bohatá konkurentka – okouzlující kluk – je poněkud únavné. Stačí zalovit v některém z dílů cyklu Můj milý deníčku Jima Bentona a jsme prakticky ve stejných vodách. Jejich hrdinka Jamie má svého bígla Prevíta, Sofia papouška Sam Sama. Jedna nesnáší populární Angelinu, druhá okouzlující Miu. V obou knihách se řeší žebříčky popularity a nedosažitelný obdivovaný spolužák. Zkrátka a dobře, dospělý čtenář se nutně bude nudit.

Jenže literatura tohoto druhu není určena rodičům, ale jejich dětem. A ty právě styl evokující deník obyčejné dospívající holky baví. Dokáží deníky číst a být z nich nadšené a donekonečna škemrat o další díly. Schematické obrázky z nich pak zdobí okraje sešitů, kde by uvážlivý dospělý, zapomínajíc na své vlastní dospívání, čekal například pomocné výpočty…

Inu, dívky správného věku budou nejspíše nadšené z nové knihy, která tak dobře rozumí jejich trampotám, a nám rodičům nezbývá, než zavřít oči nad její povrchností a nedostatkem invence její autorky.

Pokud je vám -náct, pak neváhejte a Blogastický román si určitě pořiďte do své sbírky ulítlých deníků. Pokud je vám víc, raději si jej jen prolistujte, ale nečtěte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrby z dívčích záchodů
Blogtastický román pro všechny holky

Cooperová, Rose

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář