Co kdyby vám došel dech…

1419208_birch
Představte si svět, ve kterém je vzduch k dýchání silně nedostatkovým zbožím. Jen privilegovaní jedinci si tu mohou koupit dostatek vzduchu, aby mohli například běhat nebo tančit…


Knihu Dech vydalo roku 2013 nakladatelství Baronet. Autorkou titulu je Sarah Crossan, která vystudovala literaturu a filozofii na University of  Warwick a posléze tvůrčí psaní na University of Cambridge. Než se vydala na dráhu profesionální spisovatelky, pracovala jako učitelka na střední škole. Kromě sci-fi románu z postapokalyptické budoucnosti vydala veršovaný román The Weight of Water (Tíha vody), určený dětským čtenářům.

Svět byl ideálním místem k životu. Až do Zlomu. Stromy byly vykáceny a oceány otráveny. Lidská ziskuchtivost způsobila, že vzduch na zemi se stal nedýchatelným kvůli nedostatku kyslíku. Nebo to tak alespoň vláda všem tvrdí. Přeživší elita a ti, kteří měli štěstí při losování ve státní loterii, byli uzavřeni ve vzduchotěsných kapsulích, městech s vlastní atmosférou. Kyslík, jenž každý vydýchá, je pečlivě měřen a zpoplatněn. Jen prémiové, privilegovaní občané, si mohou dovolit tolik kyslíku, aby si mohli například zahrát fotbal nebo se dokonce pomilovat.

Hlavními hrdiny dystopického románu jsou Quinn, Bea a Alina. Ačkoli každý jsou z jiné společenské vrstvy a mají naprosto odlišné představy o životě, hra osudu je svede dohromady. Quinn je prémius, vytetovaný modrý kruh na ušním lalůčku mu zaručuje prakticky cokoli. Navíc díky tomu, že jeho otec je šéfem významné státní organizace Dech, má zajištěnou skvělou a bezproblémovou budoucnost.

Naproti tomu Bea, Quinnova kamarádka, tak jednoduchý život nemá. Patří mezi bezprávné pomocné pracovníky a její jedinou šancí je studium, jež by jí přineslo vyšší společenské postavení. Tuto šanci ale nevědomky promarní, když při závěrečné zkoušce začne obhajovat potřebnost stromů pro život. Tím se pro elitu stává nejen zbytečnou, ale i nebezpečnou. Její studijní výsledky jsou shledány nedostatečnými a Bee nezbývá nic jiného, než se s tím smířit. To se jí snaží ulehčit Quinn, jenž se Beu rozhodne vzít na několikadenní výlet ven z kapsule. „Vnější svět“ poznamenaný katastrofou je pro turisty s kyslíkovými maskami totiž vítanou atrakcí.

Ven z kapsule se chce dostat i Alina, mladá členka Odboje. Odboj bojuje proti prolhané vládě a chce dosáhnout toho, aby lidé opět mohli vyjít z kapsulí a nemuseli se spoléhat na předražený umělý vzduch. Jeho členové kradou sazenice stromů a tajně je vysazují na různých místech po zdevastované planetě. Alina je ale odhalena a musí urychleně zmizet. U východu z kapsule se setká s Quinnem a s Beou, kteří jí pomohou uniknout. Zdá se, že tím pro ně jejich spolupráce končí. Quinn se však nehodlá vzdát dívky, která se mu velmi zalíbila, tak snadno. To je poněkud bolestivé pro Beu, jíž se Quinn už dlouhou dobu líbí…

Zprvu mi dělalo problém, že kniha je psána v první osobě čísla jednotného a v přítomném čase. Velice rychle jsem si ale zvykla a zanedlouho jsem tomu přestala věnovat pozornost, kterou si plně získal děj knihy. Autorka si zvolila velice zajímavé téma, jež je čím dál aktuálnější. Znečištění planety člověkem a tím způsobená globální katastrofa, to je něco, čeho se bojí každý o ekologii se alespoň okrajově zajímající jedinec. Díky tomu vyznívá román současně jako varování před destruktivní činností člověka.

Kniha je rozdělena na kratší kapitoly, z nichž každá je psána z pohledu jedné ze tří hlavních postav. Tím se čtenáři dostává možnosti zajímavého srovnání, jelikož může na problematiku, kterou autorka předkládá, nahlížet hned ze tří úhlů. Každá z postav má totiž nejen vlastní a originální osobnost, ale také patří k jiné sociální skupině, podle čehož jsou také některé jejich názory či činy formovány.

Titul Dech je plný nečekaných zvratů a překvapení, jež z něj dělají zajímavou a napínavou četbu. Přestože jisté pasáže sklouzávají ke klišé, čtenář se rozhodně nudit nebude a příběh přečte se zatajeným dechem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDech

Crossan, Sarah

Baronet, 2013

Napsat komentář