Být sami sebou

Cowellova_KouzelniciZPradavna2
Možná se vám stalo, že vás někdo nutil být někým, kým jste se stát nechtěli. A možná vám i bránili vykonat ty hrdinské činy, po nichž jste toužili. Pak vězte, že existuje něco jako Kouzlo druhé šance.

Na sklonku podzimu 2020 nabídlo vydavatelství OneHotBook svým posluchačům zvukovou verzi další z knih Cressidy Cowell ze série Kouzelníci z pradávna. Konkrétně díl s číslem dva Kouzlo druhé šance (The Wizards of Once: Twice Magic, 2018, česky prvně 2019). Překlad tištěné verze připravil Vratislav Kadlec, interpretace audioknihy se ujal Jan Maxián.

Cressida Cowell patří k pokladům současné britské literární tvorby (nejen) pro děti a mládež. S její prací jsme se potkávali u recenzí dvanáctidílné série Škyťák Šelmovská Štika III. Tu v roce 2003 zahájil titul Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon, česky prvně 2007) a o tucet let později uzavřel příběh Jak bojovat s dračím hněvem (How to Fight a Dragon´s Fury, 2015, česky 2018). Nedlouho po uzavření fantastických dobrodružství vikinského chlapce a budoucího krále severu se autorka pustila do další fantasy série s názvem Kouzelníci z pradávna (The Wizards of Once), jejíž první díl vyšel v roce 2017 (česky 2019). O jeho zvukovém provedení, také v režii vydavatelství OneHotBook, jsme si vyprávěli v květnu 2019. S odstupem jednoho roku po jedničce dorazilo Kouzlo druhé šance, o němž si povídáme dnes. V roce 2019 vyšlo třetí pokračování Klepejte třikrát (The Wizards of Once: Knock Three Times, česky 2020) a minulý rok se objevila čtyřka Ani do skonání věků (The Wizards Of Once: Never and Forever, česky 2021).

Pro ty z vás, kdo jste se s Kouzelníky z pradávna ještě nesetkali, připomenu, že jde o svět, v němž spolu bojují dvě mocenské skupiny: kouzelníci a bojovníci. A tak trochu po typicky anglickém vzoru se nezdárný syn vládce kouzelníků Zaklana Zar skamarádí s podobně nevyvedenou dcerou vládkyně bojovníků Sychoraxy jménem Čára. Zar je rebel každým coulem. Trpí však tím, že ve svém věku třinácti let ještě stále nevykazuje žádné kouzelnické schopnosti. Čára naopak vlastní jedno vysoce kouzelné oko (proto je zakrývá páskou), což rozhodně nezapadá do představy ideální bojovnice. Jak je asi zřejmé, bojovníci kouzelníky nenávidějí. A naopak. V první knize se oba dva následníci zapletou do procesu probuzení ďábelských jezinek. Zara si při tom navíc ocejchuje Jezikrál. To sice mladému muži propůjčí jisté magické schopnosti, ale také ho to pozvolna táhne na temnou stranu. Proto Zara na začátku Kouzla druhé šance potkáváme uvězněného v jakési obdobě nápravného zařízení. Tam se mu, pochopitelně, nelíbí. A tak se rozhodne uprchnout. Nebyl by to Zar, kdyby se věci nekazily a nevyvíjely zcela jinak, než si plánoval. Asi i proto se celá první část knihy jmenuje „Útěk“. Příběh druhé části Kouzelníků z pradávna je o cestě za zničením jezinek, o souboji s Jezikrálem (a tak není divu, že druhá část knihy nese název „Jezinčí past“), ale ze všeho nejvíc o síle přátelství a rodinných pout. A protože jde o úžasné dobrodružství, o něž vás v žádném případě nemohu připravit, víc si už nechám pro sebe.

Osvědčeného hlasu Jana Maxiána, který se navíc přesně do této role dokonale hodí, si můžeme užívat po dobu trvající bez jedné minuty celých sedm hodin. Čtyři stovky stran tištěné verze reprezentuje v audioknize dvacet osm stop ve formátu mp3 umístěných na klasickém kompaktním disku. Ten je již tradičně vsazen do skládaného papírového obalu, jenž bohatě dekorují autorčiny kresby. Stejně tak zde nalezneme ještě medailonky interpreta i Cressidy Cowell samotné. Stejně jako v případě první audioknihy této série i zde nám vydavatel připravil pro lepší orientaci mapku Kouzelného pralesa a Válečnické říše. Navíc přidal i ilustrace obou hlavních postav s jejich stručnými charakteristikami. Stejně tradičně na kompaktním disku nechybějí ani ukázky z další produkce OneHotBook. Tentokrát jich získáváme právě deset.

Jsem obrovským fanouškem Škyťákových příběhů, protože v mých očích představují skvělou ukázku literatury, která může nenápadně a zábavnou formou ukázat svým (nejen) dětským čtenářům, jak by měl svět vypadat. Jak by se měl chovat hrdina. Ten opravdový, nejenom ten disponující svaly a ohromnou palicí. V případě Kouzelníků z pradávna může toto poselství působit jako dovedně ukryté, ale ani tady nechybí. Vlastně oba hlavní hrdinové se od Škyťáka a Rybinohy zas tak moc neliší. Jak postavou, tak povahou. A to je skvělé. Myslím, že knih, jaké píše Cressida Cowell, není nikdy dost. Pojďme je dostat k co největšímu počtu čtenářů. Kdo ví, třeba díky tomu učiníme ten náš svět o trošku lepším.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelníci z pradávna 2 : Kouzlo druhé šance

Cowellová, Cressida

OneHotBook, 2020

Napsat komentář