Procházka do 16. století

perex-ctyri-mensi-spisy
Mimořádně aktivní autor své doby, tvůrce teoretických jazykových příruček, ale také traktátů a polemik –  ano, to vše byl Jan Blahoslav, člen Jednoty bratrské, jehož Čtyři menší spisy si dnes představíme!

Jan Blahoslav, který studoval na univerzitách v Basileji a ve Wittenberku, se více než vlastní teologií zabýval náboženskou praxí. Jeho teologické spisy reagovaly na vnější, příležitostné podměty. Jako kněz církve, u níž podstatnou část bohoslužby tvořilo kázání a liturgický zpěv, se tento autor zabýval homiletikou a hudbou. V knize Čtyři menší spisy jsou obsaženy polemiky a traktáty, které jsou průřezem celé jeho tvorby od počátku až do konce. Knihu vydalo nakladatelství Host.

Čtyři menší spisy

V tomto svazku České knižnice vydáváme čtyři mravoučná a polemická díla předního představitele bratrské reformace, biskupa, básníka, překladatele, jazykovědce a hudebního teoretika Jana Blahoslava, která spojují erudici s múzičností a rétorickým uměním. Texty jsou opatřeny bohatým poznámkovým aparátem a propracovanými vysvětlivkami. Svazek obsahuje polemiky a traktáty: O původu a příčinách Jednoty bratrské (1547), Spis o zraku (1550), Filipika proti misomusům, to jest Corollarium additum anno 1567 d. 15. februarii a Vitia concionatorum, to jest Vady kazatelův (1571). Součástí svazku je také literárněhistorický komentář, který umožňuje i čtenáři, jenž není podrobně obeznámen s českou literaturou 16. století, lépe porozumět vydávaným dílům. Edici připravil Mirek Čejka, komentář Hana Bočková.

Dobrou vědomost toho máš, bratře a tovaryši milý, jak časů předešlých lidé někteří, zlostí a závistí ďábelskou podjatí a zapálení jsouce, netoliko mluveními, ale i psaními svými na to se byli vylili, jak by jednotu tuto, (v níž i my také duší svých spasení dověřili sme se), zháněli, zplundrovali a za bludů plnou a svodův lidem ukázali; …

Autor: Jan Blahoslav

Editor: Mirek Čejka
Počet stran: 320
Formát: 140×206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Čtyři menší spisy
Prolistujte si také ukázku z knihy!

 

Edice Česká knižnice

Ediční řada Česká knižnice je koncipována tak, aby obsáhla reprezentativní díla české literatury od počátků do současnosti. Usiluje o to představovat hodnotná díla v pečlivě připravených vydáních, bez ohledu na občanskou, ideovou a literární orientaci jejich tvůrců. Řídí ji vědecká rada složená z předních literárních odborníků. Každý svazek je opatřen komentářem seznamujícím čtenáře s dílem, okolnostmi jeho vzniku a dobovým i pozdějším ohlasem. Dosud bylo publikováno více než 60 svazků. Začala vycházet roku 1997 v nakladatelství Český spisovatel, v roce 1998 přešla do Nakladatelství Lidové noviny a od roku 2009 do nakladatelství Host.

V této edici také vyšlo:


 Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtyři menší spisy

Blahoslav, Jan

Host, 2014

Napsat komentář