Zahrajte si o naučný výlet mezi písečné duny

Podstata pouste
Patříte mezi ty, kteří považují poušť za nekonečné kilometry písku, na kterých není nic zajímavého k vidění? Tak to vás překvapí publikace Michaela Martina, ve které se dozvíte, že mezi dunami se skrývá nejedno tajemství.

Kde se bere písek?

podstata-pouste-ukazkaPouště a polopouště pokrývají třetinu zemské pevniny, a pokud počítáme i ledové pouště v polárních oblastech, dostaneme se dokonce k padesáti procentům. Zabírají tedy větší plochu než deštné lesy, savany, stepi nebo pohoří. Pouště nás odjakživa fascinují, fungují jako projekční plochy našich přání a tužeb – a přesto o nich víme překvapivě málo.

Dobrodruh a fotograf Michael Martin už několik desetiletí cestuje suchými pouštěmi jako Sahara, Gobi, Namib a Atacama i mrazivými pouštěmi Grónska či Antarktidy a zná toto svébytné prostředí jako nikdo jiný. Otevírá nám oči pro udivující rozmanitost pouštních biotopů, které si zasluhují ochranu.

S častou představou, že v pouštích není k vidění nic než písek, se expert na pouště Michael Martin rázně vypořádává – a mimochodem, dokonce i pouštní písek je natolik různorodý, že nemálo nadšenců po celém světě sbírá a vyměňuje si jeho vzorky.

Mimořádně čtivě napsaná a zároveň poučná kniha pro všechny, kdo o poušti sní – ať už ji někdy navštívili, nebo se tam jednoho dne vypraví, či zkrátka chtějí jen poznat její podstatu. Díky rozsáhlé fotografické příloze zažijete poušť takřka na vlastní kůži.

 

Podstata pouště

Autor: Michael Martin

Vydalo: nakladatelství Kazda
Překlad: Marie Voslářová
Počet stran: 272
Vazba: pevná
Vydáno: 8/2020
ISBN: 978-80-88316-83-1

Přečtěte si více o knize Podstata pouště, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte ani na náš článek nebo si prohlédněte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Podstata pouště

Na první pohled se pouště jeví jako mrtvé planiny, kde maximálně občas najdete malý ostrůvek života v podobě oázy. Michael Martin, který procestoval pouště celého světa, vás ale ve své publikaci přesvědčí, že ve skutečnosti se jedná o rozmanité biotopy. Zjistíte, že dokonce i něco tak na první pohled fádního, jako je pouštní písek, v sobě skrývá překvapivou různorodost. Při čtení se navíc můžete pokochat autorovými fotografiemi, ze kterých na vás doslova dýchne horký vzduch.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Podstata pouště vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Podstata pouště
probíhá od 4. do 10. října 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 naučné publikace Podstata pouště

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodstata pouště
Kde se v poušti bere písek a proč duny zpívají – objevování fascinujícího světa

Martin, Michael

Kazda, 2020

Napsat komentář