Zvířecí doktorka

Hickova_Veterinarka_audio
Příběhů veterinářů se na knižním trhu vyskytuje celá řada. Méně často se ale můžeme setkat s publikací, již by na základě svých vlastních zkušeností napsala žena. Když už se ale nějaká najde, můžete se vsadit, že výsledek stojí za to.

Jedním z mnoha titulů uvolněných v lednu 2021 nakladatelstvím Jota pro server Audioteka.cz se stala i audiokniha Gillian Hickové Veterinářka (Vet on the Loose, 2005, česky 2019). Interpretace Jany Štvrtecké vychází z překladu Věry Kovářové.

Gillian Hicková skutečně pracuje ve svém rodném Irsku jako veterinářka. Dnes představovaná kniha je její prvotinou. Pět let po jejím vydání navázala autorka volným pokračováním s názvem Vet Among the Pigeons (2010). Další zpovědi a zkušenosti pak v roce 2018 vepsala do třetího svazku pojmenovaného Vet On A Mission.

Práce se zvířaty může mít mnoho podob. Bereme-li do rukou knihu o veterinářových dobrodružstvích, zpravidla vstupujeme do již rozjetého vlaku. V případě Gillian Hickové jsme ale dostali příležitost nahlédnout i do přípravných období. A tak hned zpočátku celého vyprávění posloucháme o dospívající Gillian a jejích prvních zkušenostech s ošetřováním zvířecích pacientů. Dozvíme se i o průběhu studia, projdeme procesy sběru zkušeností, abychom se propracovali až do období rutinní praxe. Potkáme se s mnoha druhy zvířat, malými i velkými, s jejich běžnými, ale i nepříliš rozšířenými bolístkami.

Veterinářka jako celek vyznívá velice optimisticky. K takovému pocitu přispívá kromě obsahu i příjemný styl, jímž autorka o svých zkušenostech vypráví. Na rozdíl od mnohých jiných spisovatelů zaměřených na tuto oblast se Gillian Hicková nevyhýbá detailnějším popisům konkrétních zákroků. V žádném případě to ale nepůsobí přehnaně a už vůbec ne nudně. Naopak, čtenář tak dostává příležitost zorientovat se v nejednom z úskalí zdravotního stavu domácích mazlíčků stejně jako hospodářské zvířeny.

Vlastní kniha je rozčleněna na čtyři období. „Studia“ se stala předmětem prvních tří kapitol. „Praxe ve městě“ vyplňuje následujících sedm kapitol. V jedenácté části se čtenáři mohou seznámit s rolí „Zastupující lékařky“. Zbylých čtrnáct kapitol pak pokrývá „Praxi ve Wicklow“. Celek zepředu rámuje „Předmluva“ a zezadu „Epilog“. Celkem tedy audioknihu tvoří dvacet sedm stop ve formátu mp3, jejichž poslech zabere bez devíti minut celých sedm hodin.

Jednoznačným tahákem zvukové verze Veterinářky je samozřejmě osobnost interpretky. Jana Štvrtecká možná nepatří mezi nejznámější filmové a televizní tváře, o to úspěšnější kariéru však dělá nejen na divadelních prknech, ale hlavně v dabingu. Zaposloucháte-li se do jejího mladistvě znějícího hlasu, snadno podlehnete dojmu, že se s vámi o své zážitky dělí přímo autorka. A to dokonce bez ohledu na konkrétní mapované životní období. Posluchač velice snadno získá pocit, že na něj z přehrávače mluví čerstvá absolventka veterinárních studií.

Veterinářka je knihou, při níž se člověk neustále baví. Nejde o takový ten nárazový humor za každou cenu, ale spíš o trvale přítomný úsměv, jenž vám z tváře téměř nezmizí. V závislosti na přednášeném tématu se jen mění jeho intenzita. Ale samozřejmě se nelze vyhnout ani okamžikům, při nichž vám do očí vstoupí slza. I v takové situaci se ale Gillian Hickové ústy Jany Štvrtecké podařilo zachovat atmosféru na takové úrovni, která člověka udrží v převážně pozitivní náladě.

Jedinou chybou Veterinářky tak zůstává absence překladů obou pokračování. Věřím, že by o ně byl mezi čtenáři zájem. A nepochybuji, že i jejich zvukové verze by si velice rychle našly svou posluchačskou základnu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeterinářka

Hicková, Gillian

Jota, 2021

zobrazit info o knizeVeterinářka

Hicková, Gillian

Jota, 2019

Napsat komentář