Hra s lidskými osudy

Roanhorse_StopaBlesku
Příroda nám dává najevo, že ji pěkně štveme. My, lidé. A tak ve svých projevech nevole přitvrzuje. Nestačí-li zemětřesení a záplavy, přivolá si na pomoc nesmrtelné bohy a pro jistotu ještě bezpočet netvorů. Dokáže lidstvo přežít?

Už když jsem v roce 2018 dostal do ruky knihu Pat Murphyové Město, nedlouho poté (The City, Not Long After, 1989), propadl jsem kouzlu netypické kombinace profesionality a zanícení, kterou v mých očích tehdy dvouleté nakladatelství Gnóm! představovalo. Hned na začátku si připomeňme, že svou činnost zaměřenou na méně známé, ale o to skvělejší autory, zahájil Gnóm! v roce 2016 sbírkou povídek Plameňák na konci léta. Od té doby vypustil Jakub Němeček, nakladatel a překladatel v jedné osobě, do světa již dvanáct publikací. Jako čtvrtý svazek edice Pulb Robot se tak na sklonku října 2021 na pultech knihkupectví objevila novinka: Stopa blesku (Trail of Lightning, 2018) od Rebeccy Roanhorse.

Jeden z důvodů, proč mě práce Gnóm!u i po pěti letech fascinuje, je kromě výše zmíněných atributů i fakt, že Jakub Němeček se nespokojí s průměrem. Ukažte mi jiného nakladatele, který by vypustil reedice prací, v nichž objevil nějaké nedokonalosti. Na základě reakcí na připomínky pozorných čtenářů se své nové verze dočkal třeba ediční předchůdce Stopy blesku, román Krev je můj chleba (Blood Standard, 2018, česky prvně 2019) od Lairda Barrona.

Stopa blesku zavádí čtenáře do světa, přes nějž se přehnala Velká voda. Rebecca Roanhorse nás vezme do oblasti, kde za ochrannou zdí přežívá národ Dinetáh, nám známější pod označením Navahové. Po krátkém úvodu a mnoha náznacích tušíme, že velká část povrchu severoamerického kontinentu zmizela pod hladinou. Pro vlastní příběh ale tato informace nepředstavuje zásadní prvek, slouží jen jako most k té verzi reality, v níž se znovu objevila magie, zvláštní schopnosti (ukryté pod označením klanové síly) a hlavně všelijaké po krvi bažící příšery. Kromě pětiprstých, tedy lidí, tento svět obývají indiánští bozi a jiní nesmrtelní. Nepatřím ke znalcům indiánské mytologie, ale mnohé vlastnosti i chování těchto vládců nad osudy nás smrtelných nepřehlédnutelně připomínají rozmary i rozpustilost řeckých bohů.

Do role vypravěčky i hlavní hrdinky autorka obsadila mladou lovkyni monster Maggie. Vycvičena superzabijákem téměř k neporazitelnosti pouští se ženský zabiják do hledání čaroděje, který začal na lidi posílat zcela nový druh netvorů. Ke slovu přijde (zřejmě) pověstný démon Kojot, svou významnou úlohu sehraje i léčitel a zaříkávač Kai. Kdo je kdo, kdo za čím stojí a hlavně, kdo si s kým zahrává – to jsou základní otázky, jež odstartovaly příběh plný podobenství, ale i záplav krve a násilí. Nechybí ale ani otázky cti, rodové odpovědnosti, přátelství na život a na smrt a v neposlední řadě lehké milostné jiskření. Ale nebojte se, do červené knihovny má kniha opravdu daleko.

Styl, jakým Rebecca Roanhorse třísetstránkovou Stopu blesku napsala, není snadné popsat prostou větou. Na jednu stranu se pouští do komplikovaných souvětí, nezřídka se táhnoucích přes několik řádek. Proti tomu ale nabízí krátké, úsečné věty, díky nimž má děj zvláště u akčních scén rychlý spád a dodává knize nepostradatelné napětí. Text se přímo hemží výrazy, jejichž vyslovení může způsobit netrénovanému jazyku mnoho potíží. Nicméně poctivost v jejich předčítání je volitelná, pakliže ovšem neplánujete Stopu blesku předčítat dychtivým posluchačům. Ostatně sám překladatel vyjadřuje ve své Poznámce silnou pochybnost nad možností vytvoření audioknihy.

Autorka má indiánské kořeny a k Navahům se dokonce přivdala. Ačkoli první knihou z plánované série Šestý svět vzbudila mnoho vysoce pozitivních ohlasů, ne všichni její soukmenovci takové nadšení sdílejí. Někteří starší údajně považují Stopu blesku za svého druhu rouhání a znesvěcení starých tradic. Jakou lepší reklamu si spisovatel může přát? Možná i proto získala Rebecca Roanhorse v roce 2019 Cenu Locus za nejlepší prvotinu. Šestý svět se ve stejném roce rozrostl o druhý titul s názvem Storm of Locusts, v němž se Maggie vydává po stopách Kaiových únosců. Tak uvidíme, jestli se dočkáme i českého překladu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopa blesku

Roanhorse, Rebecca

Nakladatelství Gnóm!, 2022

Napsat komentář