Co obětovat pro záchranu života dítěte?

NecoZaNeco_uvod
Tři ženy, tři generace, tři různé osudy – matka, manželka a milenka. A jeden muž – syn, manžel a milenec. Může se to zdát jako téma obvyklého manželského trojúhelníku, který bývá věčným námětem románů i filmů a který nevyhledávám, ale…

Ale kniha Markéty Dočekalové Něco za něco je jiná. Je jiná proto, že muž Libor na začátku umírá při autohavárii a zanechává po sobě truchlící: maminku Ludmilu, která měla jen jeho – ovoce dávné letmé lásky z dovolené, manželku Martinu se dvěma syny, kterou právě opouštěl, a milenku Zuzanu – těhotnou ve čtvrtém měsíci.

V první části se dozvídáme o tom, co předcházelo tragédii, a to z pohledu každé ženy zvlášť. Věci, které z jednoho úhlu pohledu vypadají tak jasně a pochopitelně, z druhého už tak jasné nejsou, a vina, která je tak zřejmá, ztrácí při tom druhém jasné kontury. A když se připojí ještě pochyby maminky, „té zlé tchyně“, je nám najednou líto všech tří protagonistek.

Po pohřbu Libora je Martina konfrontována s vážnou diagnozou svého mladšího syna. Nejenže definitivně přišla o muže, ještě hrozí, že přijde o dítě, pokud se nenajde vhodný dárce kostní dřeně. A v tomhle momentě začíná druhá část příběhu, kdy se ženy – spojené proti své vůli láskou k jednomu muži – opravdu spojí a napřou všechny své síly pro to, aby dítě mělo větší šanci žít.

Nakonec se z románu, který jsem myslela, že mě nezaujme, vyklubal úžasný příběh, který mě jako ženu vzal za srdce a přikoval mě ke čtení od první až do poslední stránky. I díky využití přímé řeči a dialogu má děj potřebný spád. Takže pokud máte chuť si přečíst román ze současnosti plný překvapivých zvratů, který vám vyloudí na tváři úsměv i slzy, určitě sáhněte po románu Něco za něco a nebudete zklamáni.

Ukázka z knihy

Kdyby ještě před dvěma týdny někdo Martině řekl, že se bude zastávat milenky svého manžela, nevěřila by tomu. Najednou to dělala. Bylo jí Zuzany líto. Přestala k ní cítit nenávist. Bylo to, jako by z ní někdo sejmul těžké závaží. Najednou se cosi v Martině uvolnilo. Cítila se svobodnější. Tím, že přestala Zuzanu nenavidět, udělala první krok k tomu, aby se srovnala sama se sebou a s celou situací. Protože duše naplněná zlobou je jako pták s přistřiženými křídly. Nikdy se nevznese do oblak.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNěco za něco

Dočekalová, Markéta

Grada, 2011

Napsat komentář