Oddechové Očima na prázdniny

ocima-nahled1
Protože už začaly prázdniny, určitě uvítáte tipy na knihy či audioknihy, které mají ambici zpříjemnit vám cestu autem nebo odpočinek na pláži či ve vaší ložnici. Dnes zde najdete klasiku pro děti, napínavé čtení pro teenagery, rodiče, ba i i prarodiče, zkrátka tipy pro celé rodiny.

Klasické dílo literatury pro děti z pera polského autora proslulého především rozsáhlými historickými romány Henryka Sienkiewicze Pouští a pralesem se dočkalo již bezpočtu vydání a nyní nakladatelství Tympanum připravilo i jeho audio podobu. Dobrodružství malé Nely Rawlinsonové a Staše Tarkowskeho načetl svým hlubokým melodickým hlasem herec Jiří Klem. Skoro patnáct hodin poslechu uteklo jako nic a věřím, že i dnes má napínavý příběh šanci uspět u náctiletých čtenářů.

Určitě bude mít větší úspěch poslech než četba knihy samotné. Ta obsahuje příliš mnoho vysvětlujících nedějových pasáží (i když s ohledem na věk čtenářů se tady Sienkiewicz celkem krotil), které se mnohem lépe zvládnou právě při poslechu. Proto bych tuto formu pro děti volila přednostně.

Z polštiny titul přeložil již v roce 1957 Karel Málek (novější překlad není k dispozici) a bohužel, poplatně svojí době, obsahuje příšerný socialistický doslov překladatele. ☹ Bohužel jej zachovala i režie aktuální audioknihy – dle mého měli doslov vypustit, nebo napsat něco z pohledu současných pohledů na dějiny. Myslím, že ani samotné Poláky by netěšil odkaz na VŘSR v souvislosti se vznikem samostatného Polska a role katolické víry jako prostředku feudálního panstva k ovládání mas… Pokud tedy budete audioknihu Pouští a pralesem pouštět svým dětem, doslov raději vynechte, aby vám u poslechu nestoupl tlak.

————————————————

Série Návod na vraždu pro hodné holky mladé autorky Holly Jackson má v originálu už tři díly, v překladu Karolíny Medkové vyšel letos v nakladatelství Cosmopolis zatím teprve druhý s názvem Hodná holka, zlá krev. U většiny detektivních sérií můžete číst knihy samostatně, což bych u této nedoporučila. Druhý díl hodně odkazuje na první – navazuje sledováním soudu s jedním protagonistou z předchozí části, navíc Pipa začala své nashromážděné materiály vysílat jako podcast Návod na vraždu pro hodné holky, a pokud jste první příběh nečetli, budete se v ději ztrácet.

Po vzpomínkové akci na Sala s Andy se ztratí starší bratr Pipina kamaráda Connora. Zatímco jeho otec je přesvědčený, že se zase objeví, matka s Connorem se bojí, že se mu přihodilo něco zlého, a trvají na tom, aby Pipa Jamieho našla. A ona, ač nerada, se znovu pouští do výslechů a pátrání.

Druhý díl je oproti prvnímu napínavější, temnější a přináší hodně nebezpečí pro hlavní hrdinku. Až mám strach, co ji potká v dalším pokračování, zda vůbec přežije… Každopádně obě knihy stojí za přečtení a rozhodně to není jen odpočinková četba pro dospívající, jak byste u YA žánru předpokládali, ale především druhý díl zaujme všechny vyznavače krimi žánru bez ohledu na věk. Stojí za vyzkoušení!

————————————————

Román B. A. Paris, autorky psychologických thrillerů Za dveřmi, V pasti lží a Přiveď mě zpátky s výstižným názvem Dilema, tentokrát úplně postrádá jakoukoli kriminální zápletku, ale není o to méně drásající. Ano, bude vám u čtení (či při poslechu v audio podobě) drásat nervy (přímo vás bude vytáčet), aby vás na konci odhodil v slzách s doznívajícím dilematem…

Celý příběh totiž spočívá na otázce: říct či neříct protějšku tajemství, které má v sobě sílu pohřbít celý dosavadní spokojený život jedné rodiny a jejich přátel? A když říct, tak kdy je pro to ten správný čas? Livie a Adam mlčí, protože si myslí, že je to pro dobro toho druhého, ale současně se v neustálém hledání pro a proti trápí. Pravda je zraňující, ale není její tajení ještě horší? Jeden dlouhý den může čtenář hodinu po hodině sledovat jejich vnitřní boj a toužit po tom, aby jeden či druhý hrdina situaci co nejrychleji rozetnul. Leč autorka jim nedovolí promluvit, a když dojde k odhalení, přivodí tak šok nejen Livii a Adamovi, ale především čtenáři samotnému.

Jde o hodně zvláštní knihu, a pokud nejste zrovna emocionálně v pohodě, možná bych vám ji ani nedoporučila číst. A pak ji také neocení cynikové, lidé, kteří jsou hned se vším hotoví, aniž by brali jakékoli ohledy na druhé. I pro mne to bylo silné, ale byla jsem moc ráda, že jsem audioknihu vydanou nakladatelstvím Voxi v podání Lucie Štěpánkové a Saši Rašilova doposlechla až do konce. Skoro devět hodin poslechu příjemného přednesu nabitého emocemi mi pořádně „pocuchalo“ nervy a jako manželka a matka mám zase o čem přemýšlet…

————————————————

Světoznámý román Umberta Eca Jméno růže má snad již všechny možné podoby. Radioservis vydal také její dramatizovanou podobu, která původně vznikla v roce 2002 jako devítidílná série pro rozhlas. Ten ji čas od času reprízuje, ale protože nejde o tradiční půlhodinový formát čtení na pokračování – délka jednotlivých kapitol totiž kolísá mezi 37 a 45 minutami –, nebývá reprízována příliš často. Snad i proto se rozhodl Radioservis celý seriál vydat na CD a ke stažení v mp3 formátu.

Necelých šest hodin poslechu příběhu o tajemné knihovně vám zpříjemní hlasy Josefa Somra (jako vypravěče), Davida Novotného, Pavla Soukupa, Františka Němce, Radovana Lukavského, Jana Vlasáka a dalších herců s charakteristickými hlasy. Nechte se jimi vést rokem 1327 a objevte poklad z rozhlasové dílny.

————————————————

Román Ztracené střípky britského autora thrillerů Tima Weavera zcela vybočuje z jeho dosavadní tvorby. Je totiž prvním, v němž David Raker není hlavním hrdinou, a dokonce zde ani nejde prvořadě o pátrání po pohřešované osobě. Hlavní hrdinkou je obyčejná žena Rebeka Murphyová. Ortopedická lékařka a matka dvou malých dcer žije život běžné ženy. Bohužel však odhalila manželovu nevěru, a nyní se snaží sama zvládnout svůj život.

Rešerše pro připravovaný román jejího bratra Jonnyho je oba přivede na Račí ostrov v den, kdy končí sezóna, a stanou se obětí nenadálého útoku. Kdo je chce zabít? Co se stalo s Johnnym a jak Rebeka přežije na opuštěném ostrůvku pět měsíců, než opět připluje trajekt a zahájí tak sezónu?

Napínavý příběh má vše, co jsme zvyklí od románů Tima Weavera dostávat: záhady, retrospektivy, překvapující zvraty, boj o přežití, překvapivý závěr. Jenže to vše tentokrát z pohledu ženy. Proto není nijak zarážející, že Audiotéka.cz sáhla po jiném interpretovi k načtení románu, než u „Rakerovek“ bývá zvykem. Igora Bareše vystřídala Zuzana Slavíková. A musím říct, že touto volbou mi udělali radost. Zuzanu Slavíkovou mám moc ráda a její přednes je přesně to, co thrillerový obsah potřebuje (jak už jsem se přesvědčila v Mizejících dívkách). Pokud jste zvědaví, co dokáže Tim Weaver bez Davida Rakera, tak rozhodně Ztracené střípky doporučuji! Minimálně dostanete zajímavý příběh, který vám zpříjemní takřka sedmnáct hodin života.

————————————————

Prvotina britského moderátora a komika Richarda Osmana Čtvrteční klub amatérských detektivů se ihned stala bestsellerem a práva na natočení filmu podle ní zakoupil dokonce Steven Spielberg! Jak je to možné? Může být opravdu prvotina něčím natolik výjimečným? Pokud si pořídíte český překlad Evy Brožové vydaný nakladatelstvím Jota, tak pochopíte…

Každý čtvrtek se schází partička čtyř čiperných seniorů z Coopers Chase na zvláštní dýchánek – místo hraní binga totiž rozplétají nevyřešené zločiny! Elisabeth, Joyce, Ron a Ibrahim mají sice na krku skoro osmdesát křížků, těla jim možná občas neslouží úplně ideálně, ale mozek mají nezkalený a neustále touží řešit nové záhady. Proto, když dojde k vraždě muže v jejich bezprostřední blízkosti, neváhají se vydat po stopě. A že si svojí vitalitou a znalostí lidských povah získají za přítelkyni i mladou policistku, budou mít v rukou všechny potřebné informace…

Román obsahuje hned tři mrtvoly, nesčetně vtipů, extra velkou porci zábavy, ale i notně zašmodrchaných zápletek, s nimiž si však sympatická čtveřice brilantně poradí. Musím říct, že jsem se už dlouho tak nepobavila. Senioři jako podceňovaní hrdinové umí překvapit, jak už vím ze série Babiček (Mrtvý kuchař, Na útěku, Den zkázy) či trilogie Brambory na vloupačku, Půjčiti stříbro, loupiti zlato a Loupež bez cavyků, ale toto bylo zase něco jiného – méně fantaskní, více uvěřitelná, ale o nic méně zábavná jízda. Navíc plná moudrosti, kterou věk nese s sebou:

„Když si člověk občas nepopláče, nakonec bude plakat pořád:“ (str. 99)

Přiznávám, že jsem zvědavá na filmové zpracování.


Která kniha vám zpříjemňuje letní čas? Čtete, nebo raději posloucháte audioknihy? A vybrali byste si některý titul z mého výběru? Napište nám v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePouští a pralesem

Sienkiewicz, Henryk

Tympanum, 2021

zobrazit info o knizeHodná holka, zlá krev

Jacksonová, Holly

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeDilema

Paris, B. A.

Voxi, 2021

zobrazit info o knizeJméno růže (Audiokniha)

Eco, Umberto

Radioservis, 2014

zobrazit info o knizeZtracené střípky

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeČtvrteční klub amatérských detektivů

Osman, Richard

Jota, 2021

Napsat komentář