Dvě novely o ženském přátelství

Žena v posteli kouká na telefon
Přátelství je velmi cenné pro každého člověka. Životním zkouškám dvou přátelství žen se věnuje nová kniha Barbary Nesvadbové.

Barbara Nesvadbová ve své poslední knize opět vsadila na téma partnerských vztahů. K titulu Přítelkyně mě přivedla ukázka z knihy na tomto webu. Líbilo se mi líčení děje, zaujalo mne i téma. A autorka mé nadšení udržela po celou dobu četby knihy.

V první novele se věnuje vztahu starší ženy, která má malou dcerku, a začne si s mladším mužem. Dokud se tento vztah odehrává jen v ložnici, bez závazku, je vše v pořádku. Ve chvíli, kdy začne Martin toužit po trvalém svazku, dítěti, společné domácnosti, začíná to ve vztahu skřípat. Důvodem jsou odlišná přání a očekávání od života. Na pozadí tohoto svazku vzpomíná hlavní hrdinka Karla na spolužačku Janu, jejíž parte právě obdržela. I Jana v partnerském svazku zažila pro ni nepříjemné okamžiky, způsobené zejména manželovou tradiční představou o úloze ženy.

Druhý příběh nabízí přátelství dvou sester, které mají odlišné osudy. Mladší Anna je zamilovaná do ženatého muže, starší Lucie má rodinu. Jejich příběh je však podobný jejich partnery. Anna je zamilovaná do muže, který má rodinu, a Luciin vztah umírá díky manželovi, který vyhledává jiné ženy. To, co v jednom vztahu přináší radost, v druhém zraňuje. Setkání sester Anně otevře oči a i Luciin život se v závěru výrazně změní.

Ženy v těchto příbězích jsou silné, ale zároveň zranitelné. Mají své touhy, které ovšem jejich partneři nejsou vždy schopni akceptovat. V přátelství pak zažívají pochopení, pomoc, ale bohužel i zradu.

Autorka těchto novel už napsala několik knih – mezi ně patří Řízkaři, Život nanečisto, Pohádkář, Brusinky, Borůvky a zfilmovaný Bestiář. Pro mě osobně byla Přítelkyně její první knihou a rozhodně ne poslední. Barbara Nesvadbová mne vtáhla do textu, ač prožít tyto vztahy bych nechtěla, a nutila mne nepřestat číst. Téměř jsem litovala, že kniha neobsahuje víc novel.

Čtenářky se v některých pasážích mohou poznat. Některé části knihy mohou působit až depresivně, vyvolat ve čtenářkách vzpomínku na jejich vlastní příběh. Knihu proto doporučuji všem odvážným ženám, které se nebojí odhalit osudy jmenovaných hrdinek, které mohou připomínat reálné nefungující vztahy muže a ženy. Ačkoli na mne obě novely zapůsobily jako beletrie pro ženy, nevylučuji, že si kniha najde své čtenáře i v řadách mužů, kteří umí číst s nadhledem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřítelkyně

Nesvadbová, Barbara

Motto, 2013

Napsat komentář