Moderní dějiny Ukrajiny bez mýtů a klišé

Hovory o Ukrajine
Úvod do moderních dějin Ukrajiny srozumitelnou a čtivou formou, to je kniha Hovory o Ukrajině, v níž ukrajinský historik Radomyr Mokryk odpovídá na otázky spisovatele Jiřího Padevěta.

Jak vznikala ukrajinská státnost a založil Ukrajinu skutečně Lenin, jak tvrdí ruská média? Kdo byli „banderovci“ a proč toto téma dodnes vzbuzuje tolik vášní? Co byl ukrajinský Majdan a byla rusko-ukrajinská válka nevyhnutelná? Tato kniha vybízí k rozhovoru o složitých kapitolách ukrajinských dějin a pokusí se čtenářovi přiblížit moderní dějiny Ukrajiny a její současný boj bez propagandistických klišé a historických mýtů.
Kniha je rozhovorem mezi Kyjevem a Prahou v zimě 2022, v době, kdy na Ukrajině již skoro rok trvá plnohodnotná válka. V průběhu minulého roku se Ukrajina opět objevila ve všech zprávách, v únoru 2022 Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a tento stát se ocitl ve středu zájmu všech světových médií a veřejnosti. Ruská válka proti Ukrajině ale ve skutečnosti trvá už osm let a ze strany Ruské federace je v neposlední řadě obhajována za pomoci dějin a jejich překrucování. Po mnoho let se dějiny a současnost Ukrajiny staly předmětem manipulací a nástrojem v hybridní válce, kterou Ruská federace vede proti Západu. Ukrajinský příběh se až do uplynulého roku nacházel v zajetí mnoha mýtů, které můžeme často slyšet i v České republice.

 

Hovory o Ukrajině

Radomyr Mokryk odpovídá na otázky Jiřího Padevěta
Autoři: Jiří Padevět, Radomyr Mokryk

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3436-6
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Hovory o Ukrajině vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Na konci února zavlály ruské vlajky nad Krymským parlamentem. Bylo těch pár dní, než přišli ruští vojáci, už vnímáno jako agrese ze strany Ruska, nebo se Ukrajina domnívala, že se jedná o izolované separatisty?
Situace kolem Krymu zcela jistě nevznikla jen tak, Ruská federace se řadu let na tuto okupaci připravovala. Měla tam Černomořskou flotilu, financovala politické projekty a separatistická hnutí. Dnes je již zřejmé, že různé tlaky a příprava na anexi začaly ještě v devadesátých letech. To, že Ukrajina se s tím nedokázala včas vypořádat a postavit se těm hrozbám, je také naše chyba.
Ruské vlajky se skutečně objevily na Krymu již v únoru 2014. Musíme si uvědomit ten kontext – 18.–21. února se v centru Kyjeva odehrály hromadné vraždy demonstrantů. Hned nato utekl Janukovyč. Společnost byla v šoku, přemýšlet racionálně v těchto dnech bylo opravdu velice složité. Že si Rusko zvolilo právě tento okamžik pro okupaci části Ukrajiny, je skutečně odporné. (str. 131)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Radomyr Mokryk, Ph.D., (1987), je ukrajinský historik a kulturolog. Působí jako akademický pracovník v Ústavu východoevropských studií FF UK.

Zdroj informací: Kosmas

Jiří Padevět (nar. 1966) je spisovatel, knihkupec a nakladatel. Je autorem řady historických průvodců, například Průvodce protektorátní Prahou (2013), Krvavé finále (2015), Krvavý podzim 1938 nebo Krvavé léto 1945 (2016) a knih krátkých próz Poznámky k dějinám (2014), Ostny a oprátky (2018), Sny a sekyry (2019), Dvacet minut na vsiRepublika, Kronika protektorátuKomunistické lágry nebo Dotek Anthropoidu. Na internetové Televizi Seznam uvádí pořad Krvavá léta, jehož prostřednictvím zavádí diváky na místa spojená s nacistickou a komunistickou tyranií. Je držitelem ceny Magnesia Litera v kategoriích Kniha roku a Literatura faktu.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHovory o Ukrajině

Padevět, Jiří - Mokryk, Radomyr

Academia, 2023

Napsat komentář