Nový začátek

nami_to_zacina
Občas lidé musí udělat zásadní životní rozhodnutí. Třeba opustí někoho, koho milovali, protože jim dotyčný dlouho ubližoval. Jaký bude jejich nový začátek?

To zjistíte v knize Námi to začíná od bestsellerové autorky Colleen Hooverové. Její příběhy se těší velké oblibě i mezi českými čtenářkami – jak dospívajícími, tak dospělými. Autorka totiž střídá žánr young adult (např. série Bez naděje) s literaturou pro dospělé (např. psychothriller Pravda, nebo lež či román pro ženy To nejlepší v nás).

Námi to začíná je pokračováním celosvětové senzace Námi to končí, ve které se autorka dotkla jednoho z velmi důležitých témat: domácího násilí. I vy jste si určitě někdy říkali, proč ženy zůstávají s muži, kteří jim ubližují. Proč věří jejich neustálým omluvám a dávají jim další šanci? Jak mohou neustále odpouštět někomu, kdo je fyzicky napadá? Colleen Hooverová vám prostřednictvím příběhu s hlavními hrdiny Lily a Rylem nabízí odpověď…

K sepsání knihy autorku inspirovalo manželství jejích rodičů, v němž mělo násilí nezastupitelné místo. Lily se podobá její matce, Ryle otci. Některé scény popisuje přesně tak, jak se skutečně staly… Ač se rodiče snažili nezatahovat ji do svých problémů, před malou (a zvídavou) holčičkou nic neutajili. Později si s otcem na toto téma i důvěrně promluvila: připustil, že se ke své ženě nechoval dobře. Dokonce se svěřil, že má na ruce dva umělé klouby, protože si je zlomil, když tvrdě uhodil svou ženu do hlavy! Ač svého chování litoval, zpět ho vzít nemohl…

Pokud jste Námi to končí nečetli, nepouštějte se do Námi to začíná – ani nepokračujte ve čtení této recenze. Protože druhý příběh pokračuje přesně tam, kde první skončil, nemohu se vyhnout prozrazení důležitých dějových zvratů z prvního dílu.

Lily v sobě naštěstí nakonec našla sílu Rylea opustit. Přestala věřit, že se změní. Zachránila tak sebe i jejich jedenáctiměsíční dcerku. A teď nastal čas, aby byla zase šťastná. Možná ji čeká růžová budoucnost po boku Atlase – její lásky z dětství. Jenže z Lily se stala dospělá žena se zodpovědností za své dítě. Nemůže se nechat přemoci city z dospívání. Nebo snad ano?

Připadá mi, že i když se mi děje něco úžasného, nakonec se zase začnu rozhodovat s ohledem na Rylea a jeho potenciální reakce. Jeho reakcí se totiž bojím nejvíc. (str. 21)

Colleen Hooverová hned v úvodu druhého dílu prozrazuje, že pokračování osudů Lily a Atlase napsala na přání čtenářů. První díl byl emočně velmi vypjatý, a i když závěr leccos naznačoval, i mě zajímalo, zda se hlavní hrdinové skutečně dočkají šťastného konce. V tomto příběhu autorka zpracovala odlehčenější téma. Nečekejte žádnou emocionální smršť, té jste si už užili dost. Teď nastal čas všem ukázat, že každá bouře se jednou přežene a na obloze se zase objeví slunce.

I druhý díl je však v mnoha ohledech poučný. Lily opustila muže, který jí ubližoval. Jenže dotyčný muž je otcem její malé dcerky. Proto Lily nemůže ani po rozvodu zcela přetrhat všechny vazby, které ji s ním pojí. A Ryle tak její život i nadále ovlivňuje. Dcerka potřebuje oba rodiče a oba se na její výchově chtějí podílet. Jak se tedy bude jejich vztah po rozvodu vyvíjet? Jak bude probíhat předávání dcery? Dokáží si vyjít vstříc? Nebo si budou dělat naschvály a jen si vzájemně ubližovat? Zvládne Lily nechat dceru o samotě s člověkem s neovladatelnými výbuchy zuřivosti? A jak se žárlivý Ryle vyrovná s tím, že se po boku Lily objevuje jiný muž? Navíc muž, kterého vždy nesnášel?

Bylo fajn na Rylea chvíli nemyslet, ale jeho zpráva mi zase připomněla, že existuje. A dokud existuje, bojím se, že mezi mnou a Atlasem nepřipadá v úvahu žádný vztah, dokonce ani přátelství. (str. 15)

Ačkoli toto vyprávění rozhodně není tak dramatické jako předchozí díl, považuji ho za důstojné zakončení série. Líbit se bude čtenářkám, které si potrpí na pohádky a šťastné konce.


Knihu Námi to začíná vydanou nakladatelstvím Ikar můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNámi to začíná

Hooverová, Colleen

Ikar, 2023

Napsat komentář