Milá Beatrice, jsi divergentní. Ale nikomu to neříkej.

diver
Být Upřímná, Mírumilovná, Sečtělá, Odevzdaná, nebo Neohrožená? Šestnáctiletá Beatrice stojí před volbou, která jí má změnit celý život.

Děj se odehrává v budoucnosti v Chicagu. Lidé jsou rozděleni do pěti frakcí, každá z nich podporuje jednu ctnost a potlačuje ostatní. Společnost se dělí na Upřímné, Mírumilovné, Sečtělé, Odevzdané a Neohrožené. Děti zde vyrůstají ve frakci, do které přísluší jejich rodiče, a to až do svých šestnácti let, kdy se rozhodnou, zda jim tato frakce vyhovuje a zůstanou v ní, nebo přejdou k frakci jiné a opustí tak navždy svou rodinu. Trochu velké sousto pro šestnáctileté hochy a děvčata, nemyslíte?

Nejdříve frakce, potom krev. Naše frakce jsou víc než rodina, jsou naším jediným pravým útočištěm. (str. 35)

Před volbou musí šestnáctiletí absolvovat zkoušku, jejíž výsledky jim napoví, ke které frakci by se měli přidat. Touto zkouškou prošla i hrdinka naše příběhu Beatrice, která pochází z Odevzdaných. Její výsledky znepokojily jak ji, tak zkoušející. Podle testu má stejné vlohy pro zařazení do Odevzdanosti, Sečtělosti i Neohroženosti. Takoví jedinci jsou označováni jako odlišní, divergentní. Co to ale znamená, to jí nikdo nevysvětlí.

Při samotné volbě si šestnáctiletí stoupnou do řady a čekají, až uslyší své jméno. Pak se vydají k pěti obřím mísám, ve kterých jsou substance odpovídající jednotlivých frakcím.

Šedé kameny pro Odevzdanost, voda pro Sečtělost, hlína pro Mírumilovnost, řeřavé uhlíky pro Neohroženost a sklo pro Upřímnost. (str. 33)

Vezmou si nůž, říznou se do dlaně a svou krví potřísní obsah mísy podle toho, jak se rozhodnou. Beatrice do poslední chvíle neví, co má dělat, váhá mezi Odevzdaností a Neohrožeností. Váhá mezi rodiči a svým vlastním životem. Snad svého rozhodnutí nebude litovat.

Zvolíte a jste automaticky členem? To si všichni nováčkové myslí, ale brzy zjistí, že je to podstatně komplikovanější. Ve svých nových domovech jsou podrobeni výcviku a pak podle svých výkonů seřazeni, členy se stanou jenom vyvolení. Ostatní jsou vyvrženi na ulici, kde se z nich stávají odpadlíci.

Beatrice si mezi nováčky rychle najde přátele, ale i z nich se můžou rázem stát rivalové. Nováčci mezi sebou musí bojovat tak dlouho, dokud jeden z nich neupadne do bezvědomí. Rvačky plné strachu, křiku a krve. Jak tohle může dopadnout?

Christinu její nelítostný úder složí k zemi a Molly ji zalehne. Christina sebou zmítá, ale Molly je těžká a ani se nehne. Zasadí jí takovou ránu, až se Christině hlava zhoupne stranou, ale to už na ni Mollyina pěst dopadá podruhé, potřetí, počtvrté… (str. 73)

Vztahy mezi frakcemi jsou na první pohled ideální, ale ve skutečnosti tomu tak není. Vedoucí Neohroženosti a Sečtělosti spřádají tajný plán na ovládnutí celého města, a právě tehdy se ukáže, proč nesmí Beatrice nikomu říct o své divergenci a co to vlastně znamená. Abyste si nemysleli, že je tato kniha jenom samé násilí, prozradím vám, že se v životě hlavní hrdinky objeví jeden muž, který pro ni časem bude znamenat mnohem víc než jakákoliv frakce.

Divergence patří právem k nejčtenějším knihám současnosti. Příběh je promyšlen do nejmenších detailů a je plný překvapení, takže čtenář nemá nejmenší šanci se nudit. Knihu doporučuji všem, kteří stejně jako já milují příběhy z budoucnosti rozvíjející fantazii.

Po přečtení budete určitě litovat, že už kniha skončila. To ale nemusíte, Divergence je první knihou stejnojmenné trilogie, jejíž druhý díl plánuje nakladatelství CooBoo vydat už letos na podzim.

Autorkou knihy je teprve třiadvacetiletá Veronica Roth z Chicaga, která studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a současně pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. S Divergencí sklidila obrovský úspěch, deník The New York Times ji zařadil na šesté místo v seznamu bestsellerů, což je pozoruhodné, vezmeme-li v úvahu, že je to její první kniha. Nezbývá než doufat, že se studnice její představivosti jen tak nevyprázdní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivergence

Rothová, Veronica

CooBoo, 2012

Milá Beatrice, jsi divergentní. Ale nikomu to neříkej. - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Johanka napsal:

    Jo, je to super knížka, dceři se moc líbila. Koupila jsem ji teda trochu levněji, než na tom shopu, na který odkazujete (konkrétně tady http://www.albatrosmedia.cz/divergence.html ), a za těch ušetřenejch 50 korun mi zbylo na pivo :D

Napsat komentář