Mrtví nejsou němí

King_Pozdeji_audio
Otázka, co se s naší duší, máme-li vůbec nějakou, stane po smrti těla, trápí celé generace filozofů, věrozvěstů, ale i obyčejných lidí. Není tedy divu, že literatura i divadlo se přímo hemží bezpočtem duchařských příběhů. Mnohé si jsou podobné, zatímco jiné z ustálených představ poněkud vybočují.

Začátkem listopadu 2021 nabídlo vydavatelství OneHotBook audioknižním nadšencům zvukovou podobu románu Stephena Kinga Později (Later, 2020, česky 2021). Podle překladu Miroslava Jindry vydaného nakladatelstvím Beta Dobrovský audioknihu namluvil Michal Zelenka.

Stephen King chrlí rok co rok nejméně jeden nový titul. Asi se nenajde nikdo, kdo by mu chtěl upřít trůn mistra hororu. S potěšením však mohu prohlásit, že i on se ve své práci vyvíjí a že dokáže svůj vavřínový věnec obhájit i s texty výrazně jemnějšími. Mezi takové počítám třeba i dnešní novinku.

Hrdinou, na Kingovy zvyklosti, pidirománku není nikdo jiný než školou povinný hoch jménem Jamie. Označení „pidi“ platí samozřejmě relativně. Ve skutečnosti se svými třemi sty stran dominuje co do rozsahu nad většinou dnes vydávaných knih. Ale zpět k příběhu. Jamie má coby syn matky samoživitelky a literární agentky v jednom ke světu fantazie blízko. Není tedy divu, že chvíli trvá, než mu maminka uvěří, že dokáže mluvit s právě zemřelými. K Jamieho smůle tomu ale věří i zkorumpovaná a drogy užívající policistka. A je jasné, že tu teď máme dokonalé podmínky pro příběh plný napětí, překvapení, ale i lásky a porozumění. To vše v dokonale zpracovaném stylu à la Stephen King.

Postavit do hlavní role dospívající dítě, a ještě vše odvyprávět jeho ústy, je, jak se zdá, Kingova osvědčená taktika. Z jeho nedávných prací připomeňme třeba román Ústav (The Institute, 2019, česky 2020), o jehož zvukové verzi opět z produkce vydavatelství OneHotBook jsme si povídali zhruba před půl rokem. Jako zástupce těch starších zmíním alespoň povídku Tělo, která vyšla v rámci sbírky Čtyři roční doby (Different Seasons, 1983, česky v této podobě prvně 2003). Nicméně odhlédneme-li od vyprávění v první osobě, náš seznam se velmi rychle zaplní, ať už naprostou klasikou jménem To (It, 1986, česky prvně 1993), nebo s trochou věkové tolerance dokonce i Kingovou prvotinou Carrie z roku 1974. Vida, to nám zároveň připomíná, že autor zanedlouho oslaví půl století v roli spisovatele.

Michal Zelenka dokázal do načtení Později vložit to, co dělá audioknihu výjimečnou. Posluchačům obsah příběhu pouze nepředává, on jim ho do uší doslova promítá, jakkoli mi na tomto místě bude leckdo vytýkat toto gramaticky nesprávné spojení. Ale zkuste si to. Interpretův přednes dokáže posluchače pohltit natolik, že onen filmový (nebo snový, chcete-li) prožitek se dostaví sám od sebe. V hlavě se vám zhmotní jednotlivé postavy a umně vyvedené různými intonacemi i rytmem pak dostanou jasné tváře. Doslova ožijí. Ostatně nejinak tomu bylo třeba v případě třetí z audioknih série Dmitry Glukhovkého Metro (konkrétně Metro 2035), již Michal Zelenka také namlouval.

Zvuková verze Později vychází na jednom kompaktním disku, který je vsazen do papírového přebalu složeného ze tří částí. Jedna stránka obálky hostí Kingův medailonek, zatímco další ten Zelenkův. Grafika titulní stránky odpovídá přebalu tištěné knihy. Původně tři sta třicet šest stran reprezentuje v audioknize čtyřiadvacet stop ve formátu mp3. Na CD ovšem nechybí ani ukázky z dalších Kingových audioknih. Celková doba poslechu se šplhá k hodnotě sedmi hodin a jedenácti minut, jejíž drobnou část pohltí spíše nenápadné hudební přechody.

Později je zatím posledním titulem Stephena Kinga přeloženým do naší mateřštiny. Rozhodně ale nejde o poslední Kingovou práci. Loni vyšel román Billy Summers a na polovinu letošního února je naplánováno vydání titulu Gwendy’s Final Task, na němž autor spolupracoval s o osmnáct let mladším Richardem Chizmarem. Takže je vidět, že se stále máme na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozději

King, Stephen

OneHotBook, 2021

Napsat komentář