Putování za dvaceti mokrými pohádkami

mokré-2-200x133
Tématem pohádkové knížky Zuzany Pospíšilové se stala tentokrát voda. A to ve všech třech skupenstvích. Voda má zázračnou moc. Nevěříte? Přečte si o ní.

Zuzana Pospíšilová je jednou z nejznámějších současných spisovatelek literatury pro děti. Na našich stránkách najdete spoustu recenzí na její knihy. Můžete si přečíst například články o těchto knihách:

nakladatelství Grada vyšla letos v říjnu publikace s lákavým názvem Mokré pohádky. Jak je u Zuzany Pospíšilové zvykem, setkáte se v ní s laskavým a zároveň poučným vyprávěním. Vodu najdete v rybníce, v řece, ve vaně, v akváriu i v moři. Vaše děti se přiučí tomu, že i kroupy, mlha či pot obsahují tuto životodárnou tekutinu. Pohádkovými bytostmi se to v knize jen hemží. Děti vystraší hastrmani, zlý chobotňák a Vodovodník. Právě Vodovodník vám možná pomůže při výchově vašich dětí k hygieně. Sídlí totiž ve vodovodu, odkud kontroluje, jestli se děti pečlivě myjí, používají mýdlo a pořádně se jím drhnou. Jak takový Vodovodník vypadá, vám prozradí následující ukázka:

„ Co tady děláš?“ ozvalo se najednou z vodovodu. Byla to opět ta stejná střapatá hlava. A po chvíli se z vodovodu vysoukalo i tělíčko v červených kalhotách s kšandami. Míša neřekl ani slovo, jen na skřítka překvapeně zíral. ( str. 26)

Malý Míša se nerad myje. Mívá špinavé ruce a nechce si je umýt. Poté, co jej maminka posílá do koupelny, tak sice drcne do vodovodní baterie, ale vodu nechává protékat proudem, aniž by se jí dotkl. Jelikož maminka svého synka dobře zná, řídí se heslem: „Důvěřuj, ale prověřuj!“ a posílá ho umýt si ruce opakovaně. Vodovodník si však s Míšou ví rady…

Pro úplnou představu, jak takový Vodovodník vychovává malého chlapce, je k vyprávění připojena celostránková barevná ilustrace. Její autorkou je Jana Valentovičová. Dvojice spisovatelka Zuzana Pospíšilová a ilustrátorka Jana Valentovičová spolupracovaly už na pohádkovém příběhu o Kryštofu a Očounovi. Také Mokré pohádky jsou prostoupeny řadou pěkných barevných obrázků a text pohádek je vytištěn na barevném podkladě. Ten ovšem není nijak výrazný a neruší proto malé čtenáře v samostatné četbě.

Jak tomu v pohádkách bývá, zlé úmysly jsou potrestány a dobro vítězí. Chlubivý rybář, zlý hastrman nebo chamtivý zloděj jsou nakonec potrestáni. Některé pohádky začínají jako moderní příběh (například Létající ryba nebo Mořská kulička), kouzla a čáry na sebe nechají mnohdy čekat, závěr je ale vždy typicky pohádkový. Chcete-li se nechat spolu se svými dětmi trochu „namočit“ do kouzelných příběhů, mohu vám Mokré pohádky vřele doporučit.

Na našich stránkách najdete také ukázku z této knížky. Můžete se začíst do pohádky O chlubivém rybáři.

 

Ukázka z pohádky Létající ryba:

Co blázníš? Vždyť je teprve šest hodin. V šest nevstáváš ani do školy!“ zlobil se tatínek, který měl sobotní vyspávání jako jeden ze svých koníčků.

„Dej nám ještě aspoň hodinu,“ smlouvala maminka, „ v obchodě otevírají stejně až v osm.“ (str. 84)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMokré pohádky

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2013

Napsat komentář