Proč bychom se zubaře báli?

Christie_NastrahyZubarskehoKresla_audio
Traduje se, že zubařské křeslo je jedno z nejméně oblíbených míst ke spočinutí vůbec. Rovněž se jeden čas soudilo, že právě zubaři stojí vysoko na příčce ve statistikách sebevražd. Není tedy divu, že se sem tam najde někdo, kdo obou zmíněných faktů zneužije ve svůj prospěch.

V polovině května 2023 rozšířilo vydavatelství OneHotBook své portfolio audioknih Agathy Christie o titul Nástrahy zubařského křesla (One, Two, Buckle My Shoe, 1940, česky prvně 2001). Podle překladu Jana Čermáka zvukovou verzi namluvil Lukáš Hlavica.

U díla Agathy Christie jsme se naposledy zastavili v recenzi audioknihy Smrt staré posluhovačky (Mrs. McGinty’s Dead, 1952, česky prvně 1963, samostatně 1970) v únoru tohoto roku. Vydavatelství OneHotBook v tuto chvíli nabízí celkem patnáct románů Agathy Christie plus autorčin vlastní životopis. S výjimkou autobiografie (prezentované hlasem Aleny Vránové) a příběhů Proč nepožádali Evanse? (Why Didn’t They Ask Evans?, 1934, česky prvně 2000), který namluvil Daniel Bambas, a Plavý kůň (The Pale Horse, 1961, česky prvně 1984), načtený Petrem Jeništou, se na všech interpretačně podílel právě Lukáš Hlavica.

Nástrahy zubařského křesla mají za sebou slušnou historii přejmenování. Originální název One, Two, Buckle My Shoe vypůjčený z klasické rýmovačky dostal příběh do vínku již v době svého vzniku v roce 1939 a s ním pak na sklonku následujícího roku v Británii vyšel. O tři měsíce později, to již v roce 1941, se ve svém prvním americkém vydání jmenoval The Patriotic Murders (přeložitelné třeba jako „Vlastenecké vraždy“). Osm let po druhé světové válce byl opět za oceánem přejmenován na An Overdose of Death (něco jako „Předávkování smrtí“). Nu a v našem překladu, jak už víme, získal znovu zcela jiné pojmenování. Pravdou je, že poslední dva názvy jsou asi více vysvětlující, zatímco ty první cílí spíš na znalost anglosaské tradice.

Světoznámý belgický detektiv Hercule Poirot se v Nástrahách zubařského křesla objevuje v rámci tvorby Agathy Christie již pojedenadvacáté. Po zdánlivě banální návštěvě u svého zubaře je inspektorem Jappem zpraven, že právě jeho dentista, pan Morley byl krátce po Poirotově návštěvě v ordinaci nalezen mrtvý a se zbraní v ruce. Jedná se o sebevraždu? Pokus o vyslechnutí jednoho ze tří potenciálních svědků, pana Amberiotise, skončí neúspěchem, protože tento řecký gentleman krátce po zákroku zemřel na předávkování anestetiky. Pracovní verze vyšetřování tedy staví na možnosti, že si zubař vzal život skutečně sám, aby utlumil výčitky svědomí z chybné aplikace tišících prostředků. Hercule Poirot této variantě nevěří. A tak se pustí do práce, aby našel skutečného vraha. Přitom ale ke dvěma mrtvým přibude ještě další…

Jak už to v díle královny detektivek bývá, ani tentokrát si neodpustila několik více či méně skrytých historicky zajímavých narážek. V první řadě ústy posléze zesnulého dentisty pana Morleye vyjadřuje jisté sympatie k belgickému králi Leopoldovi, jenž si ovšem v době vydání románu vysloužil znamení hanby ze strany velké části svého národa za bezpodmínečnou kapitulaci před Hitlerem. A ve stejné souvislosti, byť v jiné situaci, padne zmínka o formujících se skupinkách fašismus uctívající mládeže na britských ostrovech. Další zajímavý aspekt, jenž autorka čtenářům předkládá k zamyšlení, je míra ospravedlnitelnosti zločinu v poměru ke společenskému postavení pachatele, stejně jako zamyšlení nad otázkou významu jednotlivce pro chod společnosti. To je něco, s čím se v detektivním žánru nesetkáváme každý den.

Lukáše Hlavicu jako interpreta audioknih (nejen těch, jimž předlohou stály práce Agathy Christie) vychvaluji poměrně často. Ani tentokrát pro něj nemám nic než slova obdivu a díků za profesionálně odvedenou práci. Tištěná předloha o délce zhruba dvou set stran zabírá ve své zvukové verzi celkem dvacet sedm souborů ve formátu mp3, k nimž na jeden kompaktní disk přidali v OneHotBook ještě šest ukázek z další produkce vydavatelství. Pět z nich jsou jiné příběhy Agathy Christie, šestá pak z knihy Maigret váhá z pera George Simeona. CD je vloženo do plastového pouzdra chráněného trojdílným papírovým přebalem, na jehož vnitřních chlopních je již tradičně jak medailonek autorky, tak Lukáše Hlavicy. Hlavicův melodický přednes nabízí bez jedné minuty celkem osm hodin poslechu.

Jako většina příběhů Hercula Poirota, i Nástrahy zubařského křesla se dočkaly filmového zpracování. Konkrétně v roce 1992 měly svou premiéru jako třetí epizoda čtvrté řady seriálu nesoucího jméno slavného románového detektiva, jehož ztvárnil nezapomenutelný David Suchet. Oproti knižní verzi vynechal autor scénáře několik postav, které ostatně pro zápletku samotnou nejsou stěžejní, ačkoli v tištěné variantě si své chvilky slávy najít dokázaly.

Co dodat závěrem? Agatha Christie i více než šedesát let po vydání Nástrah zubařského křesla dokáže čtenáře zaujmout. To její pozici královny žánru rozhodně stvrzuje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNástrahy zubařského křesla (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeNástrahy zubařského křesla

Christie, Agatha

Euromedia Group, 2010

Napsat komentář