Zajímavá interpretace kvantové mechaniky

Helgoland_uvodni
Co je kvantová mechanika a co o nás vypovídá? Těmito otázkami se ve srozumitelně napsané knížce Helgoland zabývá přední italský teoretický fyzik Carlo Rovelli.

Známý soudobý teoretický fyzik a nadšený popularizátor vědy Carlo Rovelli se ve své knize zaměřuje na zrod a interpretaci snad nejpozoruhodnější fyzikální teorie všech dob – kvantové mechaniky. Její základy položil Werner Heisenberg na odloučeném ostrově Helgoland v polovině 20. let minulého století a poznatky teorie se dodnes vymykají našim zažitým představám o fungování fyzikálního světa. Vědci se snažili vypořádat s podivuhodností kvantové mechaniky různými způsoby, například zaváděním nekonečného množství paralelních vesmírů, skrytých proměnných nebo předpovídáním dosud nepozorovaných fyzikálních mechanismů. Ani s jedním z těchto řešení se však Rovelli neztotožňuje a tvrdí, že k pochopení teorie je nutné opustit myšlenkové mantinely klasické fyziky a zásadně proměnit způsob, jakým nahlížíme na realitu a naše místo v ní. Rovelli znovu dokazuje, že dokáže poutavě, napínavě a srozumitelně líčit složitá témata pohybující se na pomezí fyziky a filozofie.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Helgoland

O vzniku a smyslu kvantové teorie
Autor: Carlo Rovelli
Přeložil: Jiří Podolský

Počet stran: 192
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7675-061-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Helgoland vydalo nakladatelství Dokořán v edici Aliter.

 

Ukázka z knihy

Často jsem přemítal nad tím, jaké myšlenky a pocity asi musel prožívat mladý Heisenberg, když se vyšplhal na útes tyčící se nad mořem na téměř pustém, větry ošlehaném ostrově Helgoland v Severním moři, hleděl do bezbřehého prostoru plného vln a čekal na východ slunce, poté co jako první člověk v dějinách lidstva spatřil jedno z nejzávratnějších tajemství přírody. Bylo mu dvacet tři let.
Hledal tam úlevu od alergie, která ho sužovala. Helgoland – v překladu Svatý ostrov – nemá skoro žádné stromy a je tam jen velmi málo pylu. („Helgoland, kde roste jeden jediný strom,“ píše Joyce v Odysseovi.) Možná ho přilákaly také legendy o strašlivém pirátu Störtebekerovi skrývajícím se na tomto ostrově, které jako malý chlapec miloval. Hlavním důvodem ale bylo, že se chtěl pohroužit do hlubokého problému, jímž byl posedlý, a řešit palčivou otázku, kterou mu položil Niels Bohr. Spal jenom málo a většinu času trávil zcela osamocen. Pokoušel se spočítat cosi, co by odůvodnilo Bohrem stanovená, nepochopitelná atomová pravidla. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Profesor Carlo Rovelli (* 1956) je současný přední italský teoretický fyzik. Vystudoval fyziku na Boloňské univerzitě, doktorát obhájil na Univerzitě v Padově. Aktuálně působí na Univerzitě Aix-Marseille ve Francii a na Pittsburské univerzitě v USA. Zabývá se převážně kvantováním gravitace, patří mezi hlavní tvůrce teorie smyčkové kvantové gravitace. Věnuje se také historii a filozofii vědy. Je autorem více než 200 vědeckých článků v prestižních odborných časopisech, dvou významných monografií (Kvantová gravitace, 2004; Kovariantní smyčková kvantová gravitace, 2014) a čtyř popularizačních knih (Co je čas? Co je prostor?, 2006; Co je věda: Anaximandrova revoluce, 2011; Sedm krátkých přednášek z fyziky, 2014;  Realita není tím, čím se zdá být, 2014). Pravidelně též přispívá do italských periodik (Corriere della Sera, Il Sole 24 Ore, La Reppublica).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHelgoland
O vzniku a smyslu kvantové teorie

Rovelli, Carlo

Dokořán, 2023

Napsat komentář