Bojovnice Tris na cestě za spravedlností

re
Simulace je zastavena, hromadné vraždění by nemělo pokračovat. Ale co když ano? Co když se někde pracuje na další, mnohem hrozivější simulaci?

Veronica Rothová napsala trilogii Divergence. První díl, nesoucí stejný název jako celá série, se na českém trhu objevil v květnu roku 2012, Pokračování bestselleru u nás vyšlo 24. září 2012. Stejně jako první díl (jehož recenzi si můžete přečíst zde), i Rezistenci (v originále Insurgent) vydává nakladatelství CooBoo.

Rezistence přímo navazuje na první díl trilogie, je tedy vhodná především pro ty, kteří jsou s ním seznámeni. Tématem je opět boj mezi frakcemi, ale už není tak jednoznačný. Hranice se posunuly, někteří Neohrožení přeběhli k Odevzdaným, někteří k Mírumilovným a Upřímným, jiní k Sečtělým. V Chicagu vládne zmatek. Sama hlavní hrdinka Tris (Beatrice) už neví, kam patří. Postupem času zjišťuje, že nemůže skoro nikomu věřit, ani svému vlastnímu bratrovi.

Tris má neustálou potřebu někoho zachraňovat, kvůli bezpečí ostatních je schopna položit vlastní život. Ale nedělá to kvůli tomu, že by byla tak odvážná, nýbrž kvůli tomu, že se sama v sobě ztrácí. Při posledním útoku jí zemřeli rodiče, s tím se nedokáže vyrovnat. A navíc zabila Willa, jednoho ze svých nejlepších přátel. Kdyby po jejím boku nestál hrdina Tobias (Čtyřka), do kterého se zamiluje každá čtenářka, tak by se už nejspíš zhroutila.

Ale ani vztah s Tobiasem není úplně růžový, Tris má strach svěřit se mu se svými nejniternějšími pocity a Tobias je na tom podobně, i on má tajemství, která pomalu vyplývají na povrch a jsou tak příčinami pochybností, zda jeden druhému vůbec mohou věřit. Téměř každý jejich rozhovor skončí hádkou. Jak dlouho to vydrží?

V první části příběhu jde hlavně o hledání divergentních jedinců, na které nepůsobí žádná simulace, ani ta nejsilnější. Toto hledání pokračuje i nadále. Sečtělí potřebují vědět, kolik divergentních se kde vyskytuje. Nikdo ale neví, k čemu jim tyto údaje budou. K jejich vyvraždění měli už spoustu příležitostí, ale nikdy to neudělali, mají s nimi tedy nejspíš jiné plány. Ale jaké? To, a mnohem více, se dozvíte, pokud si knihu pořídíte. Věřte, že ostudu vaší knihovně dělat nebude.

Kniha Rezistence je, stejně jako její předchůdkyně Divergence, velmi úspěšnou publikací především u mladých čtenářek a čtenářů, a to kvůli věku hlavních hrdinů. Ale dle mého názoru má potenciál oslovit čtenáře všech věkových kategorií. Je napsaná velice svižně a tak detailně, že není žádný problém vytvořit si představu o prostředí, ve kterém se odehrává.

Je spousta možností, jak by mohl děj pokračovat, i to je jedním z důvodů, proč se moc těším, na třetí, závěrečný díl.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRezistence

Rothová, Veronica

CooBoo, 2012

Napsat komentář