Získejte příběhy žen, které se nebály žít podle svého

mesto-divek-perex
Když Vivian nepostoupí do druhého ročníku slavné Vassar College, musí si najít práci, kterou si vydělá na živobytí. Vydává ve do New Yorku a zde se setkává s fascinujícími ženami, které si navzdory době žijí po svém. Seznamte se s nimi i vy.

Exil, který nebyl exilem

Léto roku 1940. Devatenáctiletá Vivian Morrisová přijíždí do New Yorku s kufrem a šicím strojem, vyhnaná svými zoufalými rodiči. I když její krejčovský talent a umění perfektně natočit vlasy jí nezajistily postup do druhého ročníku na slavné Vassar College, brzy začíná vydělávat jako krejčová v kabaretním divadle na Manhattanu, které se honosí rozkošně špatnou pověstí. Zde se děvče rychle stává miláčkem varietních tanečnic a mění brak a pozlátko na kreace pro bohyně. Exil v New Yorku vlastně není vůbec žádným exilem: zde, v tomto zvláštním městě dívek v době války, se Vivian a její přítelkyně rozhodnou žít svobodně a tropit lumpárny. Když do divadla přichází legendární anglická herečka, aby se stala hvězdou nejambicióznější show všech dob, je jí Vivian naprosto uchvácená. Ale brzy dostane tvrdou lekci a udělá politováníhodné chyby. A tak Vivian vypráví svůj příběh a příběhy žen z jejího okolí – žen, které si žily podle svého, avšak ve špatném století, které s nimi nedokázalo držet krok.

 

Město dívek

Autorka: Elizabeth Gilbertová

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Jitka Sládková
Počet stran: 424
Vazba: pevná
Vydáno: 8/2021
ISBN: 978-80-7565-732-9

Přečtěte si více o knize Město dívek, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

„Ty jsi ušila tohle?“ ozvala se Gladys.
„I ty výšivky?“ zeptal se Roland.
Chtěla jsem říct „Vždyť to nic není!“ – protože, upřímně, když se to porovná s tím, co jsem uměla ušít, tak tyhle dívčí šatičky, i když vypadaly rafinovaně, byly proti tomu nic. Ale nechtěla jsem vypadat domýšlivě. Takže jsem místo toho řekla: „Ušila jsem si všechno, co nosím.“
Celia opět promluvila z druhé strany místnosti: „Umíš šít kostýmy?“
„Myslím, že jo. Záleželo by na kostýmu, ale jsem si jistá, že ano.“ Tanečnice se postavila a zeptala se: „Uměla bys ušít něco takového?“ Spustila svůj župan na podlahu a ukázala kostým pod ním.

 

O autorce

Elizabeth Gilbertová (* 1969) pochází z Connecticutu, kde vyrůstala na malé farmě. Rodina žila na venkově bez televize a gramofonu, což podle jejích slov vedlo k psaní prvních textů. V roce 1991 vystudovala politické vědy na Newyorské univerzitě, poté pracovala mimo jiné jako kuchařka, servírka a redaktorka. Světovou bestsellerovou autorkou se stala díky svým memoárům Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém. První kniha si našla přes sedm milionů čtenářů a vyšla ve čtyřiceti jazycích. Dostala se na čelo žebříčku bestsellerů The New York Times, kde vydržela 199 týdnů. Stejnojmenný film od společnosti Paramount v hlavní roli s Julií Robertsovou a Javierem Bardenem vstoupil do kin v roce 2010. Volné pokračování V dobrém i ve zlém bylo prodáno do 27 zemí a okamžitě se ocitlo na žebříčku nejprodávanějších knih. Autorka byla v roce 2011 zařazena časopisem Time Magazine na seznam 100 nejvlivnějších lidí na světě. Gilbertová získala několik ocenění, již za svou první knihu Pilgrims (Poutníci, 1997) obdržela Pushcart Prize a dostala se do finále PEN/Hemingway Award. Poslední americký muž byl nominován na National Book Award.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Město dívek

Když Vivian Morrisová musí kvůli špatnému prospěchu odejít z Vassar College, zklamaní a naštvaní rodiče ji za trest pošlou k tetě Peg do New Yorku, kde má v jejím divadle nevalné pověsti pomáhat s šitím kostýmů. Brzy se však ukazuje, že exil na Manhattanu vůbec není exilem a Vivian zde konečně najde místo, kam díky své živelné povaze dokonale zapadne. Zákulisí kabaretu je totiž mnohem zábavnější než škrobené chodby Vassaru a Vivian si uvědomí, že k tomu, aby byla dobrým člověkem, nemusí být způsobnou dívkou.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Město dívek vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Město dívek
probíhá od 22. září do 5. října 2021.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Město dívek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsto dívek

Gilbertová, Elizabeth

Jota, 2021

Napsat komentář