Staré případy znovu ožívají

v jiném čase
Když se novým ředitelem švédské tajné policie stane Lars Johansson, všem je jasné, že se věci změní. Není proto žádným překvapením, když se otevřou případy dávno zapomenuté.

I v policejním prostředí funguje korupce. Na mnoha důležitých postech pracují lidé, kteří tam nemají co dělat. Bohužel ale mají známé na těch správných místech, a tak otravují život těm, jež by hlavně chtěli dobře dělat svou práci.

V jiném čase, v jiném životě je druhým dílem trilogie švédského autora Leifa GW Perssona. Volně navazuje na Mezi touhou léta a chladem zimy. Nejnovější kniha vyšla v říjnu roku 2012 v nakladatelství Moba.

Spisovatel Lei GW Persson se narodil roku 1945. Je považován za klasika skandinávské detektivní literatury. Kromě skvělé kariéry na poli literárním prožil také velice dobré časy na postu kriminalisty. Dodnes se v médiích objevuje jako přední odborník na kriminologii. Díky těmto okolnostem byl zapojen do všech důležitých kriminálních případů, jež se ve Švédsku staly.

Má tak velké možnosti, co se týče materiálu na psaní knih. Autor za své počiny dostal mnoho významných literárních cen ve Švédsku i v zahraničí. Jen v samotném Švédku se prodalo více než milion výtisků.

Svou literární kariéru započal již v sedmdesátých letech 20. století. Po dvacetileté odmlce přichází zpět obohacen o citlivé téma, a to o nevyřešené vraždy ministerského předsedy Olofa Palmeho z roku 1986.

Spojovníkem mezi prvním a druhým dílem je Lars Johansson, jenž je považován za velice precizního policistu. Člověka, kterému neunikne jediný detail a vždy dotáhne vše do zdárného konce. Proto se rozhodne ve své nové funkci obnovit některé případy, které zůstaly po jeho předchůdci nedokončené.

Do příběhu nás ale uvádí úplně někdo jiný, na zcela odlišeném místě. V roce 1975 byl ve Stockholmu spáchán atentát na německé velvyslanectví. Veškerý personál je vzat jako rukojmí a šest mladých lidí chce, aby byli propuštěni členové studentské teroristické skupiny.

V roce 1989 je zavražděn ze zcela nepochopitelných důvodů mladý muž. Co mají tyto případy společného? Existuje nějaká spojitost?
Po těchto případech se čtenář vrací do roku 2000. Do období, kdy už Lars Johanson pracuje jako šéf tajné švédské policie.

Tady se bude se svým týmem, skládajícím se jen ze samých odborníků, snažit odhalit pravdu. Podaří se jim to? A co všechno je to bude stát?

Autor je opravdu úžasným vypravěčem, který svým čtenářům přináší neskutečný zážitek. Díky své minulosti dovede popsat případ tak dokonale, že má člověk pocit, jako by právě stál na místě vraždy nebo diskutoval s ostatními v přednáškové místnosti.

Kniha není rozhodně oddechovým čtením. Vyžaduje si čtenářovu pozornost, jelikož kdyby nedával dostatečně pozor, mohl by se snadno ve změti jmen a situací ztratit.

Milovníci dobré detektivky ji ale zajisté ocení. Od začátku do konce si člověk usilovně láme hlavu a těší se na konec, kde na něj čeká zajímavá zápletka.
Pokud se tedy řadíte mezi uvedenou skupinu, je dílo stvořené právě pro vás.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV jiném čase, v jiném životě

Persson, Leif G. W.

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář