Sledovanost

Perry_HoraDuchu_audio
Úspěšnost kanálu na sociálních médiích je měřena počtem sledujících. Dalo by se čekat, že takové číslo bude vypovídat o kvalitě sdílených informací. Jenže, jak dobře víme, věrohodnost nejde vždy ruku v ruce s formou. A ta je tím, co „prodává“…

Na sklonku ledna představilo vydavatelství OneHotBook zvukovou podobu knihy Hora duchů (The Bluffs, 2020, česky 2021), jejímž autorem je Kyle Perry. Podle překladu Ireny Steinerové audioknihu namluvil Aleš Procházka.

Ve své prvotině nabídl Kyle Perry napínavý příběh mapující pro mnohé dospělé často těžko pochopitelný svět dospívající mládeže. V žádném případě ale nejde o „tuctový“ zážitek „ze střední“. Během školního výletu do tasmánských hor se od skupiny oddělí čtveřice dívek, aby posléze beze stopy zmizela. Doprovázející učitelku někdo zezadu omráčí. Rozjíždí se intenzivní pátrání, kterého se účastní profesionálové i bezpočet dobrovolníků. Vedle detektiva, na jehož předchozí vyřešený velký případ se autor opakovaně odkazuje (že by příprava na pozdější doplnění předehry k případné sérii?), sehrává jednu z hlavních rolí otec jedné ze zmizelých. Murphy je sice místním pěstitelem marihuany, ale je také milujícím otcem samoživitelem, takže se bez ohledu na cokoli vrhá do pátrání na vlastní pěst (později v tandemu s výše zmíněným policistou). Cestou narazí na informace, které těžce zamávají jeho až dosud prakticky jednoduchým světem. Svou roli v příběhu sehraje pubertální youtuberka, kterou zajímá jen počet jejích sledujících, stejně jako vilný kantor. Pátrání lemují mrtvá těla a mnoho rozbitých vztahů.

Tasmánie nehostí Horu duchů náhodou. Autor je zde doma. A co víc, profesně se zaměřuje na práci s nezletilými bezdomovci i drogově závislými. Není tedy divu, že jeho kniha nabízí vše, co skvělý příběh potřebuje. Napětí, překvapení, lásku, nenávist, přátelství. A hlavně nenahraditelný vhled do duše pubescenta.

Více než čtyři stovky stran tištěné předlohy byly v mluvené verzi přetaveny do téměř čtrnácti a půl hodin napínavého poslechu. Šedesát osm stop ve formátu mp3 pro Horu duchů, spolu s osmi ukázkami z další produkce OneHotBook, nerovnoměrně vyplňuje dva kompaktní disky. Ty vydavatel umístil do dvou „slim“ plastových lůžek vlepených do třídílného papírového přebalu. Malé medailonky autora a interpreta pak sdílejí druhou stránku děs vzbuzujícího temného obalu. Za zmínku jistě stojí i skvělá hudební intermezza navozující atmosféru prostředí, do něhož je obsah románu umístěn.

Přednesu Aleše Procházky nelze naprosto nic vytknout. Naopak. Bezmála stovka namluvených titulů svědčí o tom, že se jedná o vyhledávaného interpreta. V jeho podání je snadné rozlišit jednotlivé postavy, a to i během jejich dialogů.

Chvíli jsem bojoval s překladem slova „buš“ v mužském rodě namísto ženského, ale nakonec mi nezbylo nic jiného, než se s touto formou smířit, protože pravidla našeho mateřského jazyka připouštějí rody oba. Takže jakkoli nezvykle mým uším znělo, je to správně.

Nové fanoušky Kylea Perryho možná bude zajímat, že mu již vydali další román. Ten ale na svou českou premiéru zatím teprve čeká. Nese název The Deep a poněkud nepřekvapivě zavede čtenáře na tasmánská pobřeží. Místo v horách se tedy tentokrát většina akce odehrává jak na mořské hladině, tak hlavně pod ní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHora duchů (audiokniha)

Perry, Kyle

OneHotBook, 2021

Napsat komentář