Životopisný román o Michelangelovi

Agonie a extaze
Když se řekne socha Davida či malby na stropě Sixtinské kaple, nejenom znalcům umění se vybaví osobnost Michelangela Buonarrotiho. Tento talentovaný a geniální umělec žil v období renesance. Seznamte se s jeho životním příběhem plným velkých lásek a monumentálních děl.

Životopisný román o Michelangelovi.
Román, který je sám o sobě mistrovským dílem, přináší přesvědčivý portrét jednoho z největších umělců, jaké svět kdy měl.
Jeho dobou bylo bouřlivé období renesance, doba otrávených vladařů, válčících papežů a všemocné rodiny Medicejských.
Jeho láskami byly křehká a líbezná dcera Lorenza Medicejského, vášnivá milenka Marka Aldovrandiho a jeho poslední, největší láskou krásná a nešťastná Vittoria Colonna…
Jeho géniem byla od Boha daná zběsilost, díky níž vytvořil ojedinělá, brilantní díla dotýkající se nebes.
Jeho jméno bylo Michelangelo Buonarroti. Tvůrce Davida, autor maleb na stropě Sixtinské kaple, architekt chrámu sv. Petra v Římě. Michelangelo znovu ožívá úchvatným, bohatým životem ve Stoneově životopisném románu.

Ukázka z knihy

Seděl v ložnici před zrcadlem a na arch papíru črtal své štíhlé tváře s vysokými lícními kostmi, ploché široké čelo, uši narostlé příliš vzadu na hlavě. kudrnatou kštici tmavých vlasů a široko posazené jantarově hnědé oči s těžkými víčky.
Nejsem rozvržený zrovna nejlíp, napadlo třináctiletého mladíka s vážným, soustředěným výrazem ve tváři. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Irving Stone se skutečnému Michelangelovu duchu přiblížil víc než kterýkoli jiný spisovatel.

- Bernard Berenson, historik umění

Než knihu dočtete, budete mít pocit, že Michelangela osobně znáte. Irving Stone mi dává pocit, jako bych se procházel ulicemi Boloně, Florencie či Říma s rukou na géniově rameni.

- Jeffrey Keeten, Googreads

Agónie a extáze

Autor: Irving Stone
Přeložila: Daniela Feltová

Počet stran: 792
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-756-5440-3
Doporučená cena: 598 Kč

 

Knihu Agónie a extáze vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Irving Stone (1903–1989) byl americký spisovatel, známý především biografickými romány o historických osobnostech. Narodil se v San Francisku, vystudoval univerzitu v Berkeley. Se svou ženou Jean, která se stala editorkou mnoha jeho děl, žil většinu života v Los Angeles. Jeho první úspěšnou knihou se stal v roce 1934 biografický román o Vincentu van Goghovi (česky vyšel několikrát pod titulem Žízeň po životě), následoval román o Jacku Londonovi (česky Námořník na koni) a román Původ.
Román o Michelangelovi Agónie a extáze vyšel v roce 1961. Předcházely mu několikaleté přípravy. Od profesora italštiny na Kalifornské univerzitě Charlese Speroniho si Stone nechal přeložit téměř pět set Michelangelových dopisů a smluv. Pak se se ženou na čtyři roky odstěhovali do Itálie, kde Stone prováděl výzkumy v místních archivech (ve Florencii, Římě atd.), a dokonce si vyzkoušel i lámání mramoru v Carraře.
Mezi jeho pozdější díla patří také román o životě Sigmunda Freuda, který česky vyšel v Nakladatelství JOTA pod názvem Vášně mysli (2010).

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAgónie a extáze

Stone, Irving

Jota, 2019

Napsat komentář