Nasedněte s námi do časostroje, za chvíli vyrážíme!

CestyDetiDoStaleti
Jakou knihu nabídnout dětem, aby byla poučná a zároveň je bavila? Pokládáte si tuto otázku? Mám pro vás jeden tip!

Cesty dětí do staletí s podtitulem Jak Běla a Kuba poznávali naši historii patří mezi naučnou literaturu pro děti a mládež. Nejde o nezáživné líčení základních charakteristik vývojových etap lidstva a seznam letopočtů, nýbrž o zajímavé toulky historií. Autorka Kateřina Schwabiková se zaměřila na pozoruhodná fakta, jako jsou informace o tom, co si lidé kdysi oblékali, co jedli, jak vypadala škola, … Titul vydalo v roce 2013 nakladatelství Slovart.

Průvodci na cestách do minulosti jsou Běla a Kuba, sourozenci z dvacátého prvního století. Poznáte s nimi nejranější období vývoje lidstva – pravěk, následuje středověk, po něm se dostanete do období renesance, baroka, osvícenství, období Rakouska-Uherska a skončíte ve dvacátém století. To je pouze hrubý nástin jednotlivých kapitol, kterým chci čtenářům recenze ukázat, jak je kniha chronologicky seřazena.

Jak se děti žijící v současnosti dostávají do minulosti? Jednoho deštivého dne je rodiče vezmou do muzea. Tam je mimo jiné vystaven také stroj času. Děti do něj nasedají, Kuba zatahuje za největší páku, kterou tam vidí, a najednou se dostávají do doby kamenné… Každé z výše uvedených kapitol je věnováno přibližně deset stran, přičemž pravěk je rozdělen na dobu kamennou a bronzovou, středověk je rozebírán ve třech kapitolách podle období – raný, vrcholný a pozdní.

Jelikož jsem si knihu prohlížela se svými dětmi předškolního a školního věku, mohu s jistotou napsat, že je podnětná jak pro nejmenší čtenáře, tak pro mladší školáky. Pro ty nejmladší jsou lákadlem pěkné barevné ilustrace Barbory Botkové znázorňující Bělu a Kubu v různých situacích – například zahalené v kožešinách, jak se přetahují o rodinné amulety. Ve středověku si Kuba na vlastní kůži zkouší, jak špinavé jsou ulice. Běla onemocní v období renesance a zažívá, co je to pouštění žilou. Za Rakouska-Uherska si děti musí samy vydělat na jízdenku, aby se mohly svézt vlakem. Obrázky jsou opatřeny komiksovými texty (v bublinkách je tiskací písmo). Nejmladším dětem stačí ilustrace a vyprávění rodičů. Mladší školáci si dokážou přečíst komiks i srozumitelný doprovodný text vedle ilustrací. Publikace je užitečná i pro starší čtenáře, kteří se dozví detailní informace a zajímavosti v barevně označených částech.

Jediný nedostatkem knihy je podle mne její rozměr. Třicet krát dvacet jeden centimetr je příliš velký „obdélník“, v němž se listy budou při častém používání krčit. Uvítala bych jiný formát. Jinak vidím samá pozitiva. Prostřednictvím této knihy lze získat přehled o tom, jak vypadal svět v nejrůznějších obdobích. Některý z deseti výletů s Bělou a Kubou se vám určitě vryje do paměti. Za velkou přednost publikace považuji to, že ji mohu doporučit dětem od předškolního věku až po starší školáky včetně. Jsem ráda, že ji máme v knihovničce, a určitě do ní budeme často nahlížet.

 

Ukázku z kapitoly Jak měli vzácné hosty (Běla a Kuba v raném středověku) si můžete prolistovat na stránkách nakladatele.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesty dětí do staletí aneb Jak Běla a Kuba poznávali naši minulost

Schwabiková, Kateřina

Slovart, 2013

Napsat komentář