Jste idiot? Všichni jimi jsme…

question
Nová kniha bosenské autorky Vesny Tvrtković vám napoví, zdali patříte mezi většinu, tedy mezi idioty, nebo jste dostatečně zlí, neempatičtí a bezpáteřní a řadíte se tak do skupiny druhé, samozřejmě té dokonalé.

Knihu Idioti 21. století vydalo nakladatelství JaS v roce 2012. Autorka Vesna Tvrtković se prostřednictvím této své zatím druhé samostatné knihy a jejího hlavního hrdiny pokouší vyléčit lidi kolem sebe z naprostého idiotství.

Ublížit všem kolem sebe – základ pro dobrou knihu

Máte-li žaludek na to, abyste do očí lhali nejlepšímu příteli, nechali odejít životní lásku a zapomínali na svou rodinu, pak jste Vesnin adept na ideálního „neidiota“. My ostatní, kteří si přátele snažíme udržet, životních lásek si vážíme a rodinu máme na prvním místě, totiž nejsme v pořádku. Jsme zkrátka idioti.

Mikuláš, novinář na volné noze, hledá námět ke své knize. Hlavními postavami mají být jeho nejlepší kamarád Dony a dívka, která se mu líbí – Sandra. Donymu namluví, že strávil noc s jeho přítelkyní. Sandru se snaží uhranout tak, aby se mu plazila u nohou. A tak rozjíždí nebezpečnou hru, na jejímž konci by měl zůstat nejspíš navždy sám, bez rodiny a přátel. To však ještě netuší, že spustí i události zcela jiné, pro něj naprosto absurdní. Může se stát, že navždy zůstane tím „dokonalým“, nebo podlehne a opět se stane idiotem, jako všichni ostatní. Nebo je to úplně jinak…

Mikuláš vs. příslušníci SS

Útlá, sto sedmdesáti šesti stránková kniha, je psána nejen čtivě, ale především velmi živým jazykem, kde jedna událost stíhá druhou. Ani chvíli se nenudíte, a tak se vám může snadno stát, že knihu přečtete za jediný večer. Je ale dobré vědět dopředu, že Mikuláše si vskutku neoblíbíte. Je to nejspíš jedna z nejhorších hlavních postav, o kterých jste kdy mohli číst. Drží třetí příčku hned za vypravěčem z knihy Laskavé bohyně důstojníkem SS Maximilienem Auem a velitelem koncentračního tábora Rudolfem Hössem z knihy Smrt je mým řemeslem. Psáno lehce nadneseně, samozřejmě. Na rozdíl od dvou zmíněných nacistů se však v knize Idioti 21. století může stát, že na Mikuláše třeba změníte názor.

Vesna Tvrtković, třicetiletá autorka, za sebou zatím bohatou spisovatelskou dráhu nemá. Vykročila ale správnou nohou. Jestliže ji dodnes nikdo neznal, psychologickou novelou Idioti 21. století si získá čtenářů jistě dost. I přes jednoduchý styl psaní a nijak zvláštní dějovou propracovanost mají idioti i autorka popularitu zajištěnou. Především díky neotřelému tématu a dočtete-li až dokonce, i díky závěrečné, úsměvné, pointě.

Jednoduše by si měl knihu přečíst každý. Za prvé proto, že jde o čtení na jeden večer, a za druhé, abyste si ověřili, zdali třeba právě na vás někdo nehraje „boudu“. Zkrátka – nelze se nad idioty nepozastavit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIdioti 21. století

Tvrtković, Vesna

JaS, 2012

Jste idiot? Všichni jimi jsme… - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář