Paříž tak trochu jiným než turistickým pohledem

Paříž
Autorka právě vydané knihy Vlak do Výmaru nabízí svědectví o temných letech 1940–1944 ve Francii. Na významné památky i osoby hledí z poněkud jiného úhlu pohledu.

Kniha Vlak do Výmaru. Volnost, rovnost a bratrství s Goebbelsem pojednává o situaci ve Francii během druhé světové války, zejména v literárním světě. Podrobně se zabývá významnými francouzskými autory, jako byli například Robert Brasillach nebo Pierre Drieu La Rochelle, kteří se neblaze podíleli na eskalaci násilí, psali štvavě a neváhali se účastnit kongresu evropských intelektuálů ve Výmaru, který byl pořádán ministrem propagandy Goebbelsem.

Kniha rovněž přináší informace o tom, jakým způsobem se prolnuly významné pamětihodnosti s každodenním životem; Louvre, rue de Rivoli, Montmartre nebo Champs-Élysées jsou tentokrát zachyceny z poněkud nezvyklého úhlu pohledu, například v centru Paříže v rue de Bassano byla zřízena pobočka koncentračního tábora v Drancy…

Otázka kolaborace intelektuálů za druhé světové války, v tomto případě francouzských spisovatelů, není problémem specificky francouzským a Vlak do Výmaru snad může být inspirací i pro pohled na analogické skutečnosti v českém prostředí, které dodnes zůstávají stranou zájmu.

Vlak do Výmaru

Volnost, rovnost a bratrství s Goebbelsem

Autorka: Ladislava Chateau

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7294-844-4
Doporučená cena: 329 Kč

Kniha  Vlak do Výmaru  byla  vydána  v říjnu 2013 v nakladatelství Host.

Prolistujte si ukázku z knihy.

O autorce

Ladislava Chateau je esejistka, publicistka, autorka několika knih. Dlouhodobě se věnuje česko-francouzským vztahům a propagaci francouzské kultury. Jako publicistka spolupracuje s českou rozhlasovou stanicí Vltava, pravidelně přispívá do četných literárních a kulturních časopisů.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host.


Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVlak do Výmaru
Volnost, rovnost a bratrství s Goebbelsem

Chateau, Ladislava

Host, 2013

Napsat komentář