Spřízněná duše

halo_jsi_tam

Ještě před třemi lety prožívala Anna nejšťastnější období svého života. Pak se však z minuty na minutu její život úplně změnil. Ztratila svou spřízněnou duši.

Román o životní ztrátě nazvaný Haló… jsi tam?, jenž vydalo nakladatelství Metafora, napsala Fiona Lucasová. Jde o vyprávění plné nesnesitelné bolesti, nekončícího zoufalství, osamělosti, stesku a žalu, ale také upřímnosti, odpuštění, naděje, touhy a lásky. Tato autorka mezi českými čtenáři zatím není příliš známá. Zmíněná kniha je její prvotinou a také byla jako první přeložena do češtiny. V minulém roce vydala svůj druhý román a třetí by měl vyjít letos v létě. A pokud jsou i další její příběhy zpracovány tak citlivě jako tento, ještě se máme na co těšit.

Hlavní hrdinka Anna ztratila člověka, který jí byl ze všech nejbližší. Před třemi lety šel její manžel Spencer do obchodu a domů se už nikdy nevrátil. Jeho život vyhasl pod koly auta, jež řídil někdo, kdo za volantem neměl co dělat, protože byl opilý. I když od této nešťastné události už uplynulo poměrně dost času, Anna se z ní stále nevzpamatovala. Nedokáže žít bez muže, kterého milovala. Snaží se uniknout realitě a zavřít se do bubliny klidu, ve které ji nikdo nebude rušit. Její přátelé si o ni dělají starosti. Oprávněně. I její nejlepší kamarádka vidí, jak se Anna změnila. Postavila si kolem sebe pomyslnou zeď, za kterou jen tak někdo nepronikne.

Jako by jedna část jejího já zemřela zároveň se Spencerem a ona se od té doby náměsíčně potácela životem. (str. 43)

Anna je uvězněná v rituálech, které jí připomínají zesnulého manžela. Zatím nedokázala vytřídit ani jeho oblečení. Stále předstírá, že z něj cítí jeho vůni, ačkoli i ta už je dávno pryč. Stejně jako muž jejího života. Každý den bojuje s bolestí, která nepomíjí. Žije ponořená do minulosti a nedokáže přijmout pravdu. Prázdnotu, kterou cítí, vyplňuje vzpomínkami. Ty jediné jí zbyly. Nehodlá je nechat vyblednout a zapadnout do propasti času. Vzpomíná na společné zážitky i na osudové okamžiky jejich vztahu. Jenže tyto chvíle plné euforie vedou opět k tomu, že otvírají zacelující se ránu a ta začíná znova bolet.

Nikdo nemá tušení o tom, že Anna pravidelně vytáčí Spencerovo telefonní číslo. Zapnutá hlasová schránka představuje způsob, jak i po letech slyšet jeho hlas. Sama dobře ví, že by to dělat neměla. Jenže pokušení je příliš silné. Jednoho dne se hovor nečekaně spojí. A ona si uprostřed noci začne povídat s naprosto cizím člověkem. Anonymní hlas na druhém konci telefonní linky jí totiž skutečně naslouchá.

Život není vždycky jednoduchý,odpověděl pomalu. Zdálo se, že pečlivě vybírá slova, ale ne proto, že by nevynikal v konverzaci, spíš naopak. Měla dojem, že tenhle muž vždycky volí slova opatrně, pozorně zvažuje jejich užití a šetří s nimi. Stávají se různé věci… Věci, které člověk nedokáže předvídat. A když k tomu dojde, člověku se obrátí život vzhůru nohama a nabere úplně jiný směr. (str. 58)

Nemusíte se bát, že vás kniha uvrhne do deprese. Možná to tak chvílemi vypadá, protože autorka pracuje se samými závažnými tématy, což i ve mně vzbuzovalo silné emoce. Ale smrt blízkého člověka, snaha se se vším vyrovnat či panické ataky, se kterými někteří z hlavních hrdinů bojují, jsou nakonec zjemněny romantickou linkou, která se v příběhu postupně čím dál více rozvíjí.

Vzhledem k tomu, co všechno se v knize odehraje, myslím, že román osloví především ženy. Přece jen muži často nesáhnou po vyprávění, ve kterém hrají důležitou roli přátelství a láska. Ale na druhou stranu i muži mohou být zcela pohlceni ztrátou blízké osoby – a nemusí jít jen o ztrátu partnera či partnerky. A v takovém případě může být právě tento titul tím pravým i pro ně. Hlavní hrdinové zde rozebírají své myšlenky a svěřují se se svými pocity, čímž se pokoušejí vyrovnat se s tím, co je potkalo. Jejich přístup k řešení nelehké situace by mohl inspirovat čtenáře, kteří si něčím podobným prochází. Ať už jde o muže, či o ženu. Velkou roli zde hraje i důvěra. Někdo se potřebuje vypovídat a příliš mu nezáleží na tom, kdo jeho slova poslouchá. A jiní lidé se nejprve s dotyčným potřebují sblížit, a až potom jsou ochotni svěřit se, co se v jejich nitru odehrává.

Námět, který autorka pro svou knihu zvolila, se mi líbí. Každý člověk zažije v životě chvíli, kdy ho opustí někdo, koho miloval. A nezbývá nic jiného, než najít způsob, jak se s tím vyrovnat. Ano, je to těžké. Tento román plný úvah o životě vám ukáže, že v tom nikdo nemusí být sám. A i když se zdá, že smutek a žal nikdy nepominou, jednou opět nastane okamžik, kdy svět zase bude zcela v pořádku. Jde o emotivní čtení, ale v mnoha ohledech velmi poučné. Říká se, že čas vyléčí všechny rány. A jakmile něco skončí, zákonitě musí něco nového začít. Nechte se pohltit tímto příběhem a zjistěte, jak budou pokračovat hovory Anny a neznámého muže. Dokáže jí vrátit ztracenou chuť do života? A co dalšího Annu ještě čeká?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHaló… jsi tam?
Jak je možné jít dál, když se nedokážeš odpoutat?

Lucasová, Fiona

Metafora, 2022

Napsat komentář