Mami, proč se to tak říká?

kocour_grada_perex
Podobnou otázku jistě nejednou uslyší každá maminka. Vysvětlit významy určitých slovních spojení skrytých v podtextu může pomoci třeba pohádka…

Zuzana Pospíšilová je známá autorka knih pro nejmenší. Z jejího pera pochází i titul Jak se kozel stal zahradníkem, na který tematicky navazuje i další kniha s názvem Proč už kocour nemlsá, kterou vydalo v minulém roce nakladatelství Grada. Autorka v ní seznamuje děti s významy rčení, jež mezi lidmi přetrvávají a která se nejmenším nepochybně mohou zdát někdy i nepochopitelná.

Co znamená, když se o někom říká, že se chlubí cizím peřím, mlčí jako ryba nebo je líný jako veš? To je jen malá ukázka toho, o čem Zuzana Pospíšilová dětem vypráví. Aby ale nešlo jen o suché seznámení s těmito výrazy, témata jsou zapracovaná do pohádek, které nepostrádají vtip i moudrost. Základ tvoří vždy jednoduchá pointa, rozvinutá ovšem velmi jednoduše, aby byl příběh srozumitelný právě těm nejmenším.

Titul Proč už kocour nemlsá vychází v edici Čtení pro prvňáčky a jak je v této knižní řadě zvykem, písmenka jsou opět dostatečně veliká, aby si malé děti mohly zkoušet číst svá první slova samy. Oproti dalším dílům této autorky se ale liší délkou. Pro začínajícího čtenáře to znamená, že text bude číst o něco déle, ovšem s motivací, protože pohádky jsou napsané velmi pěkně a poutavě. Každá vypráví svůj samostatný příběh a nijak na sebe dějem nenavazují. Nechybí ani dostatek přímé řeči, což významně ovlivňuje i vnímání dítěte, pro něhož jsou tak příběhy samozřejmě i daleko zajímavější.

Knížku lze ale využít nejen pro prvňáčky, přivítají ji ve své knihovničce rovněž předškoláci, přestože písmenka ještě ovládat nebudou. Předpokládá se tady aktivní účast rodičů.  A to nejen při čtení, ale i při povídání si s dítětem nad jednotlivými příběhy, rozebírání tématu, skvělá by mohla být například hra na divadlo, kdy by dítě nejen vidělo, ale rovněž by se zúčastnilo této zábavy, jež je zároveň i přínosná. Každopádně to znamená strávení příjemných chvilek nad pěknou knížkou.

Text je doplněn úžasnými obrázky Markéty Vydrové, která ilustrovala již celou řadu knih Zuzany Pospíšilové. Barevnost, veselost a splynutí s dějem jsou přednosti, jež významně titul doplňují.

Kniha Proč už kocour nemlsá je plná poučení vyplývající z vyprávění. Autorka použila nejen možnost seznámit děti s pro ně zatím nepochopenými významy slov, ale zároveň na příkladech zvířátek ukazuje na kladné i záporné charakterové vlastnosti a chování, které v přeneseném významu platí samozřejmě i na lidi. Svět říše fantazie je neomezeným prostorem, tak proč by třeba nemohla existovat nemoc Lenoris Rozmazlaris? A že být líný není zrovna to pravé ořechové, děti poznají na příběhu líné vešky. A podobných příkladů je tu samozřejmě daleko více.

Tento titul mohou tedy rodiče využít hned k několika věcem najednou, což je velké plus a ukazuje i na kvalitu, která je pro knihy Zuzany Pospíšilové charakteristická.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč už kocour nemlsá

Zuzana Pospíšilová

Grada

Mami, proč se to tak říká? - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Alena Badinová ABA napsal:

    Tak tohle vypadá opravdu zajímavě ;)- malé děti totiž mají neskutečné množství otázek a spousta slovních obratů volá po vysvětlení.

Napsat komentář