Úskalí diplomacie

Pratchett_PatyElefant_audio
Že je politika náročná disciplína, je snad jasné. Nenechte se ale mýlit – skuteční politici nejsou ti, které vídáme (nebo častěji nevídáme) v televizních přenosech z jednání parlamentu. Ti praví ovládají umění vyslovit i lež tak, aby nejenom zněla jako pravda, ale byla od ní k nerozeznání.

Krátce po polovině února 2024 nabídlo vydavatelství OneHotBook svým posluchačům zvukovou podobu knihy Terryho Pratchetta Pátý elefant (The Fifth Elephant, 1999, česky prvně 2001). Překlad tištěné předlohy je dílem Jana Kantůrka a roli interpreta přijal Jan Zadražil.

Vydávání audioknih podle série Úžasná Zeměplocha (Discworld) zahájilo vydavatelství OneHotBook už v roce 2018. Jako první vyšly v květnu 2018 Soudné sestry (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995). V listopadu téhož roku je následovala dvojice titulů Stráže! Stráže! (Guards! Guards!, 1989, česky prvně 1995) a Čarodějky na cestách (Witchis Abroad, 1991, česky prvně 1996). Pátý elefant se stal jedenáctou audioknihou Úžasné Zeměplochy z produkce OneHotBook a zároveň dvanáctým titulem Terryho Pratchetta tamtéž, připočteme-li ještě Dobrá znamení (Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990, česky prvně 1997), jež se na trh dostala v březnu 2020. Ta sice nepatří do rodiny zeměplošských příběhů, ale i díky spolupráci s Neilem Gaimanem za nimi zvláště v humorné rovině v ničem nezaostávají.

Pátý elefant je pátou knihou ze zeměplošské podsérie o Městské hlídce. Kromě již zmíněné audioknihy Stráže! Stráže! jde ještě o tituly Muži ve zbrani (Men At Arms, 1993, česky prvně 1997), Nohy z jílu (Feet of Clay, 1996, česky prvně 1999) a Hrrr na ně! (Jingo, 1997, česky prvně 1999). Signifikantní pro všechny zmíněné příběhy jsou hlavně postavy: velitel Městské hlídky Sir Samuel Elánius, seržant Tračník, desátník Nóblhóch, trpaslíky vychovaný člověk kapitán Karotka, skutečná trpaslice seržantka Pleskot, trol seržant Navážka a mnozí další.

Na místě, kde lidé a další bytosti sdílejí jednu zeměplochu nesenou na zádech čtyř slonů, kteří ještě ke všemu stojí na krunýři velké Atuin – želvy plující vesmírem, se setkáváme se stejnými problémy, s jakými se potýkáme i na naší kulaté zeměkouli. K tomu, abychom řešili rasové nesváry, nadávali na nezřídka přehnaně aktivní dopravní sekci městské policie, případně sváděli zaručeně důležité války, nepotřebujeme vymyšlený svět. Všechno to zvládneme i bez něj. Přesto, nebo možná právě proto, jsou spíš méně než více pokřivená zrcadla nastavená Terrym Pratchetem užitečným mementem, ať se nám to líbí, nebo ne. Terry Pratchett s dovedností sobě vlastní rozehrává v Pátém elefantovi souboj rozumu a diplomacie. V roli dočasného velvyslance se velitel Městské hlídky s malou eskortou svých podřízených, ale hlavně s manželkou Lady Sibylou má v Überwaldu zúčastnit blížící se volby trpasličího Dolního krále. Kromě trpaslíků, jejichž dvě frakce proti sobě vedou skrytý politický boj o moc, se do dění snaží již historicky zasahovat i überwaldští upíři. Ale ani ti nejsou ve svém pohledu na budoucnost jednotní. Do atmosféry předvolebního boje tedy přijíždí starý praktik Sam Elánius, aby nakonec místo velvyslance byl hlavně tím, kým ve skutečnosti je: policajtem. Jemné předivo zákulisních intrik a nesrozumitelný jazyk politiků mu jsou cizí. Zato chápe, že zločin je stejný, ať už ho páchají lidé, trpaslíci, upíři či kdokoli jiný.

Zvukovou podobu Pátému elefantu vtiskl Jan Zadražil, který ostatně načetl všechny dosud vydané příběhy Městské hlídky. Svým nezaměnitelným stylem opět dokázal pro posluchače připravit takovou škálu hlasů, intonací, přízvuků i nářečí, že mně osobně se audiokniha v jeho podání jeví jako dokonale zrežírovaný film plný zvláštních efektů a barev.

Téměř pět set stran tištěné předlohy se v podobě pětatřiceti souborů ve formátu mp3 vešlo na dva kompaktní disky. Ty pak sídlí v klasickém čtyřdílném papírovém obalu. Kromě Pátého elefanta se na druhém z disků nachází ještě deset ukázek z další produkce vydavatelství OneHotBook. Jedna z vnitřních stran přebalu uvádí krátké medailonky jak autora, tak interpreta. Autorem grafiky je, stejně jako u klasických knih, Josh Kirby.

Dvacátýčtvrtý titul série Úžasná Zeměplocha z pera Terryho Pratchetta je v mých očích jeden z těch složitějších. To mu nicméně neubírá na zábavnosti, spíše naopak. Propracované paralely s naším reálným světem, satira i inteligentní humor, to všechno z Pátého elefanta dělá mimořádně zábavnou knihu s výrazným přesahem do podstatných otázek fungování společnosti. Nejdůležitější ale je, že kdo se chce jen zasmát, bude spokojen. Kdo se chce poučit, rozhodně nepřijde zkrátka. A kdo rád nad textem přemýšlí, ocitne se přímo v pověstném sedmém nebi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePátý elefant

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2024

Napsat komentář