Osobitá románová tragikomedie

Neutesenci
Duševně labilní klavírní génius přijíždí do evropské metropole, aby svým vystoupení potěšil místní obyvatelstvo. Hudba představuje veškerý kulturně-politický život. Podaří se mu obrodit upadajícího ducha obce a potěšit duše posluchačů?

V románové tvorbě britského nobelisty Kazua Ishigura představují Neutěšenci (The Unconsoled, 1995) význačný předěl. Po světově úspěšném Soumraku dne (The Remains of the Day, 1989, č. 1997), jemuž předcházela dvě raná díla s japonskou tematikou, Vybledlá vyhlídka s kopci (A Pale View of Hills, 1982, č. 2018) a Malíř pomíjivého světa (An Artist of the Floating World, 1986, č. 1999), se autor rozhodl opustit tvůrčí jistoty, jimiž si vydobyl přední postavení na britské literární scéně: ať už jde o postkoloniální tematiku, „tichý“, ale vycizelovaný jazykový styl, realistický způsob vyprávění ve dvou prolínajících se časových rovinách či celkově melancholické ladění próz. Nově se pustil do odvážného experimentu: jeho výsledkem je osobitá románová tragikomedie, která si v mnohém nezadá s absurdní komikou Kafkova Zámku či Beckettova Čekání na Godota, případně se satirickým řízem próz Thomase Bernharda. Do nejmenované evropské metropole, připomínající složený portrét Prahy a Vídně, přijíždí světově proslulý klavírní virtuóz. Od jeho vystoupení si místní občané slibují nejen nevšední hudební zážitek, ale hlavně duchovní obrodu upadající obce. Právě hudba představuje ve světě alegorizujícího románu médium, v němž se odehrává veškerý kulturně-politický život – od tužeb a snů nadaných jedinců přes působení občanských spolků až po dění na radnici a krizové zvraty v politickém směřování společnosti. Podaří se klavírnímu géniovi naladit místní lid na kýženou hudebně-politickou notu dřív, než bude muset na další štaci? Dokáže tento duševně labilní spasitel najít v labyrintu neznámého města – kde je snadné zabloudit, nebo se s někým nepříjemně zaplést –, ten pravý klíč k nastartování obdoby „pražského jara“? Ishiguro získal za dílo, jež v době vydání vzbudilo rozporuplné ohlasy, cenu Cheltenhamského literárního festivalu. S odstupem času je čím dál tím jasnější, že zcela zaslouženě.

Ukázka z knihy

Když taxikář zjistil, že mě nečeká žádné uvítání – dokonce ani za přepážkou v recepci nikdo nestál –, byl z toho poněkud na rozpacích. Přecházel po liduprázdné hotelové hale sem a tam, možná doufal, že v úkrytu za jedním z květináčů či křesílek objeví někoho z personálu. Nakonec mi postavil kufry ke dveřím výtahu, zamumlal něco na omluvu a odešel. (str. 9)

Neutěšenci

Autor: Kazuo Ishiguro
Přeložila: Alena Dvořáková

Počet stran: 648
Vazba: flexi
Formát: 123×200 mm
ISBN: 978-80-257-3098-0
Doporučená cena: 398 Kč

 

 

Knihu Neutěšenci vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Kazuo Ishiguro se narodil roku 1954 v japonském městě Nagasaki. V šesti letech se s rodiči přestěhoval do Velké Británie, kde vystudoval anglickou literaturu a absolvoval známý kurs tvůrčího psaní na University of East Anglia. Literárně debutoval v roce 1981 časopisecky uveřejněnými povídkami. O rok později vyšel jeho první román Vybledlá krajina s kopci (A Pale View of the Hills), příběh japonské vdovy žijící v Anglii. Přímo do poválečného Japonska pak Ishiguro zasadil svůj druhý román Malíř pomíjivého světa (An Artist of the Floating World, 1986). Celosvětové proslulosti dosáhl knihou Soumrak dne (The Remains of the Day, 1989, česky 1997), která se dočkala i úspěšného filmového zpracování. Do češtiny byly přeloženy i jeho další tři romány, Když jsme byli sirotci (When We Were Orphans, 2001, česky 2006), Neopouštěj mě (Never Let Me Go, 2005, česky 2007), Malíř pomíjivého světa a Pohřbený obr (The Buried Giant, 2015, česky 2017), a povídková sbírka Nokturna (Nocturnes, 2009, česky 2010). Za své dílo autor obdržel řadu význačných ocenění, od Booker Prize či Whitbread Prize až po to nejprestižnější – Nobelovu cenu za literaturu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeutěšenci

Ishiguro, Kazuo

Argo, 2020

Napsat komentář