Vydejte se objevovat jedlou přírodu ve svém okolí

Jedle mesto
I město se svými zastavěnými plochami ukrývá jedlé plodiny. Nový průvodce obsahuje tipy, kde nasbírat bylinky a volně rostoucí ovoce a jak ho zpracovat. Díky sklizni si může člověk obohatit jídelníček a posílit vazbu s bezprostředním okolím.

Jsou města pouze betonovou pouští zahlcenou výfukovými plyny a se psími výkaly na každém rohu? Ani náhodou! Stranou od nákupních center a hlavních tříd je možné v každém městě objevit překvapivě zdravé poklady rostlinné říše. Stačí jen najít odvahu a začít hledat.
V této knize vám představíme volně rostoucí jedlé rostliny, na které lze narazit nejen v přírodě, ale i na zastavěných plochách. Naleznete zde také nejrůznější důležité tipy, kdy bylinky sbírat, kdy sklízet plody a jak to všechno zpracovávat.
Vydejte se objevovat jedlou přírodu ve svém okolí!
Lokální a sezonní plodiny: Zatímco avokáda, godži či kešú oříšky k nám putují přes půl zeměkoule, chutné ovoce a rostliny s mnoha výživnými látkami můžete najít téměř po celý rok hned za humny – a bez plastových obalů.
Mnohem zdravější než populární superpotraviny: Volně rostoucí ovoce a plané bylinky obsahují mnohem více zdraví prospěšných látek než ovoce a zelenina ze supermarketu, a předčí dokonce i řadu exotických superpotravin!
Díky sklizni ušetříte a ještě si uděláte radost: Nemusíte chodit nikam daleko, a přesto můžete obohatit svůj jídelníček, posílit vazbu s bezprostředním okolím a přitom trávit čas na čerstvém vzduchu.
Na německé platformě mundraub.org si registrovaní sběrači volně rostoucích plodin vyměňují informace o nalezištích, pořádají společná vysazování a sklizně a vzájemně se od sebe učí. Tato platforma tak slouží jako inspirace, jak myšlenku společného vlastnictví rozšířit i do jiných oblastí života. Sběr volně rostoucích plodin vám udělá radost a obohatí váš život o zážitky z přírodního kulinářství. V Česku funguje podobně platforma na-ovoce.cz.
Sklízet a sbírat divoce rostoucí pochoutky ve městě zní téměř určitě paradoxně, ale v praxi se s nimi možná setkáte takřka všude – stačí se jen pozorně dívat kolem sebe!
A nejlepší na tom je, že sesbírané plané rostliny nepotřebují plastové obaly ani dlouhou přepravu, že obsahují mnohem více životně důležitých látek než běžná zelenina ze supermarketu a že vás nic nestojí.

Ukázka z knihy

medvedi-cesnek-ukazka

Jedlé město – Vyjděte do ulic!

36 zdraví prospěšných rostlin hned za humny a přes 100 receptů, díky nimž ušetříte a které vám udělají radost
Autor: Smarticular.net
Přeložila: Dagmar Heeg

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 149×208 mm
ISBN: 978-80-88316-90-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jedlé město – Vyjděte do ulic! vydalo nakladatelství Kazda. Prolistujte si celou ukázku z této knihy.

O autorovi

Od roku 2014 zveřejňuje berlínský portál smarticular.net návody a tipy na jednodušší a udržitelnější život. Na problémy pouze neupozorňuje, ale denně představuje nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž si může každý trochu usnadnit život a zároveň být ohleduplnější k životnímu prostředí. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a dělí se o své zkušenosti. Přečtěte si také knihu Lepší život bez plastů, Jedlá soda či Ocet: univerzální domácí prostředek a tituly ze série Zkuste to doma sami – KuchyněPéče o tělo a vlasy.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJedlé město – Vyjděte do ulic!
36 zdraví prospěšných rostlin hned za humny a přes 100 receptů, díky nimž ušetříte a které vám udělají radost

Smarticular.net

Kazda, 2020

Napsat komentář