Co všechno byste dokázali udělat pro svou lásku?

JmenujiSeX
Slunná Itálie a vášnivá láska, ale i magie, tajemné kulty a temné rituály. Všechny tyto věci spojuje příběh, který přečtete jedním dechem.

Erotický román Jmenuji se X – Láska, co spaluje. Touha, co ničí. vydalo nakladatelství Fragment v první polovině roku 2013. Kniha je dílem spisovatelky jménem A. J. Molloy, což je pseudonym, pod nímž se údajně skrývá známá a úspěšná autorka žijící v Londýně.

Dvaadvacetiletá americká studentka historie Alexandra, které kamarádi říkají X nebo Ixko, přijíždí na studijní pobyt do Itálie, aby zde sbírala materiál pro svou diplomovou práci o italské mafii. Při popíjení se svou kamarádkou Jessicou se seznámí s bohatým a velmi pohledným šlechticem Markem, do něhož se na první pohled zahledí.

Mark se nejprve sblížit s Alexandrou zdráhá, ale nakonec jej jeho vlastní touha pohltí. Započne velmi vášnivý a intenzivní vztah, jenž ukáže nejen hloubku citů obou milenců, ale i jejich odvahu a schopnost porozumění. Alexandra je Markem zatažena do světa starověkých kultů a podivných mystérií, který ji chvílemi až děsí. Dokáže se vyrovnat s tím, že pro vztah s Markem musí podstoupit více, než si původně myslela?

Kniha Jmenuji se X – Láska, co spaluje. Touha, co ničí. již po přečtení několika prvních stránek čtenáře překvapí svou nápadnou podobností s románem Padesát odstínů šedi, který láme rekordy v prodejnosti. Shod je tu hned několik, například Alexandra i Ana (hlavní hrdinka knihy Padesát odstínů šedi) mají obě atraktivnější a lépe zajištěné kamarádky volnějších mravů, obě jsou studentky, nemají příliš sexuálních zkušeností a obě neustále bilancují nad tím, jestli být či nebýt se svým milovaným.

I Mark a Christian (hlavní hrdina Padesáti odstínů šedi) jsou si v lecčem podobní. Oba jsou bohatí, nadmíru pohlední, disponují touhou neustále dávat svým polovičkám drahé dárky a mají temné tajemství, které by ne každá žena snesla. Vlastně celý příběh dýchá Padesáti odstíny šedi, což pro čtenáře, kteří tuto knihu četli, nemusí být zrovna dvakrát příjemné, jelikož mají dlouho dopředu již vcelku jasnou představu, jak se asi budou osudy hlavních hrdinů dále odvíjet.

Ústřední postavou, z jejíhož pohledu je celý příběh vyprávěn, je Alexandra. Čtenář se tedy může dopodrobna seznámit s jejím nitrem a duševními pochody, což je v tomto případě možná i na škodu. Alexandra je sice dvaadvacetiletá dospělá žena, ale chová se jako nevyzrálá pubertální dívka, která neví, co chce. Její myšlenky chvílemi vyznívají až schizofrenicky, jelikož každou chvíli přebíhá od jednoho stanoviska ke druhému.

Velkou předností knihy na druhou stranu je, že se velmi dobře čte. Příběh má spád, není zbytečně roztahovaný, žádná pasáž není vysloveně nudná. Na druhou stranu by čtenářům mohlo vadit, jak moc se příběh inspiruje knihou Padesát odstínů šedi. Příběhu by rozhodně prospělo více originality a nápadu. Milovníci erotických románů, kteří hledají spíše potěšení z četby než smysluplný a originální děj, však budou bezesporu potěšeni a rozhodně jim tedy mohu titul doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJmenuji se X – Láska, co spaluje. Touha, co ničí

Molloy, A. J.

Fragment, 2013

Napsat komentář