Případ, který nebyl vyřešen

volně padat jako ve snu
Smrt ministerského předsedy je událost, která se dotkne všech v zemi. O to víc, když nebyla za celých dvacet let objasněna. Podaří se to kriminální policii dřív, než bude případ promlčen?

Lars Martin Johansson je šéfem kriminální policie. Nechybí mu moc času do důchodu, a tak by chtěl před svým odchodem udělat poslední správnou věc. Proto se rozhodne znovu otevřít případ, který nebyl zatím nikdo schopen objasnit. Na tuto práci si povolává nejlepší z nejlepších. Očekává od nich jen vynikající práci. To ale také znamená projít velké množství materiálu. Situace je o to komplikovanější, že se Johansson snaží udržet své počínání v tajnosti, aby jim média nepřidělávala práci. To se mu ale bohužel nepodaří. A tak se roztáčí kolotoč událostí, na jehož konci se možná nachází pravda.

Třetí díl trilogie od Leifa G. W. Perssona se jmenuje Volně padat jako ve snu a v České republice ho vydalo nakladatelství MOBAv červnu roku 2013. Recenze na předchozí díly, Mezi touhou léta a chladem zimy a V jiném čase, v jiném životě, jste si mohli přečíst na našich stránkách.

Autor není jen literátem, ale i předním odborníkem na kriminologii komentujícím současnou situaci, a často se proto objevuje v médiích. Nebojí se kontroverzních témat, proto se také inspiroval skutečností a napsal trilogii o nevyjasněné vraždě ministerského předsedy Olofa Palmeho z roku 1986.

Hlavním spojovníkem celé série je především Lars Martin Johansson a vražda ministerského předsedy. Johansson se vždy zúčastní vyšetřování a nevyřešená vražda je neustále přítomna jako kostlivec ve skříni, kterého je potřeba se zbavit.

Materiálu, který se za dvacet let nashromáždil, je opravdu hodně. Projít ho kompletně by trvalo opravdu mnoho času, ale ten týmu bohužel chybí. Mimo to jim chybí dostatečný počet důkazů, aby mohli usvědčit vraha, a také svědci, kteří by jim mohli při pátrání pomoci. Ti jsou bohužel již spoustu let mrtví. Takže se čtyři lidé pod velením Johanssona pouští do nesnadného úkolu, při kterém musí ještě svádět i boj s časem.

Román není jen velice dobrým detektivním vyprávěním. Má v sobě napětí, zajímavé postavy i konec, ke kterému se čtenář dopracuje až po napínavých situacích, které mu možná nedají spát. Autor si dal záležet na detailech. Dialogy, které vedou postavy mezi sebou, jsou opravdu vytříbené. Jsou vtipné, kousavé a hlavně inteligentní. V tomto případě je tedy nutné ocenit i práci překladatele. Zajímavostí, přinášející detektivnímu románu nový rozměr, jsou policejní spisy, které autor často cituje. Vše dohromady pak tvoří opravdu kvalitní četbu.

Stejně jako u předešlých dílů je důležitá čtenářova pozornost. Velké množství jmen, míst i dalších názvů může při nedbalém čtení splývat a člověk se tak ochudí o skvělý zážitek. Volně padat jako ve snu přináší skvělý závěr trilogie, již opravdu stojí za to číst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolně padat jako ve snu

Persson, Leif G. W.

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář